Jesli chodzi o scinanie transferu to jest kilka wad i zalet. Gosc z Krakowa ktory pisze na stronie:
http://sp9wun.republika.pl ,
cytuje:
"
"usługa" dzieląca łącze na "kawałki" dla poszczególnych użytkowników (...) Ja osobiście nie wyobrażam już sobie abym musiał kiedykolwiek pracować w jakieś sieci bez tej "usługi". Każda sieć osiedlowa powinna mieć zainstalowane coś takiego. "
Wyobrazmy sobie taka sytuacje:
Jest siec i 5 userow. Kazdy oczywiscie ma dostep do netu i ten dostep jest dzielony na rowne kawalki. Ale jest jeden problem, jesli np. tylko dwoch userow ma wlaczone kompy to dalej maja po 1/5 transferu, a powinno byc to zrobione tak zeby mieli po 1/2 transferu. Dopiero gdy inny user wlaczy swojego kompa wtedy transfer sie zmiejsza na 1/3 , 1/4 , lub 1/5 transferu, w zaleznosci ilu userow ma wlaczone kompy. Jest to wazne bo np. gdy chce sobie cos duzego sciagnac to np. siedze w nocy, gdy inni nie siedza, a wtedy im nie przeszkadzam, nie blokuje transferu. Jesli ktos by sie w tym czasie podlaczyl to transfer by sie automatycznie podzielil. Takie rozwiazanie jest wedlug mnie najlepsze.
Jesli ktos zna program ktory wlasnie tak dzieli transfer to niech poda link.
Troche namieszalem i polalem wode ale mam nadzieje ze zrozumieliscie o co mi chodzi.