Kipa pisze:
Bardziej od justice interesuje mnie sam przydział pasma i czy to działa.
Opracowowałem rozwiązanie oparte na module
shaper, które w zależności od kilku czynników
ogranicza pasmo dla userów przeginających pałę z download'em. Moduł shaper'a to bardzo niewdzięczny i niedopracowany sposób ograniczeń, jednakowoż jedyny w tym momencie. Ładuję go
insmod'em, i jest widoczny jako kolejne urządzenie sieciowe (po podniesieniu go
ifconfig). Przed podniesieniem iface shaper konfiguruję urządznie wyjściowe, pod które podwieszam shaper'a (wyjściowe z tego powodu iż shaper to interfejs sieciowy ograniczający tylko ruch
wychodzący). W większości jest to eth0. Manipulując prędkościami (już w czasie pracy "urządzenia") jestem w stanie ogranicać transfer do konkretnych host'ów. Dzięki zmianom w tablicy routingu ruch do ograniczanego komputera odbywa się przez iface shaper'a który jest do danego kompa przypisany. Tworzone jest osobne urządzenie (shaper) dla każdego hosta, poprzez ładowanie modułów z kolejnymi numerami. Wady shaper'a to:
-ograniczanie ruchu wychodzącego
-przy ograniczaniu, zgubione pakiety, wydłużony ping
-przy nieprawidłowej konfiguracji potrafi wywołać błąd alokacji pamięci
Zalety ?:
-jedyne takie rozwiązanie dla FreeSCO, działające.
-łatwość przystosowania dla własnych potrzeb --> patrz justice
-w połączeniu ze skryptem sterującym justice, działa wyśmienicie !
Należy pamiętać że userzy zapuszczający kaaza czy inne p2p, mają głęboko gdzieś pingi. Dla nich liczy się tylko transfer. I przy justice sprawiedliwie

dostają to co do nich należy, ALE nic więcej. Ograniczani są w zależności od liczby użytkowników do należnego im pasma.
Czy działa ? Spore grono admin'ów twierdzi że tak. Ja też
Sam shaper opisałem...
http://pa173.bierun.sdi.tpnet.pl/freesco/shaper.htm
Postęp prac ? Prosta paczka jest testowana właśnie, jednak ambicje... Będzie bardziej zaawansowana, i wszechstronnie przetestowana.