Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 14:25

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
witam forumowiczow...

na poczatku chcialbym przeprosic za kretynskie (zapewne) pytanie... ale mam taki problem. otoz posiadam freesco, ktory sobie pieknie dziala i kompy w sieci maja net. Jednak jeden z uzytkownikow w sieci zapragnal przeinstalowac sobie swoj WinXP; potem juz nie ujrzal neta :(. Szlag mnie bierze bo nie wiem co jest grane, widze jego kompa na switchu, mam wpisany jego MAC, na samym kompie poustawiane jest korzystanie z lokalnego serwera DHCP. I nie wiem co jest nie tak :(.

inni w sieci (+ja) maja net i jest wszystko w porzadku. W ustawieniach moge sobie recznie wpisac adres bramy, wtedy w sieci kompy sie zobacza, ale netu to i tak nie przywroci.

Tytuł:
Użytkownik

Może ten kolega co ma XP był taki wspaniałomyślny i pogrzebał coś w firewallu. Najlepiej jakby go wyłączyć i zobaczyć, czy to przypadkiem nie jego wina (firewalla na XP oczywiście).

Tytuł:
Dzieki za reply :], ale niestety ku mojej rozpaczy wylaczenie firewalla nic nie dalo... to jest troche dziwne, ale jezeli kazdemu net dziala, tylko jemu nie, to najpewniej to wina jego kompa :P.

btw. Jest taka mozliwosc ze sieciowka wysyla cos do serwera ale nie otrzymuje odpowiedzi?

Tytuł:
PGF

podstawa to sprawdz czy pingi przechodzą, bo moze ma nie zainstalowana sieciowkę lub jakies konflikty sprzetowe.

Tytuł:
hmm... moge puscic pinga, ale do jakiego IP? Skoro jego kompa nie wykrywa serwer DHCP to nie ma przyporzadkowanego IP sieciowego (noo ma jakis 162.178.X.X ?? Tego niestety nie pamietam), to nie moge mu puscic pinga...

Ale jest cos co mi sie przypomnialo a co gmatwa cala sprawe, bo jak wpisalem do tego kompa adres bramy domyslnej taki jaki kazdy komp dostaje od DHCP, to moglem widzec inne kompy w sieci. Z tego wynika ze sieciowka jednak dziala :P. A jezeli dziala (widzenie innych kompow w sieci), serwer dziala (inni przeciez maja net) i wpis w dhcpd.conf jest poprawny (sprawdzalem z 10 razy), to co jest zle??

Wejscie w switchu tez nie wchodzi w gre bo sprawdzalem dla roznych.
Sprawdzilem nawet taki bzdet jak czy moze przyporzadkowywany adres IP dla tego kompa nie wychodzi z puli rezerwowanych adresow IP i nadal nie wiem co jest grane! :/

Powiedzialem sasiadowi zeby zainstalowal Win98, bo z tego co mi sie wydaje to ma jakiegos przedziwnie zainstalowanego i skonfigurowanego WinXP.

Tytuł:
Użytkownik

To mu przydziel "ręcznie" IP i maske takie jakie powinien otrzymać, wpisz brame oraz DNS. Zobacz czy koleśma sieć i czy ma internet. Najlepiej sprawdzić czy może ściągaćcoś z innego kopa w sieci jeżeli nie tzn, że ma coś nie tak w połączeniu sieciowym. Sprawdź dokładnie protokół TCP/IP oraz klienta sieci microsoft (działanie lokalnej sieci). Jeżeli usytawisz mu tak IP to ping musi działać.

Tytuł:
Wpiszanie recznie danych pomoglo - koles ma juz net, pozostaje mi jedynie zastanawiac sie dlaczego serwer DHCP nie chce mu wysylac tych informacji...

ale wielkie dzieki za pomoc :]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.