Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 26 lipca 2025, 02:31

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Witam
Już mnie zaczyna to denerwować. Pomórzcie w skonfigurowaniu serwera ftpd. Wiem że było tego dużo ale przeglądałem wcześniejsze posty i nic mi nie działa.
Potrzebuje mieć tylko jednego użytkownika np admin z dostępem do wszystkiego. Już próbowałem różne pliki konfiguracyjne trochę się tego napisałem i nic nie chodzi loguje się tylko na nobody i anonymous ale nic nie da się wrzucić podmienić i mam dostęp tylko do jakiegoś katalogu z plikiem testfile nawet nie wiem gdzie to jest.

Proszę o pomoc

Tytuł:
Honorowy Admin

Było naprawdę wiele razy, więc wystarczy sobie linki znaleźć.
Powiem tylko jedno, to do czego będzie miał dostęp użytkownik, nie zależy od konfiguracji proftpd. To jest sprawa uprawnień do określonego katalogu w systemie. Dodam jeszcze, że bez prawidłowo ustawionych kont userów, proftpd nigdy nie będzie działał.
A linki tym razem jeszcze podam, ze względu na kiepskie ostatnio działanie forum.
http://wydmy.republika.pl/freesco
http://miniwebportal.and.pl

Tytuł:
Użytkownik

Już mnie to wkur.. widziałem te stronki. Przepisałem całego konfiga zmieniając na swoich userów i nic. Proftpd uruchomił się bez błędu a dalej nie mogę się zalogować.

Tytuł:
Honorowy Admin

Maciek pisze:
Dodam jeszcze, że bez prawidłowo ustawionych kont userów, proftpd nigdy nie będzie działał.

Twój problem na tyum polega, user musi mieć unikalny UID i swój katalog, którego bedzie właścicielem. System nie rozpozna userów jeśli wszyscy mają ten sam numer, a tak robi standardowe polecenie adduser.

Tytuł:
A co sie dzieje jak logujesz sie przez ftp jako root z haslem root'a ?

Tytuł:
Użytkownik

Nie da się załogować do ftp na root.
Może ktoś wytłumaczyć dokładniej jak to skonfigurować. Chcę mieć tylko jednego użytkownika nawet root cokolwiek aby mieć dostęp do wszystkiego aby można było przez ftpa podmieniać pliki konfiguracyjne uaktualniać strone www itp.

pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

W ogóle nie widze sensu robienia super usera tylko po to aby móc zdalnie konfigurować serwerek, przeciaż można zrobić byle jakiego usera z praktycznie zerowymi uprawnieniami i kopiować na jego katalog roboczy pliki www czy konfiguracyjne a cała administracja oparta na ssh. Jak ktoś nie potrafi obsłużyć głupiego programu putty to przepaszam. Nie po to pakiet proftpd jest zabezpieczany aby nikt nie mógł sie logować na roota aby komuś utrudnić życie :!: Jest to zrobione w celach zabezpieczenia systemu, przez ftp można podsłuchać każdym głupim snifferem login i hasło :!: Co prawda kod ssh też da sie złamać ale byle dureń tego nie zrobi. W tym cała sztuczka w ssh aby kodować hasła, opcje dostępne tylko dla admina co utrudnia cieciom rozwalenie waszego systemu. Ale jak ktoś za wszelką cene chce zostać adminem przez ftp to życzę powodzenia w przyszłości :lol: :wink: Co do www to można zrobić usera zależnego od katalogu/ów www i dać mu prawa do nich, wcale nie musi tego robić root. A wszystkich userów można sobie poustawiać w windows commanderze i nie ma problemu z wypisywaniem IP lub usera.

Tytuł:
Użytkownik

Propo programów typu snifferów to raczej nie podsłuchasz na sieci opartej na Switchu . :)

Tytuł:
Pele pisze:
Propo programów typu snifferów to raczej nie podsłuchasz na sieci opartej na Switchu . :)

Mylisz sie.

http://www.pcworld.pl/artykuly/24756.html

PC WORLD KOMPUTER pisze:
Ettercap 0.6.3.1
Sniffer w sieci z przełącznikiem

Oczywiscie jest juz nowsza wersja, jest tez na platforme win32.

Strona domowa:
http://ettercap.sourceforge.net/

################################

A jesli juz kcesz logowac sie na root:
: [/] [] ()
RootLogin on

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.