Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 09:20

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
witam :!: sluchaj a jakiej firmy masz sieciowke. ja mam karte requesta na chipsecie realteka ma wszystkie standarty kamunkacji posiada dwa tryb pracy full/half i jest kompatybilna z wszystkimi urzadzaniami (tak powinno byc :wink: ) u mnie modem wykrywa karte i serwer tez ja wykrywa bez problemu i wsio dziala tylko ze przy wiekszym ruchu na zlaczu (nie zawsze niekiedy jest ktos sam i tez padnie) zasypia modem :evil:
Pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

Moze dlatego mi tak dziala ze ja od samego poczatku uzywalem justce (pakietu do podzialu łącza) i tylko raz serwer chodzil bez. Moze nie masz takiego pakietu i jak ktos sie wbije na serwer to ciagnie do bulu. No chyba ze swiatelka gasna w modemie to wtedy co innego. A karty sieciowe mam tez na realteju GAMEBIRDA jedna i deuga compexa musialem zmienic jedna bo cos nie chcialy dzialac w komplecie a kosztowaly mnie te karty 19+vat.
Wiec moja rada po
1 zainstaloj cos do podzialu łącza. justice 2.3 proste i szybkie
2. jak to nie pomoze sproboj wziasc z innych kompow komplet innych sieciowek tez najlepiej na realteku i sprawdz czy tak samo dzialaja
3. Jesli bedzie tak dalej nawet po wymianie to jedna rada telefon do panow ktorzy ci zakladali albo do tpsa bo moze byc popsuty DSL podobno duzo sie psoje DSL-i

Tytuł: DSL dziala
ja mam DSL'a dopiero od tygodnia, ale narazie jest bardzo dobrze, nic sie nie zawiesza i chodzi jak trzeba, all rozdzielone na 10 osob.

Tytuł:
Użytkownik

Mam pytanko brama od tpsy to jak sie to nazywa wedlug terminologi tpsy z kartki ???bo nie wiem co wpisac w miejsce 911
91 (Gateway/DNS/Proxy)
911 xxx.xxx.yyy.yyy (Host gateway)
Brama od tepsy
914 xxx.xxx.zzz.zzz[:p] (ISP http proxy adress)
tutaj serwer proxy Czy tu tez cos musze wpisac ? jesli tak to co ?

Tytuł:
Użytkownik

Post na darmo :) ja juz wiem a jak ktos by nie wiedzial to :
91 (Gateway/DNS/Proxy)
911 xxx.xxx.yyy.yyy Tutaj Adres modemu np 80.55.124.201
912 194.204.159.1
913 194.204.152.34
914 xxx.xxx.zzz.zzz[:p] (ISP http proxy adress) tutaj enter

ip sprawdzone dla lanu 192.168.1.2 do 192.168.1.254
maska 255.255.255.0
a brama 192.168.1.1

Tytuł:
Użytkownik

Wydaje mi się że właśnie tak to opisałem dlatego nie odpowiadałem jak opisałem inaczej to sorki za ignorancje z mojej strony ?

Tytuł:
Użytkownik

Zamiast brama od tpsy mozna bylo napisac Adres modemu w punkcie 911 .
Nie wiedzialem ze brama od tpsy to w terminologii tpsa Adres modemu .

Ale i tak dzieki za opis konfiguracji , bardzo byl przydatny .

Tytuł: DSL
Użytkownik

Dokładnie tak Ale myślałem że dostałeś opis do tej dziwnej karteczki z TP Bo np. ja kompletnie nie wedziałem co jest co i dostałem opisik myślałem że to standard.

Hej Surfer,

Przypadkiem dokonałeś przełomowego odkrycia, a mianowicie odkryłeś główne zastosowanie freesco, hi, hi. W UE, tak się właśnie routuje DSL'a od dawna. Zgodnie z instrukcją i punktami których nie można przegapić. Żeby jednak to zadziałało należy (w wersji Freesco 027 [GOLAS]) wejść do opcji "e" i udrożnić router. Za Ciebie zrobił to pewnie Twój chomik, kiedy przysnąłeś nad stustronicowym manualem śniąc o wystrzeliwaniu rakiet w kosmos. Wybacz za kpiny, ale to jest tak proste, że nawet sie o tym nie mówi...

Tytuł:
Użytkownik

Spadówa

Tytuł:
Użytkownik

Nie napisze nic na twoj temat bo szkoda mi klawiature zużywać Uważam cie za debila A jak wiedziałeś jak się stawia router na free to trzeba mi było powiedzieć w styczniu jak nie miałem zielonego pojęcia na temat linuksa. A teraz to po prostu spadaj.

Tytuł:
Wybacz Surfer, że taki ze mnie "debil", rzecz w tym, że upierasz się przy czymś
z czym sam miałem problem i rozwiązałem to tak jak napisałem powyżej - na nosa, zresztą kilku wiarusów też twierdzi to samo.
Ale żebyś nie uznał kontaktu ze mną za stracony czas zdradzę Tobie dwie rzeczy,
które mnie przy tej okazji zaskoczyły
Np, problem z trzema kartami sieciowymi gdzie
jedna to ISA (widzi wtedy tylko dwie ISA i PCI). Druga sprawa to numeracja sieci.
Jeśli obsługujesz dwie niezależne to musisz zrobić to tak:
192.168.1.1 przykład bramki drugiej sieci i odpowiednio IP range
192.168.3.1 przykład bramki trzeciej sieci
jeśli trzecią sieć dałbyś na 192.168.2.1 - nie zadziała, Dlaczego? - nie wiem.
Wracam Tobie też uwagę, że obszerny IP range pochłania dużo pamięci,
więc nie namawiaj do szaleństw typu 253 kompy na jednym DSL'u :-)

Tytuł:
A ktorej dystrybucji uzywacie?
- freesco-027.zip - Freesco (0.2.7) dla modemu,
- freesco-027-sdi.zip - Freesco (0.2.7) dla HiS/SDI,
- modules-027.zip - moduły dla kart sieciowych,
- freesco-pppoe.zip - Freesco (0.2.7) dla Neo+.
- freesco-dsl.zip - Freesco dla łącz xDSL,
?????????????????

pozdro;)

Tytuł:
Użytkownik

Laco pisze:
A ktorej dystrybucji uzywacie?
- freesco-027.zip - Freesco (0.2.7) dla modemu,
- freesco-027-sdi.zip - Freesco (0.2.7) dla HiS/SDI,
- modules-027.zip - moduły dla kart sieciowych,
- freesco-pppoe.zip - Freesco (0.2.7) dla Neo+.
- freesco-dsl.zip - Freesco dla łącz xDSL,

Ja od 4 miesiecy freesco-027.zip - Freesco (0.2.7) dla modemu i odpukac bez zadnych problemow. A jak necik wymiata.....hmmmm BOMBA! :D

Tytuł:
Użytkownik

No ja uzywam o.27 dla modemu i mi śmiga :)

Tytuł:
czesc Wam.
Te Surfer wszystko pieknie cacy 8) ale nie wiem albo moj dsl jest ch**** :( albo nie wim co :( ale robilem to kurde krok po kroku i tak i tak i nie ma neta to glupie lacze dsl nie dzial cala siec LAN elegancko sie pinguje ale juz modem dsl ni ema bata ni emowie o pingowaniu jakiejkolwiek strony :evil: co jest jak podepne dsl pod winde to jest cacy idzie ale po freesco bralem i ten ethernet router i d***:( ni cbede probowac dalej ale kurde ilez mozna sie je**** z tym g***** sorry za slownictwo ale moze najdzie mni ejakas kurde wena i dam se rade oby :idea: narazie

Tytuł:
PGF

Prosimy o plik:
/etc/system.cfg

i dane adresowe jakie dostałeś tepsy

i wynik
ifconfig

Czy dsl napewno przylaczyles do eth0 :idea: :?:

Tytuł:
A ja tylko dodam swoja alternatywę dla DSL. Już 10 lat firma "Espol" leci na Debnianie, a ja już skonfigurowalem 23 sieci dla uslug SDI, NEO+ i DSL powiem wam freesco jest oki ale na dluższą metę zadam wam pytanie. Czy lubicie zwiechy? Problemy? No ja ich nie lubię i od roku nie mam. Czesto sie śmieje jak jacys mani chcą się włamać mi na debiana hahaha i niestety nic im nie wychodzi, a freesco dziwiłem że sie nieraz wiechało w późniejszym czasie się okazało że ściana ogniowa dystrybiucji ma pare wad które to sprawiały. No nie zawsze jest powiedziane że: Małe jest pikne :(

ale freeco nadal dla mnie rządzi lecz na krotkotrwałe sprawdzenie np. łacza

Tytuł:
Pit pisze:
Ciach reklama

Moze bys tak juz przestal reklamowac ta swoja stronke, na ktorej poza tandetna muzyczka i kilkoma opisami, ktore bez problemu mozna znalezc w googlach wlasciwie nic nie ma? Nie uwazasz, ze troche przesadasz? Uzywasz Debiana - Twoja sprawa, ale nie widze powodow, dla ktorych masz go w nachalny sposob reklamowac tutaj. Masz swoje forum - tam sie oglaszaj i reklamuj wyzszosc jednej dystrubucji nad druga. A co do problemow: Debian czy jakikolwiek inny duzy linux tez nic nie pomoze, jak nie bedzie odpowiednio skonfigurowany i zarzadzany. Wszystko zalezy od uzytkownika. Na to forum pisza ludzie, ktorzy czesto nie wiedza jak wyedytowac plik, nie potrafia "operowac" w trybie tekstowym gdzie wszytkie komendy trzeba wklepac z palca itp. I Ty im kazesz instalowac Debiana czy jakiegokolwiek innego duzego linuxa? Jak ktos jest na tyle rozgarniety by to zrobic, to poradzi sobie bez Ciebie i tej Twojej reklamy.Mam freesco od pol roku i jakos nie zauwazylem aby mi sie cos wieszalo, nie dzialalo itp. Co ma dzialac - to dziala i sprawuje sie doskonale.

Tytuł:
Czesc
No wiec tak jezeli o konfiguracje ktora podal surfer to jest tak wszystko mam identyko ustawialem nawe zaczynajac od tego ethernet routera ale oczywiscie wklepakem swoje ip a nie jego:P ,Jest jednak problem non stop wyswietla sie komunikat pry ladowaniu polaczenia czyli starting dialing i wyskakuje komunikat /dev/. no device character:( co jest przeciez ustawiam go na sieciowce a nie na jakim modemie jak sdi. A i druga rzecz sdi ponoc ma stale ip to dlaczego jak sie konfiguruje to badzieiwe to przy pytaniu czy twoj provider dostarcza ci stale ip czy dynamiczne trzeba wklepac ze dynbamiczne bo inaczej nie dzial k*** ja juz zglyupialem prosze o wyjasnienie albo bym byl barrdzo wdzieczny o podeslanie pliku system.cfg na maila z gory dzienks chodzi mi oczywiscie o plik z konfiguracji DSL-a czesc

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.