Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 01:01

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Juz raz bylo o tym i Bolo poradzil mi zmiejszyc timeouty to rozwiazalo czesc problemow. W dalszym ciagu serwer wiesza sie co jakis czas tzn.
-ping do serwera dochodzi
-do serwera DNSa nie
-PuTTY laczy sie przez telnet ale widac tylko czarny ekran
-Panel kontrolny nie odpowiada po logowaniu
-Dioda polaczenia na SDI swieci sie

Musze biec do piwnicy i zresetowac serwer (w przyszlym roku moze wystartuje w maratonie jak nie pomozecie) a wtedy wszystko wraca do normy. Dysk byl sprawdzany scandiskiem, oszczedzanie energii w biose i Freesco wyl. Nie wiem moze zaistalowac jakis duzy wiatraczek zeby dmuchal na chipset bo na proc jest duzy radiator i wentylator chociaz to tylko P75. Moze to problemy ze sprzetem?

Tytuł:
MODERATOR

Skoro tyle biegasz to może jednak warto podpiąć klawiaturę i monitor i przynajmniej raz podglądnąć na miejscu, co się dzieje. Co chodzi a co zawiodło, będzie łatwiej coś podpowiedzieć.

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
PGF

Ustaw logi ( opis na stronie Kipy) by zapisywały sie na HDD, a po awarii zobacz co było przyczyna.
na 86,34% podejrzewam pamiec - uszkodzona lub zakurzona.
Jesli nie masz hdd - uszkodzona dyskietka.
pociagnij do piwnicy pare przewodow, podlacz do przycisku reset i bedziesz mógł resetowac z domu :D , ale wtedy nici z olimpiady :D

Tytuł:
>pociagnij do piwnicy pare przewodow, podlacz do przycisku reset i >bedziesz mógł resetowac z domu , ale wtedy nici z olimpiady

Prawde mowiac mialem taki pomysl ;)) ale jak pomyslalem ze musze znowu ciagnac 40m kabla do piwnicy to pomysl odpadl.

A tak na serio to chyba rzeczywiscie musze podpiac monitor jak kolejny raz zaliczy zwieche. Probowalem juz kilku sposobow ktore znalazlem w archiwum: wyhashowalem skrypt demona ATD, wyczyscilem wartosci IP z 55 i 92 w setupie. Mam tylko wlaczone HLT dla procesora ale nie sadze zeby to bylo to: duzo pisze w asmie i wiem ze ta instrukcja dziala bezblednie. Tez myslalem o pamieci ale dziwi mnie to ze niektore uslugi dzialaja a niektore nie. Jak zaliczy kolejna zwieche to wam powiem wiecej. Narazie dzieki.

Tytuł:
Mialem calkiem podobny problem,pingi dochodzilo ale nie szlo sie telnac na serwa,panel nie chodzil.Mialem freesco na dysku.Z botowaniem z twardziela,partycja windowsowa.Zrobilem sobie dyskietke startowa ze scandiskiem i niewyjasnione zwichy zniknely.Poprzednio jak nie bylo pradu i serw sie resetowal,mialem 90% pewnosci ze po kilku minutach zwichnie.Od kiedy botuje sie z dyskietki problem zniknal(co wcale nie oznacza ze nie ma innych....ale to juz temat na calkiem innego posta:) :lol:

p.s
czy ktos z was chce sie powymieniac divixami i ma wlasnego ftpa???Moze byc na sdi.Mam okolo 180 filmow wiec zainteresowanych zaqpraszam na priva,emaila lub telfon:0601401310.

Tytuł:
MODERATOR

zciech pisze:
pociagnij do piwnicy pare przewodow, podlacz do przycisku reset i bedziesz mógł resetowac z domu :D , ale wtedy nici z olimpiady :D
Tak to ja sobie pociągnąłem, ale jakoś nie podłączyłem jeszcze do przycisków (z lenistwa), ale jak mnie głównie wingroza jeszcze parę razy pogoni, to napewno to dokończę.

Obrazek Kipa

Tytuł:
MODERATOR

Konrad pisze:
Prawde mowiac mialem taki pomysl ;)) ale jak pomyslalem ze musze znowu ciagnac 40m kabla do piwnicy to pomysl odpadl.
A kto powiedział, że to musi być extra kabel, skoro masz podłączony komputer do sieci (czyli do serwera) to na takim połączeniu, aż cztery żyły się marnują bezczynnie :)

Obrazek Kipa

Tytuł:
Cytuj:
A kto powiedział, że to musi być extra kabel, skoro masz podłączony komputer do sieci (czyli do serwera) to na takim połączeniu, aż cztery żyły się marnują bezczynnie

Niby tak ale ja wole bardziej konwencjonalne rozwiazania :).

Cytuj:
Zrobilem sobie dyskietke startowa ze scandiskiem i niewyjasnione zwichy zniknely.

Sprobuje bootowac serwer z dyskietki albo dorzuce do autoexeca na dysku scandiska z autofixem i nosummary. A w ogole to mnie ciekawi jak to Freesco to robi ze bootuje sie z FAT32 a pozniej emuluje EXT2 ?
W ostatecznosci skrypt ktory pinguje DNSa i jezeli nie dochodzi to sie rebootuje - w koncu czesc uslug dziala wiec mogloby to zadzialac.

Konrad[/quote]

Tytuł:
Konrad pisze:
A w ogole to mnie ciekawi jak to Freesco to robi ze bootuje sie z FAT32 a pozniej emuluje EXT2

UMSDOS stary normalnie,
/looknij do pliku(w) ---linux.---

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.