Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 00:46

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: rc_CommuniGate
Właśnie, wydawało mi się że jeżeli jest plik rc_cośtam w katalogu rc albo rcuser to sam się wykonuje przy starcie o ile ma prawa.
Podobny problem miałem z eXtremailem, nie wiem w jaki sposób ale też plik się niewykonywał (chociaż czasami "załapywał"). Ominąłem to poprzez napisanie skryptu sprawdzającego czy jest uruchomiony eXtremail i jeżeli nie odpalającego go (i tak był mi taki skrypt potrzebny z innych względów).

CG jeszcze ani raz mi sam nie wystartował. Nie wiem z czym się to wiąże, ale prawdopodobnie po prostu dodam wpis do rc_init i po zabiegu. Dla mnie ważne jest to żeby działał a nie żeby ładnie wygladało. :)

Tak czy inaczej podzielę się jeszcze dalszymi wrażeniami z użycia programu.

Bardzo podobają mi się opcje dotyczące bezpieczeństwa. Chociaż wiele z nich jest naprawdę niejasne na początku, to po jakimś czasie wiadomo o co chodzi.
Bardzo polecam każdemu lekturę fragmentu instrukcji 'AntiSpam' na serwerze stalkera. W sumie w oparciu o zawarte tam info da się całkowicie zabezpieczyć przed niechcianymi mailami. Nawet jak się nie używa CG warto to czytnąć, jest tam trochę na temat sposobów spamowania (np. ja dowiedziałem się że to co spamery próbowali zrobić z moim serwerem nazywa się spamowaniem przez dwa serwery) i jak im zaradzić.

Na razie ustawiłem sobie standartowe opcje jak autoryzacja, relayowanie tylko na niektóre IP itp, ponadto trochę wpisów do czarnej listy. Jeszcze popróbuję z RBL ale nie za bardzo wiem jaki podać serwer RBL.

Program jest na tyle dobry, że rozważam możliwość wykupienia tej najmniejszej licencji razem z fajową domeną. Gdyby to nie było 500 dolców tylko np. 100 to już w tym momencie bym to zrobił (gdyby nie to że jak na razie NIE SPEŁNIA MOICH OCZEKIWAŃ :D )

Przy okazji niejako mam pytanko: prawdopodobnie na mojej stronce wywieszę czarną listę IP lojtków którzy mi próbowali bruździć, podzieloną wg. kategorii: spamerzy, potencjalni włamywacze itp. Czy za takie coś nie spotkają mnie jakieś konsekwencje (np. ze strony hakerów?) ?

P.S. nadal walczę z tymi folderami. Jestem pewien że jakoś da się je przenieść tylko jak?

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
Lamer nie masz racji, wszystkie pliki w /rc/rcuser wykonują się automagicznie podczas startu systemu... musisz pokombinować nad tym scriptem... najlepiej weź jakiś gotowiec i przerób...

Nie wiedziałem, że pliki wykonują się z automatu. Skrypt uruchamiający jest tylko adaptowanym skryptem stalkera. A problem polega na tym, że on potrzebuje parametru wywołania (start, stop). Dlatego nawet jeżeli się wykonuje przy starcie systemu, to nie odpala serwera.
Oczywiście mogę zmienić go tak, że domyślne wywołanie (bez parametru) spowoduje odpalenie serwera...

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
Program jest na tyle dobry, że rozważam możliwość wykupienia tej najmniejszej licencji razem z fajową domeną. Gdyby to nie było 500 dolców tylko np. 100 to już w tym momencie bym to zrobił (gdyby nie to że jak na razie NIE SPEŁNIA MOICH OCZEKIWAŃ )

Zastanawiałem się nad próbą negocjacji ze Stalkerem na temat zakupu licencji na jakiś specjalnych zasadach (np po cenie edu - zakładam, że jest niższa). Jak sklecę opis, to może sprubuję z nimi pohandlować :) Chyba, że to zatwardziali materialiści :cry:

TJM pisze:
Czy jest może jakiś taki mały gif typu 'Powered by CommuniGate' albo coś w tym stylu żeby wstawić sobie na witrynkę?

W dyskusjach ogólnych, w temacie Logo Freesco podrzuciłem propozycje z pingwinem. Jeżeli tego typu logo się Wam podoba to chętnie stworzę coś dla CG. Proszę o pomysły.

Tytuł: Logo
Co do tych negocjacji ze Stalkerem to może być dobry pomysł. W sumie to dla mnie wystarczyłaby wersja np. 20 kont + ze 2 mailinglisty. Szkoda że takiej u nich nie ma.

Jeżeli chodzi o logo, to z chęcią bym jakieś zarzucił tylko nie wiem czy wychylać się skoro używam nielicencjonowanej wersji.

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
używam nielicencjonowanej wersji.

Mała poprawka! Używasz w pełni legalnie programu w wersji trial! Masz nawet prawo do supportu producenta, więc trudno nazwać to nielicencjonowaną wersją. Po prostu na razie nie spełnia wszystkich twoich oczekiwań :lol:

No i mogę powiedzieć że ta wersja trial nie spełni moich oczekiwań dopóki nie stanieje.
A swoją drogą, jakby tak w Internecie jakiegoś kr(z)aka poszukać? :)
Ostatnio ogrodnictwo jest w necie popularne.

Z tym krzakiem to taki trochę żart, i tak pewnie kupię licencję (może za rok na nią uskładam). Tylko z drugiej strony za te dwa tauzeny to mam porządny komputer na którym ruszy Mandrake 8.2 i eXtremail w najnowszej wersji, któremu (jak dla mnie) nic nie brakuje (jeden taki zestaw postawiłem i muszę przyznać że chodzi to pięknie). :? Więc trzeba się poważnie zastanowić nad wyborem.

Tytuł:
MODERATOR

Zakup licencji za 500$ tak dla zabawy faktycznie nie jest chyba trafioną inwestycją. Jednak jeżeli zależy Tobie na bardzo bezpiecznym, szybkim serwerze dla jakiejś firmy to już inna bajka. Znam jedną polską firmę (nie podam jaką bo to kryptorekalma...) która wywaliła szmal na licencję (i to nie 50 kont...) + dodatki (antywir itp) pomimo, że ma jednych z najlepszych informatyków, którzy mogą postaić serwer na extramailu. Pytanie tylko co jest cenniejsze w takim przypadku - 500$ i święty spokój (zobacz jak łatwo się CG adminuje) czy czas pracy informatyków poświęcony na ciągłe ingerencje w system...

A mi się wydaje że jak się dobrze przeczyta instrukcję od eXtremaila to jego obsługa nie jest trudniejsza niż CG (wszystko robi się przecież bardzo przejrzyście przez telneta).

Tytuł:
MODERATOR

Nie znam nowych wersji eXtramaila ani też nie mam zamiaru dyskutować "o wyższości Świąt Bożego Narodzenia..." bo nie jestem żadnym fanatykiem CG. Jeszcze ktoś pomyśli, że podstawił mnie stalker :lol: . Zgodzisz się chyba jednak, że możliwości CG są ogromne (nie koniecznie wszystkim potrzebne) a łatwość administrowania niezaprzeczalna. No cóż - dla jednego mercedes a dla innego maluch. Oba to samochody :wink:

Tytuł:
lamer pisze:
Zgodzisz się chyba jednak, że możliwości CG są ogromne (nie koniecznie wszystkim potrzebne) a łatwość administrowania niezaprzeczalna. No cóż - dla jednego mercedes a dla innego maluch. Oba to samochody :wink:

No muszę się zgodzić z tym, możliwości serwera są ogromne, tak ogromne że na początku aż przytłaczające. Szkoda że nie mam zdjęcia mojej miny jak pierwszy raz panel kontrolny zobaczyłem, już zaczynałem myśleć skąd wziąć kasę na nowy serwer żeby eXtremail 1.5.4.1 poszedł pod jakimś dobrym linuksem, tak mnie to przeraziło.
Jeżeli chodzi o samą pocztę, to eXtremail wcale nie jest gorszy, no może brakuje w nim bezpośrednio obsługi przez WWW (trzeba osobną witrynkę postawić). Ale rzeczywiście CG fajniej się administruje, bo w eXtremailu wszystko trzeba robić telnetem.
CG ma jedną wielką wadę: CENA. Gdyby był chociaż o połowę tańszy, to być może niedługo byłbym właścicielem licencji. W tym momencie jestem przekonany że jak bym miał te 2 kafle czy tam ileś to wolałbym rzeczywiście postawić porządny serwer i darmowe oprogramowanie na nim.

Ciekawostka: CG mimo że jest potężny i od cholery zasobów chla, jest wyraźnie szybszy od starej wersji eXtremaila której poprzednio używałem na freesco. Wyraźnie to widać że poczta po lanie chodzi mniej więcej 2 razy szybciej (gdzieś koło 1M/sekundę), a poza tym CG nie potrzebuje tyle pamięci co eXtremail (ten potrzebował co najmniej 64 żeby kilka większych wiadomości na raz przetwarzać).

A jestem jeszcze ciekawy, ile by sobie Stalker zawołał za taką samą wersję jak trial (5 userów), tylko że bez tego napisu przy niektórych mailach. Dla mnie do użytku domowego 5 userów wystarcza (no może przydało by się 10 co najwyżej).

Tytuł:
Myślę, że wersja trial (nieograniczona czasowo) jest po to, aby tacy ludzie jak my mogli spokojnie uzywac ten program. Popatrz, ile się pisze o nim na forum, to czysta reklama.
Nagłówek o trial pojawia się tylko w poczcie przychodzącej i już się do niego przyzwyczaiłem. A swoją drogą gdyby napisać skrypt, który po zmianie długości pliku pocztowego INBOX.mbox automatycznie wycina 'niepotrzebny' łańcuch znaków (ja tego nie umiem :oops: ). To nie narusza kodu programu więc jest legalne.
Co do zżerania zasobów to nie bardzo się zgadzam, u mnie śmiga na Pentium90 z 64 Mb. A na dzisiejsze czasy to żaden serwer.

pozdrowienia

Ostatnio zmieniony niedziela, 11 sierpnia 2002, 12:02 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł: Zasoby
Jak to nie zżera zasobów - odpal top przy wysyłaniu/odbieraniu poczty (np. jak jest dużo wiadomości w kolejce) i zobacz co najbardziej chla procesor i pamięć.

Tytuł:
Z zasobami - zgoda, ale jak na możliwości to wymagań sprzętowych za dużych nie ma. Próbowałem edytować i zmieniać plik INBOX.mbox. Wyciąć napisu '*This message was transferred with a trial version of CommuniGate(tm) Pro*' się nie opłaca, ponieważ chrzanią się następne wiadomości w pliku, ale zamienić na 75 spacji daje się bez problemu. Testowałem na pliku ze 100 wiadomościami i ostatnie też są w porządku. Może ktoś napisze skrypcik, dla Was to pestka a bez trial-reklamy wiadomości wyglądają lepiej.
Zauważyłem, że list generowany przez CG - 'MAILER-DAEMON@serwer' też nie ma komunikatu, może tutaj dało by się coś pokombinować...

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
taką samą wersję jak trial (5 userów)

A gdzie wyczytałeś, że wersja trial obsługuje tylko 5 userów???
Cytuj:
Myślę, że wersja trial (nieograniczona czasowo) jest po to, aby tacy ludzie jak my mogli spokojnie uzywac ten program. Popatrz, ile się pisze o nim na forum, to czysta reklama.

Zgadzam się z tym - pewnie takie są intenecje stalkera. Jako ciekawostkę powiem wam, że kiedy zaprzyjaźniona firma zwróciła się do stalkera po licencję, to odesłali ich z kwitkiem! Powiedzieli, żeby lepiej jeszcze go sobie potestowali zanim kupią licencję!!! Oczywiście po jakimś czasie kupili ją.
Jeżeli chodzi o "zasobożerność" - uważam, że jest całkiem OK. Jak zauważyłem CG tworzy dynamicznie wiele procesów w celu maksymalizowania wydajności. Nie zauważyłem jednak wpływu działania CG na szybkość obsługi innych procesów w freesco. U mnie działa na P133 i 32 RAM-u!

Tytuł: Trial
Co do tych 5 userów to tak na stronie stalkera gdzieś pisze i chyba w helpie.

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
An unlicensed server allows you to register up to five user accounts.

To dotyczy Communi Gate a nie Communi Gate Pro
Cytuj:
This software is a fully functional, unlimited version of the CommuniGate Pro server.

A to fragment z zasad licencji Communi Gate Pro
Cytuj:
After you have installed and configured CommuniGate Pro software, you may run it in the trial mode as long as you need to check all its functionality and features, and to verify its stability in your particular configuration.

Only when the system is up and running to your full satisfaction, should you contact the Stalker Sales staff and purchase the License Keys.

I jeszcze to powyżej, żeby rozwiać wątpliwości, czy używanie jest legalne...

Tytuł: Ślepy jestem
Widocznie źle doczytałem.

A z innej beczki: pracuję nad stworzeniem "systemu powiadomień SMS".
Narazie tylko dla Simplus, potem zobaczę co da się zrobić z POPem.

Tytuł: Simplusnet
Wymyśliłem coś takiego:

Założyłem konto w simplusnet.
W panelu administracyjnym rules->Create New
Zrobiłem nową zasadę o nazwie simplusnet
Ustawiłem tak:

Data:
TO is tjm@pc162.brzeziny.sdi.tpnet.pl

Action:
React With
Parameters:
From: Router.Area57
To: el.slawko@simplusnet.pl

Masz nowa wiadomosc od ^F, temat wiadomosci: ^S

I dzięki temu dostaję powiadomienia o nowej poczcie na adres el.slawko@simplusnet.pl. Tylko że nie działa (nie są wysyłane na komórkę), a powinno bo wszystkie maile tam wysłane dochodzą też na komórkę.
Nie wiem czy aby nie dlatego że są wysyłane od MAILER-DEMONA.
Wiadomość na pewno dochodzi bo mogę ze skrzynki simplusnet odebrać outlookiem.
Ciekawe co jest grane.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.