Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 21:09

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

morpheus pisze:
Generalnie proponuję głosowanie czy idziemy w stronę: Slackware+TGZ, czy PLD+rpm... czy próbujemy to jakos łaczyć????

Mój głos - główny kierunek: Slackware+TGZ oraz ewentualna obsługa RPM-ów
Powody - rpm obsługuje wprawdzie zależności, ale to łatwo zrobić i w slacku, natomiast PLD ma pare rzeczy które (przynajmniej mnie) się nie podobają - administracja tylko z konsoli itp. Uważam że należy wykorzystać jednak z PLD kilka pomysłów np. instalator w stylu poldka (chyba nie będzie aż tak trudno napisać skryptów)

HOWGH!

Tytuł:
MODERATOR

morpheus pisze:
każdy powinien przygotować sobie partycję ext3 (ok. 500 MB)

kolejna sprawa - oraniczamy się do jednej partycji? Jeżeli chcemy zmajstrować coś profesjonalnego, to wiadomo, że bezpieczniej jest trzymać (przynajmniej) dane i programy na różnych partycjach. Tak samo otwarta jest sprawa struktury katalogów.
Mis' pisze:
proponuję głosowanie czy idziemy w stronę: Slackware+TGZ, czy PLD+rpm...

Ja jestem za Slackiem - przynajmniej korzenie pozostaną te same co w Freesco...

Tytuł:
Honorowy Admin

ja przyznam, że zastanawiam sie teraz na rpm-em, ale z drugiej strony napisanie skryptu, który sprawdzi zależności nie byloby trudne (zresztą jest atk chyba w zipslacku), z drugiej strony - po co jeżeli mamy to gotowe w rpm'ie.

Co do partycji to przecież to tylko kwestia gdzie się zamontuje dyski możemy to robić na jednym póki wiemy co robimy - ja robie na jednaj, ty dla odmieny mozesz robić na oddzielnych, będzie lepiej wytestowane:-0

Tytuł:
Honorowy Admin

w sumie to ma być w miare prosty router+rozbudowa pakietami+nowe technologie (cool) takie nowe Freesco

Tytuł:
MODERATOR

lamer pisze:
Tak samo otwarta jest sprawa struktury katalogów.

http://www.pathname.com/fhs/

Tytuł:
Honorowy Admin

to moze cały system kompatybilny z www.linuxbase.net ??? a generalnie bawiłem się dziś uruchomiłem bardzo silnie okrojonego zipslacka z partycji ext2. Generalnie od października zaczynam pobierać oprogr... etc..

Tytuł:
MODERATOR

morpheus pisze:
to moze cały system kompatybilny z www.linuxbase.net

jeśli to nie była ironia z Twojej strony to chciałbym zauważyć, że Slack trochę chyba odstaje od tej specyfikacji... na pewno nie jest jednym z "kontrybutorów" (sorry nie wiem jak to słowo przetłumaczytć na polski). A swoją drogą to link powiniewn wyglądać tak: http://www.linuxbase.org

Tytuł:
Honorowy Admin

nie poprostu wpadłem na ten adres przypadkiem i pomyślałem że wrzuce na forum, więc od czego powinniśmy zacząć (kompilacja jadra???)

Tytuł:
Honorowy Admin

aha i podobno to nam zastąpi połowę plików systemowych:
http://www.busybox.net/

Tytuł:
MODERATOR

morpheus pisze:
więc od czego powinniśmy zacząć (kompilacja jadra???)

nie, to potem... proponuję wszystkim zainteresowanym ściągnięcie i przeczytanie przynajmniej początku książki z www.linuxfromscratch.org. To wyjaśni wiele kroków które musimy wykonać najpierw...
a co do busyboxa to ja bym się w niego nie pakował jeśli mamy zrobić coś większego niż dyskietka... rzeczywiście zastąpi większość podstawowych narzędzi, ale tak jak we Freesco, te narzędzia nie będą w pełni funkcjonalne... (przykład: cut we Freesco nie uznaje spacji jako delimitera)

Tytuł:
Honorowy Admin

A co myślisz o wzięciu za bazę miniISO PLD ma wsparcie dla RPM'a i generalnie jest ogromna baza pakietów in polish :-) więc jak co robimy bo sam już nie wiem od czego zacząć ???

Tytuł:
MODERATOR

morpheus pisze:
A co myślisz o wzięciu za bazę miniISO PLD

przyznam, że myślałem o tym...

Tytuł:
Witajcie

Wybaczcie prosze forme i moment, w ktorym sie pojawiam (a takze brak isowatych krzaczkow z mojej strony). Lukasz Sklodowski poinformowal mnie, ze prowadzicie tutaj dyskusje o ewentualnym nastepcy freesco. W zwiazku z tym pozwole sobie na kilka uwag i sugestii.
First things first - dyskietka - wbrew pozorom na dyskietce mozna upchnac sporo danych. W jaki sposob? Przykladowo korzystajac ze wspomnianego busyboxa, zamiast glibc uzywajac uclibc etc. Nie wiem, czy interesowaliscie sie uclibc - jest to naprawde maly i funkcjonalny odpowiednik "duzego" glibc. Warto sie przyjrzec. Pojawila sie tez ironiczna propozycja umieszczenia w dystrybucji Xservera - i to da sie zrobic, kdrive (xfree 4) ze sterownikiem vesa ma gdzies okolo 700kb - naturalnie przed kompresja ;)
Kernel - nie ma co ukrywac, 2.4 sa dosyc duze. Nie na tyle jednak, by rezygnowac z ich zastosowania. Mozna troche pociac kernel, ale zyski nie beda zbyt duze - i zapewne z kazdym nowym wydaniem prace bedzie trzeba powtarzac.
Format pakietow - porywanie sie na rpm to jednak chyba pewna przesada, tar.gz z ewentualna baza zaleznosci powinien wystarczyc.

Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam,
shadow

Tytuł:
Honorowy Admin

witaj, widzisz plany mamy wielkie, ale z naszymi mozliwościami jest narazie ciut gorzej, gdyż 'nigdy' jeszcze sami systemu nie robiliśmy, ustaliliśmy, że możemy pójść 2 drogami:

1. wersja dyskietkowa z możliwie nowym jadrem i wszystkim co sie da tam upchać, ale nie oszukujmy się, do podstawowej pracy routera i tak wystarcza stare freesco, natomiast większosć ludzi przenosi Freesco na dysk,

2. i tu jest właśnie problem, nad którym dyskutujemy, bo mozna budować wersje z ograniczeniami (takimi jak chodźby ulibc, czy busybox, bo nie oszukujmy sie ograniczenia są i przy niektórych pakietach wyjdą na wierzch), lub zbudować malutką wersje systemu ale już powiedzmy z tym co gryzie naszych adminów jak podział transferu z partycją na ext2, lub ext3, z podstawowymi bibliotekami w ich 'pełnych wersjach' pełniącą podobną do freesco funkcję, z możliwością instalacji pakietów, ważne aby stworzyć dobrą bazę... natomiast mozna jeszcze tak spreparować podstawową wersje freesco, aby w momencie wydania move2hdd pobierała co trzeba z sieci i przygotowywała grunt pod własciwą dystrybucje..

aha, chlopaki wierzcie mion wie co mówi i mam nadzieje, ze przynajmiej troche nam pomoże, (shadow jezeli byś reflektował to czekamy na propozycje z twojej strony, prywatnie dyskutujemy jeszcze na naszej mini liście,jeżeli chciałbyś się przyłączyć to zapraszamy...)

Tytuł:
MODERATOR

shadow pisze:
Witajcie

[...]
First things first - dyskietka - wbrew pozorom na dyskietce mozna upchnac sporo danych.

Witaj...
zgoda i dzięki za wskazówkę odnośnie glibca. jednak imho dyskietka jest istotna tylko jako ostatnia deska ratunku. Dla mniej wymagających użytkowników Freesco będzie znakomitą odskocznia do nowszych technologii więc jakieś małe CD powinno być podstawowym nośnikiem NND. Jak już pisałem wcześniej - i tak dodajemy mnóstwo różnych rzeczy więc jeśli coś robimy od zera (niemalże) to przewidujmy od razu spore rozszerzenie systemu.

shadow pisze:
Format pakietow - porywanie sie na rpm to jednak chyba pewna przesada, tar.gz z ewentualna baza zaleznosci powinien wystarczyc.

masz jakieś sugestie odnośnie takiej bazy zależności? proponując rpm miałem na myśli uzyskanie zgodności z jednym z popularniejszych systemów dystrybucji oprogramowania... tak żeby można było instalować nie tylko natywne pakiety NND, w końcu PLD, RedHat (i inne) dostarczają tysięcy programów w tym formacie. Wiem, że przygotowanie nowych pakietów to dodatkowa przyjemność/zabawa ale to również ogranicza ilośc dostępnego softu i możliwości wyboru...

Nie znam Slackware, być może moje informacje są nieaktualne, ale wydaje mi się, że brak bazy zależności w obsłudze pakietów był jednym z najczęstszych argumentów przeciwko tej dystrybucji...

Pozdrawiam

Tytuł:
morpheus pisze:

1. wersja dyskietkowa z możliwie nowym jadrem i wszystkim co sie da tam upchać, ale nie oszukujmy się, do podstawowej pracy routera i tak wystarcza stare freesco, natomiast większosć ludzi przenosi Freesco na dysk,

no tu to trzeba pomyslec do czego ma nnd sluzyc...
morpheus pisze:

2. i tu jest właśnie problem, nad którym dyskutujemy, bo mozna budować wersje z ograniczeniami (takimi jak chodźby ulibc, czy busybox, bo nie oszukujmy sie ograniczenia są i przy niektórych pakietach wyjdą na wierzch), lub zbudować malutką wersje systemu ale już powiedzmy z tym co gryzie naszych adminów jak podział transferu z partycją na ext2, lub ext3

z tymi ograniczeniami to trzeba by sie przyjrzec, co bedzie tak naprawdte potrzebne - tylko zeby nie dojsc do tego, ze budujemy nowego rh albo slacka, bo to troche kiepski pomysl ;)
morpheus pisze:

(shadow jezeli byś reflektował to czekamy na propozycje z twojej strony, prywatnie dyskutujemy jeszcze na naszej mini liście,jeżeli chciałbyś się przyłączyć to zapraszamy...)

jasne, z checia - tylko przetransportuje sie w ciagu kilku dni na miejsce studiow

pozdrawiam,
shadow

Tytuł:
Hello
Mis' pisze:

masz jakieś sugestie odnośnie takiej bazy zależności? proponując rpm miałem na myśli uzyskanie zgodności z jednym z popularniejszych systemów dystrybucji oprogramowania... tak żeby można było instalować nie tylko natywne pakiety NND, w końcu PLD, RedHat (i inne) dostarczają tysięcy programów w tym formacie. Wiem, że przygotowanie nowych pakietów to dodatkowa przyjemność/zabawa ale to również ogranicza ilośc dostępnego softu i możliwości wyboru...

OK, jesli jednak pojsc droga uclibc, to i tak pakiety z "duzych" systemow nie beda dzialac - swoja droga, gdy widze zaleznosci i sposob budowy pakietow z RH trace ochote na instalowanie czegos takiego w swoim systemie...

Zaleznosci - nie starczy cos w stylu "provides" i "requires" z informacji w rpm - prosty skrypt z sprawdza, czy mamy potrzebne elementy, ewentualnie dopisujac liste. Dodatkowo mozna dostarczac standardowe listy zaleznosci, z informacjami o koniecznosci instalacji konkretnych pakietow - z drugiej strony gospodarka centralnie sterowana okazala sie kiepskim pomyslem ;)

pozdrawiam,
shadow

Tytuł:
Honorowy Admin

[quote="shadow
jasne, z checia - tylko przetransportuje sie w ciagu kilku dni na miejsce studiow
[/quote]

hehe, ja tez jeszcze sie na dobre nie przeniosłem, ale myslę, że już od następnego tyg. będzie dobrze.

A co myslisz o pomyśle, gdybysmy budowę naszej dystr. oparli o MINI-iso z PLD? Dorobili tam tylko extra proste narzędzia konfiguracyjne....

Tytuł:
MODERATOR

morpheus pisze:

A co myslisz o pomyśle, gdybysmy budowę naszej dystr. oparli o MINI-iso z PLD? Dorobili tam tylko extra proste narzędzia konfiguracyjne....

tylko że tego mini jakoś znaleźć nie mogę... :-(

Tytuł:
Honorowy Admin

hej, ja też go nie widze - znikło. Jak odrobie zaległości w czytaniu pld.devel.pl to wam dam znać co i jak

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.