lamer pisze:
Zgodzisz się chyba jednak, że możliwości CG są ogromne (nie koniecznie wszystkim potrzebne) a łatwość administrowania niezaprzeczalna. No cóż - dla jednego mercedes a dla innego maluch. Oba to samochody

No muszę się zgodzić z tym, możliwości serwera są ogromne, tak ogromne że na początku aż przytłaczające. Szkoda że nie mam zdjęcia mojej miny jak pierwszy raz panel kontrolny zobaczyłem, już zaczynałem myśleć skąd wziąć kasę na nowy serwer żeby eXtremail 1.5.4.1 poszedł pod jakimś dobrym linuksem, tak mnie to przeraziło.
Jeżeli chodzi o samą pocztę, to eXtremail wcale nie jest gorszy, no może brakuje w nim bezpośrednio obsługi przez WWW (trzeba osobną witrynkę postawić). Ale rzeczywiście CG fajniej się administruje, bo w eXtremailu wszystko trzeba robić telnetem.
CG ma jedną wielką wadę: CENA. Gdyby był chociaż o połowę tańszy, to być może niedługo byłbym właścicielem licencji. W tym momencie jestem przekonany że jak bym miał te 2 kafle czy tam ileś to wolałbym rzeczywiście postawić porządny serwer i darmowe oprogramowanie na nim.
Ciekawostka: CG mimo że jest potężny i od cholery zasobów chla, jest wyraźnie szybszy od starej wersji eXtremaila której poprzednio używałem na freesco. Wyraźnie to widać że poczta po lanie chodzi mniej więcej 2 razy szybciej (gdzieś koło 1M/sekundę), a poza tym CG nie potrzebuje tyle pamięci co eXtremail (ten potrzebował co najmniej 64 żeby kilka większych wiadomości na raz przetwarzać).
A jestem jeszcze ciekawy, ile by sobie Stalker zawołał za taką samą wersję jak trial (5 userów), tylko że bez tego napisu przy niektórych mailach. Dla mnie do użytku domowego 5 userów wystarcza (no może przydało by się 10 co najwyżej).