Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 11:01

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: KDE
MODERATOR

niunio pisze:
no wiec widze ze wieeeeeeeele osob z forum zna sie na kompilowaniu programow dla freesco a nie dalop by rady skompilowac jakiegos KDE pod freesco? byla by to swietna sprawa?

1. a po co?
2. X Window dla Freesco został skompilowany przez administartora tej strony - Łukasza, już jakiś czas temu i nigdy nie wyszedł pza wersję beta - nie było zainteresowania ani potrzeby.
3. piszesz, że wiele osób zna się na kompilowaniu... jak sądzę Ty się nie znasz nie tylko na kompilowaniu, ale i KDE pewnie widziałeś tylko u kumpla... a i o Freesco niewiele jeszcze wiesz. Czy zdajesz sobie sprawę jak wielką kobyłą jest KDE? Jakich zasobów wymaga? Jak można to porównać do Freesco działającego z (o ile pamiętam) 4MB ramdysku? Nie mówię, że się nie da... może jakieś stare wersję by się i udało, ale... patrz punkt 1. Freesco jest routerem, może również pełnić rolę serwera różnych usług, a to znaczy że im mniej programów jest na nim uruchomione tym system jest bezpieczniejszy. Jak masz wolne "moce przerobowe" na swoim Freesco to uruchom seti@home albo inny podobny program. KDE jest ci zupełnie zbędne.

P.S. NO OFFENCE, nie bierz tego do siebie, choć przyznam, że pomysł dość głupi...

Tytuł:
Honorowy Admin

Paczki z serwerem iksów są w dziale beta, a może devel? na download.freesco.pl. Wymagają sporej wiedzy. Wiem, że v|rus i Pinky z PGF testowali to, ale nie na serwerze, bo to nie jest dobry pomysł.
Łukasz zrobił te"iksy" w związku z pomysłem "Freesco Workstation" i być może będziemy jeszcze się tym zajmować, ale na razie nie licz na szczególną pomoc w tych sprawach.

Tytuł:
Honorowy Admin

niunio pisze:
widzialem je u siebie "baranie" bo mam linuxa

nie jesteś specjalnie miły dla Mis'ia a on jest osobą która skompilowła chyba najwiecej paczek dla Freesco. Jeżeli pisze o czymś to znaczy ze sie na tym zna...

Pozatym dlaczego mówisz KDE dla freesco? kde skompilowac mozna ale jeszcze jakis Xserwer pasowałoby uruchomić..

Tytuł:
MODERATOR

niunio pisze:
...widzialem je u siebie "baranie" ?

możesz mi wyjaśnić dlaczego jesteś niegrzeczny w stosunku do mnie?
co ci zrobiłem?

niunio pisze:
bo mam linuxa slackware mandrake?

a co to za dystrybucja?

niunio pisze:
ale jak dla mnie pulpit kde by sie przydal

zadam po raz kolejny pytanie: PO CO?

niunio pisze:
no jak narazie sie nie miesci

nie wiem dlaczego uważasz "na razie". AFAIK ramdyski nie rosną z czasem więc ten we Freesco też nie ma szans

niunio pisze:
Mowisz ze ktos juz robil kde pod freesco? jest gdzies dostepne?

nic takiego nie powiedziałem, powiedziałem, że jest beta paczka z Xserwerem, nawet nie wiem jaki window manager jest w niej zastosowany, ale mogę cię zapewnić, że nie jest to KDE . Zresztą KDE to chyba trochę więcej niż tylko window manager...

P.S. Proponuję ci w twoim Linuksie slackware mandrake uruchomić polecenia df, du, free, top (free i top podczas działania KDE), a potem te same we Freesco (df, du, top nie są standardowo wbudowane we Freesco musisz je doinstalować z pakietów) i porównać wyniki.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.