Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 13:28

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Witam.
Znalazlem we freesco cos takiego jak "setspeed"
po wpisaniu "setspeed -?" pokazuje sie cos takiego "Usage: setspeed speed port".
Czyzby to bylo ograniczenie transferu na danym porcie :?:

Moze mi ktos madry wytlumaczyc do czego to sluzy.

Gdyby to byla prawda to moznaby bylo ograniczyc transfer dla kazy (port 1214) lub np. winmx (port 6699), wowczas koniec z zapychaniem lacza za pomoca tego typu progarmow.

Tytuł:
MODERATOR

Niestety nie chodzi to o port TCP/UDP...

Tytuł:
Tym poleceniem mozesz ograniczyc wszystkim :lol:
gdyz jak sadze sluzy ustawiania predkosci COMa

Konrad

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
Tym poleceniem mozesz ograniczyc wszystkim

I to BARDZO skutecznie - do zera! HIS nie ruszy na niewłaściwej prędkości COMa!

Tytuł:
MODERATOR

lamer pisze:
I to BARDZO skutecznie - do zera! HIS nie ruszy na niewłaściwej prędkości COMa!
:lol: :lol:

A teraz inna propozycja, być może nie okaże się bezużyteczna :)
wrog kazy nr. 1 na mini forum pisze:
Witam, mam pewien sposub na kaze ale nie jestem dobry w skryptach. Poblokowalem wszystkie porty z ktorych korzysta kaza (rowniez ip kazy), lecz jednak cholerstwo dalej probuje ort. sie na porcie 80, i niestety sie ort., wpadlem na pomysl zeby zastosowac nmapa do skanowania hostow lokalnych coby sprawdzal czy jakis host ma uruchomiony port 80 (z niego korzysta kaza gdy inne sa poblokowane).Nmap elegancko sie spisuje i wszystko zapisuje do wybranego pliku. Pozostaje kwestia jak zrobic zeby freesco banowalo automatycznie hosty ktore znajduja sie w plku wygenerowanym przez nmapa ktore maja otwarty port 80. To jest komenda z ktorej bałwan jestem uruchamiajac nmapa: nmap -oG /tmp/log -p 80 192.168.0.1-28 192.168.0.31-60 wszystko jest zapisywane w tmp/log (oG to zmienna w jakiej formie ma zapisywac nmap dane ze skanowania, opuscilem tez dwa hosty ktore sa serwerami z tad podwojny zapis ip). Teraz majac te dane serwer blokowal by te ip ktore maja otwarty port 80, a najlepiej gdyby jeszcze przekierowywal usera na stronke na ktorej mialby wyjasnienie dlaczego nie ma neta. Nmap robi scan w ok.5 s. Mozna by bylo stworzyc system blokujacy ktory bylby w stanie odswierzac sie w 1 min. Kaza jesli jest uruchomiona otwiera port 80, lecz jesli sie ja wylonczy natychmiast zamyka port 80. I tak se pomyslalem ze mialo by to sens, bo jesli user uruchomi kaze natychmiast ma bana, a jesli kaze wylaczy natychmiast jest odbanowany. Czekam na wasze pomysly byc moze da sie to zrobic, a mnie to by naprawde wystarczylo zeby miec raz na zawsze spokuj z ta kaza.
pf148.stalowa-wola.sdi.tpnet.pl

Nie rozgryzając tekstu zamiaszczam go pod duskusję oraz odpowiedź
Cytuj:
Nie ma tu żadnego minusa komenda nmapa którą wpisywłem : nmap -oG /tmp/log -p 80 192.168.0.1-28 192.168.0.31-60 olewala mi dwa hosty 192.168.0.29 i 192.168.0.30 które sa serwerami (bo mam 2xSdi) i mialy otwarty port 80. A przy okazji to jest link do nmapa z którgo bałwan jestem: http://www.freescosoft.ca/FREESCO/packa ... adegda.htm

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
Użytkownik

Mam małę wątpliwości co do blokowania 80 portu. Nmap sprawdza jedynie kto jakiego portu używa - tak wynika z tego co wkleił Kipa. Co jeżeli ktoś używa sporo www. Ma ochote pooglądać sporo i jak go nmap zczai to ma bana na 5 minut i nic nie zrobi w tym czasie. Lepiej jakby jakiś pakiet sprawdzał kto ile ściąga a nie z jakiego portu bałwan jestem. To tylko moja opinia, bo widze czasami jakie gówna moja siostra ogląda przez www i widze jak długo się to ściąga :wink: A www to raczej każdy by chciał mieć. 8)

Tytuł:
ja nie widze sensu blokowania portu 80 gdyz kazza na tym porcie traci swoje priorytety i max ssa kolo 4-5 kilo (przynajmniej u mnie w sieci tak jest, pozatym zawsze mozna zastosowac proxy na porcie 8080 i juz mamy problem z portem 80 zalatwiony)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.