Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 01:02

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Acha czyli to co wpisalam te ipfwadm -I (itd) to bylo zbedne bo za to odpowiadalo 43 yes :) Tak ja wlasnie sprawdzalam z zewnatrz i wlasnie wpisuja moje IP_TP to sie nic nie otwieralo.
I przeciesz to niewazne czy wpisuje z mojego kompa IP_TP czy z zewntrz bo przeciesz pisac IP_TP to lacze sie moj_Komp ----> Fresco ----> TPSA (czy cos tam) ----> Fresco ----> Moj_komp
i to niema znaczenia. Czyzbym sie mylila??? Znaczenie by to tylko mialo gdyby bylo jakies odwolanie do 192.168.0.2 wtedy z zewnatrz by niedzialalo a u mnie tak.

A jak dam 43 yes i dam wlasnie w cotrol panel jakies przekierowanie to bedzie dzialac czy 43 jest silniejsze???

dzieka

Tytuł:
MODERATOR

Mam pytanie do zciech'a.
Jak łącze się z wnętrza sieci, to na masq'aradzie jest otwarte połączenie do wnętrza sieci, dlaczego to nie działa.
Zrobiłem też takie doświadczenie, mam dwie bramki do internetu, jedną wychodzę, a na drugą wchodzę, czyli dla testowanego routera z zewnątrz.
Jak zapytam:
: [/] [] ()
ipfwadm -Ml
to pokazuje odpowiednie przekierowanie (jak na kompie który działa prawidłowo) i nici.
Może to taki sam przypadek, ale ja nie znam przyczyny, choć chętnie bym poznał.

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
PGF

Cytuj:
I przeciesz to niewazne czy wpisuje z mojego kompa IP_TP czy z zewntrz bo przeciesz pisac IP_TP to lacze sie moj_Komp ----> Fresco ----> TPSA (czy cos tam) ----> Fresco ----> Moj_komp

Nie, nie laczysz sie ze soba przez serwer w kaliforni. router wie, że to jest jego adres i kieruje wywolania do swoich usług bez wysylania w świat i dlatego te wywolania nie moga byc przekierowywane. Wyobraź sobie iterfejsy jako bramy (dwie, jedna wyjciowa, druga wejsciowa) do korytarza a porty jako dzwi w korytarzu. przy bramie siedzi dozorca - firewal, który sprawdza "paszporty" i nielegalnych emigrantow odsyła. (Jesli firewall jest zlazony na 80 port to te wywolania odesle (43 s)) normalnie za dwiami portu 80 slucha serwer http, ktory daje firmowa strone freesco (43 t lub s) lub nie daje nic (43 n). Pa zalazeniu forwardingu do dzwi 80 przylaczany jest tunel ktorego drugi koniec jest w kompie sieci wewnetrznej przy dzwiach nr 80.

Dlatego to dotyczy tylko tych, którzy przychodza ze swiata bo za dzwiami 80 tych z sieci wewnetrznej nie ma tunelu 8O i lacza sie z http serwera .

Tytuł:
Teraz juz kumam :D Przedtem tez mi to chyba dzialalo ale caly myslalam ze wpisujac IP_TP powinnam tez to widziec :D No a juz mam ja przetestowana i moj komp jest juz serwerem :D Czyli sumujac aby wszystko dzialalo wystarczy 43 miec dane y i w control panel wpisac
t,80,192.168.0.2/80 ale dla pewnosci mam wpisane tez u,80,192.168.0.2/80 i wszystko gra :D
a pytanko dlaczego gdy robie
edit forward.cfg i zmienie cos a zapisujac (alt+X) zapsize sie ale po restarcie tego juz niema. Dlaczego??

dzieka za pomoc :D

Tytuł:
Bo jest w ramdisku,
tylko zawartosc katalogu /mnt/.... nie zmieni sie po restarcie.

Tytuł:
acha no to musze zmieniac w mnt/router/forward.cfg :D:D juz kapuje :D:D

dzieka za wszystko..

Tytuł:
/mnt/router/etc/forward.cfg

Tytuł:
Tak masz racje gape strzelilam :oops:

Tytuł:
PGF

Kipa to musi byc jakis blad oprogramowania bo robie przekierowanie:
[Linux] ipportfw -A -t 217.199.205.150/80 -R 10.3.51.100/80
[Linux] ipportfw -L
Prot Local Addr/Port > Remote Addr/Port

TCP 217.199.205.150/80 > 10.3.51.100/80

w przgladarce pisze adres:
http://217.199.205.150/

i po ipfwadm -Mln mam:
[Linux] ipfwadm -Mln
IP masquerading entries
prot expire   source               destination          ports
tcp  11:53.80 10.3.51.100          10.3.51.62           80 (80) -> 1447
tcp  11:24.29 10.3.51.100          10.3.51.62           80 (80) -> 1446

10.3.51.62 to adres kompa z przegladarką.
Co dziwne hosta o adresie 10.3.51.100 w sieci nie mam, wiecej jakikolwiek adres podany w przekierowaniu daje taki wpis w maskaradzie :cry: Dla innych portów jest tak samo :)

Widocznie musi zrobic tak głupia rzecz, że sam głupieje :)

Tytuł:
MODERATOR

Nie za bardzo zrozumiałem idei, bo przekierowanie musi zadziałać na każdego kompa w sieci, nawet gdy nie jest włączony, lub go wogóle nie masz w sieci, a tak zrobiłeś.
Gdybyś wykonał przekierowanie na załączonego kompa z wystawioną usługą HTTP na porcie 80 i pomimo przekierowania w maskaradzie na twoim kompie wewnątrz sieci z przeglądarką, nie zobaczyłbyś prezentowanych stron, a ja np. z zewnątrz sieci, mógłbym to oglądać, to by ewidentnie świadczyło o niemożliwości przekierowania z wnętrza sieci, pomimo działającego przekierowania z zewnątrz.
U mnie niestety nie działa nawet z zewnętrz i nie mam koncepcji dlaczego.
Jak tylko będę miał okazję sprawdzić, to wykonam próbę połączenia z wnętrza sieci na działające przekierowanie zewnętrzne i dam znać o wynikach.

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
PGF

Jest dokladnie tak jak piszesz. uruchomilem serwer http w sieci, zrobilem przekierowanie, pojawil sie ten wpis,ale strony nie było :cry: . To co podalem to tylko ciekawostka, kto się podszywa pod komp, krótego nie ma ? Moze winna jest maskarada, wysyla pakiet zamiast do kompa wewnatrz sieci, ktory inicjowal polaczenie, przez ppp0 w swiat

Ale tak czy siak swiadczy to o jakims bledzie oprogramowania.
Na szczescie Julii zadziałało :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.