Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 11:02

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Witam wszystkich jest to mój pierwszy post na tym forum. Szukam odpowiedzi na dwa ważne dla mnie pytania. Z gory prosze o wyrozumiałość bo jestem początkującym userem Freesco ;]
Otóz pierwszy problem jest następujacy jestem w sieci LAN (4 kompy , server na Freesco 0.27-sciągniety z www.freesco.pl wersja na Neo+ ) dostep do servera mam utrudniony poniewaz stoi w mieszkaniu u qmpla który pozno wraca z pracy a często się zdaża , że nie ma netu i przydał by sie reboot serva. W związku z tym moje 1 pytanie jest następujace czy istnieje możliwość zdalnego resetowania servera i jeślli tak to czy będzie sie to sprawdzać w przypadku Freesco i Neostrady+. Chodzi mi o reset przez np. telnet.

Mój drogi problem jest następujacy otuż e-mule powoduje u mnie czasami rozłanczanie sie z netem servera i wtedy znowu trzeba biegac i restartowac go. Zauważyłem ze dzieje sie to czasami otóz czasami e-mule potrafi ciągnąc cała noc bez awarii a czasami zrywa połaczenie po ok. 20 minutach.

Z góry dziekuje za udzielone mi odpowiedzi na nurtujące mnie pytania (a raczej za udzielenie mi pomocy :) ;]

Tytuł: Uzupełnienie
Odnośnie pierwszego pytania nie chodzi mi tylko o reset a o zdalne wznawianie połaczenia z internetem. Bo z tego co wiem to chyba trzeba restartowac tesh modem DSL. Poprostu czasami nie mam internetu i nie ma nikogo u koleegi tam gdzie stoi server przez to musze czekac często do poznych godzin nocnych az wroci qmpel i odpali od nowa połaczenie z Neo+. Gdy nie ma neta poprostu nie ma połaczenia z inetem , server pinguje i jest właczony ping 1ms lub 0ms (tak pokazuje po zpingowaniu go z wiersza poleceń) czyli wnioskuje ze server działa lecz utracił połaczenie i nie wznawia go. Wiec jeśli ktos ma recepte na zdalne wznawianie połaczenia z serverem np. przez telnet z gory dziekuje.

PS. Na serverze mamy konto telnetowe tylko nie wie jak sie na nie zalogowac. tzn. nie wiem czy mam wpisac login i haslo z roota czy jakies inne. Jeśli to chodzi o roota to powiedzcie mi wtedy qmpel mi da te potrzebne dane ;]

Tytuł:
MODERATOR

polecam freesco 0.3.1 nie wiesza się więc reset nie będzie potrzebny, emule też mu nie straszny

Tytuł: ;]
Nie chce instalować nowego Freesco bo prędzej czy później i tak padnie mi połaczenie z Neo+ (uroki TPsa;]) chche wiedzieć jak zdalnie (jeśli jest to wogóle możliwe w przypadku Neostrady+ i modemu ADSL) resetowąc połaczenie z netem a nie jaki zainstalować freesco :P ;]

Tytuł:
MODERATOR

a co jest napisane w logach po zwisie??

Tytuł:
witam
ja bym z checia przetestowal jadro 0.3.1 dla neo+
daj znac gdzie je mozna sciaganac oraz jak je podmienic (mam 0.2.7 dla pppoe)

z gory dzieki

Tytuł:
No i udalo mi sie zainstalowac wersje 0.3.1 na neo+...nocka zerwana ale mam nadzieje ze warto bylo...

jak narazie to mam bardzo pozytywne odczucia.(ta wersja jest bardziej dopracowana niz 0.2.7)

zobacze tylko czy bedzie sie serwer dalej wieszal...

Tytuł: ;]
Ja jush sciągnołem wersje 0.3.1 (jednak postanopwiłem preskoczyć z 0.2.7 na 0.3.1) tylko narazie jeszcze jej nie wrzucam do serva bo nie mam na to czasu. Ale w najblizszym czasie (max do tygodnia) wrzuce ja n serv i podziele sie potem z wami moimi doznaniami związanymi z Freesco 0.3.1 i Neo+ ;]

P.S Stało sie coś dziwnego od 2 dni mam właczonego e-mule ciągle , gram co chwile w Counter Strike przez internet , i ogólnie chodze po WWW i ciągne jakies pierdoołki :P I jak narazie Freesco 0.2.7 nie zaliczył jeszcze ani jednego zwisu. Normalnie e-mule wykrzaczal go albo od razu albo po jakis 30 minutach . Może dlatego chodzi teraz stabilnie bo mam inną wersje e-muła inaczej skonfigurowaną ;] Podaje moją wersje
v0.28.b sivka MOD v8b2 => parametry łacza wysyłanie 10,odbieranie 0(unlimited) , ilość źródeł na plik 500 , max ilość połączeń 250. Ustawienia Sivka Setting - standardowe. ;]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.