Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 01:15

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Sparwa wyglada nastepujaco:
Chcialbym przekierowac port WWW tj 80 na 82 w sieci lokalnej ze wzgledu na kazaa ktory korzysta z tegoz portu do sciagania czy istnieje taka mozliwosc???. Aha nie mam dysku na servie wiec Proxy odpada.
Prosze o wmiare szybka pomoc dzieki i pozdrawiam.

Tytuł:
MODERATOR

Chyba trochę "zakręciłeś"... Co właściwie chcesz przekierować? Chcesz, żeby twój serwer www chodził na 82 zamiast na 80? Jeżeli tak, to odpal go po prostu na porcie 82 zamiast 80...
Natomiast, jeżeli chcesz, żeby wszystkie światowe serwery www "nadawały" na porcie 82 zamiast 80, to musisz pogadać z ich adminami :lol: W dodatku musisz pogadać z producentami przeglądarek, żeby po wpisaniu www odwoływały się do portu 82 a nie 80 :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
maty: a nie moglbys zablokowac w ogole portu 80 i kazac wszystkim wpisac adres jakiegos ogolnodostepnego serwera proxy, np. telekomunikacji?

Tytuł:
MODERATOR

W tym rozumowaniu zabrakło chyba podstaw wiedzy i pomieszano dwie rzeczy, serwer PROXY z WWW. Serwer PROXY może obsługiwać nie tylko HTTP, natomiast WWW posluguje się tylko takim protokołem. Nie jestem specjalistą w tym zakresie, ale PROXY to coś w rodzaju pośrednika dla przekazywania informacji różnymi protokółami, więc to zupełnie inne sprawy.

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Chodzilo mi o to by w konkretnych godzinach (np miedzy 8:00 a 23:00) przekierowywac pakiety ale nie na lokalny port postawionego na naszym serwerze PROXY:

ipfwadm -I -i accept -P tcp -S x.x.x.x -r 8080

a na jakies publiczne, oglolnodostepne PROXY np. serwer proxy dialogu 217.30.129.166.

Sek w tym, ze dopiero teraz zajazylem, ze to nie zalatwi sprawy poniewaz pakiety dotad kierowane na port 80 (przez kazee) beda wysylane do serwera PROXY i nadal bedzie sie laczyc tyle, ze dodatkowo przez serwer proxy dialogu ;) Pozostaje jedynie zablokowac calkowicie port 80 i nakazac uzytkownikom sieci skonfigurowanie przegladarek tak, by bałwan jestem z serwera proxy.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.