Bardzo Wam dziekuje za pomocne informacje na temat przeniesienia na hdd. mam nastepny problem.mam nadzieje ze i tym razem pomozecie.
1. przy przenoszeniu Freesco na hdd mialem siec, sciagalem dostools.tgz, syslinux.gz. przeniesienie sie udalo. polaczylem druga sieciowke, setup, konfiguracja i jest problem. dla sieciowki 1 laczacej sie z moim ISP ustawilem pobranie info o adresie przez DHCP (w winXP tez tak mialem). zapisalem zmiany, reboot, no i przy uruchomieniu Freesco stoi. pobiera informacje z DHCP i pobrac nie moze. trwalo by to chyba w nieskonczonosc, po 15min zrestartowalem i znow to samo. nawet niemialem mozliwosci zmienic tego wiec zrobilem nowa czysta dyskie, znow przenioslem na hdd i znow konfiguracja.
powiedzcie mi prosze czemu tak sie stalo ze niemoznabylo pobrac info z DHCP (z tym to akurat wielki problem nie jest bo pozniej wpisalem na sztywno i ok bylo) i jak sobie poradzic w podobnych sytuacjach jak ta zeby na nowo nie stawiac systemu.
2. problem nastepny: po ponownej konfiguracji juz bez pobrania info z DHCP ustawilem DHCP dla kompow klienckich. nie dziala. na klientach musze tez ustawic IP recznie.
3. tak jak pisalem wczesniej, pingi dla IP obydwoch kart sa, ping mojego ISP tez jest, klienty tez pinguja IP z Freesco. ale juz nic wiecej niemoge spingowac.we Freesco sieci nie ma, nic niemoge sciagnac. IP od ISP dostaje wedlug MAC. jako pierwsza sieciowke ustawilem wlasnie ta z MAC dla ktorego dostaje IP. wiec co moze byc nie tak?
PROSZE pomozcie. potrzebuje siec na innych kompach a moj ktorym udostepnialem siec w winXP jest tak glosny ze nieidzie wytrzymac.
|