Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 lipca 2018, 11:57

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 9 maja 2006, 23:52 
Offline

Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 21:54
Posty: 21
Lokalizacja: Gdynia
Chciałbym sie dowiedzieć czy na freesco można zrobić dzielenie łącza ? Postawić serwer Email, DHCP, FTP, HTTP. Łącze DSL 4mb na 15 użytkowników ;) I Jaki sprzęt byłby do tego potrzebny ;)

Pozdrawiam
galaxy938

_________________
PC1:|Athlon XP 2400+|ASUS A7N8X|768DDR400|Radeon 9550 128Mb|Seagate ST340810A 40GB|Samsung CDRW 52X|Hyundai DeluxScan 5870|
PC2:|Athlon XP 1700+|ASRock K7S8X|512DDR266|WD 20GB|Gf 4 MX440 64MB|LG CD-52X|LG 44i|


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 10 maja 2006, 15:25 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Wszystko można, byle z wolna i z ostrożna :)
Im więcej usług, tym lepszy sprzęt. (mój to np. P200 i 80 MB RAM).

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 23 maja 2006, 11:20 
Offline

Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 21:54
Posty: 21
Lokalizacja: Gdynia
A mam do ciebie takie pytanie. może się orientujesz czy na jednej lini w jednym lokalu można wziąść kilka łączy dsl ?? np 3 łacza po 4mb ??

_________________
PC1:|Athlon XP 2400+|ASUS A7N8X|768DDR400|Radeon 9550 128Mb|Seagate ST340810A 40GB|Samsung CDRW 52X|Hyundai DeluxScan 5870|
PC2:|Athlon XP 1700+|ASRock K7S8X|512DDR266|WD 20GB|Gf 4 MX440 64MB|LG CD-52X|LG 44i|


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 23 maja 2006, 12:04 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Na jednej linii telefonicznej? Nie sądzę.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 23 maja 2006, 12:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 26 października 2005, 13:02
Posty: 1404
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
napewno na jednej linii nie mozna 2 dsli ? nie mam pewnosci ale jesli sa 2 pary kabli to wydaje mi sie ze mozna na jednej parze raczej nie (ale tez nie mam 100% pewnosci)

_________________
www.komputer.cuprum.pl
Intel Core 2 DUO QUAD, DUAL DDR2 8GB, GF8800 1 GB, HDD SATAII 750 GB + 750 GB + 80GB + IDE HDD 40 GB, Linux Mandriva 2008 PP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 28 maja 2006, 15:44 
Offline

Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 21:54
Posty: 21
Lokalizacja: Gdynia
Żeby nie zakładac następnego tematu mam do was jesazcze jedno pytanko ;) Jakie musiałbym mieć łacze tak na 300-400 komuterków, żeby to tak w miare pracowało ??

_________________
PC1:|Athlon XP 2400+|ASUS A7N8X|768DDR400|Radeon 9550 128Mb|Seagate ST340810A 40GB|Samsung CDRW 52X|Hyundai DeluxScan 5870|
PC2:|Athlon XP 1700+|ASRock K7S8X|512DDR266|WD 20GB|Gf 4 MX440 64MB|LG CD-52X|LG 44i|


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 28 maja 2006, 20:01 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Na pewno musisz pomyśleć o innym serwerze (zarówno sprzętowo, jak i systemowo). A łącze - chyba powinno mieć koło 10 megabitów.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 28 maja 2006, 20:06 
Offline

Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 21:54
Posty: 21
Lokalizacja: Gdynia
No napewno Serwerek to byłoby to coś ok 1,2Ghz jak nie więcej, 1GB ramu, z 2x80GB, no i stałoby to na linuxie :) Ale chciałbym tak z 50-70 userków po lanie a reszta radiowo ;)

_________________
PC1:|Athlon XP 2400+|ASUS A7N8X|768DDR400|Radeon 9550 128Mb|Seagate ST340810A 40GB|Samsung CDRW 52X|Hyundai DeluxScan 5870|
PC2:|Athlon XP 1700+|ASRock K7S8X|512DDR266|WD 20GB|Gf 4 MX440 64MB|LG CD-52X|LG 44i|


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 28 maja 2006, 20:28 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Serwerek to powinna być maszynka serwerkowa... profesjonalna a nie jakiś składak "made in piwnica". Można używanego IBMa, czy compaqa kupić. Do tego obowiązkowy porządny UPS. Rzecz jasna na tej maszynce porządny raid, na kilku pewnych dyskach. Jako system powiedzmy Suse Enterprise Server 9. Jeśli jesteś dobry w te klocki, to wystarczy ci wersja darmowa z Linux Magazine (w przeciwnym wypadku wykup support). Sprzęt radiowy musi być dobrej klasy, nie może być tani i zawodny. Ogółem na początek starczyć powinno koło 10 k zł na uruchomienie tego biznesu.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 28 maja 2006, 21:58 
Offline

Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 21:54
Posty: 21
Lokalizacja: Gdynia
A ten serwerk jaką powinien mieć konfigurację sprzetową ?

_________________
PC1:|Athlon XP 2400+|ASUS A7N8X|768DDR400|Radeon 9550 128Mb|Seagate ST340810A 40GB|Samsung CDRW 52X|Hyundai DeluxScan 5870|
PC2:|Athlon XP 1700+|ASRock K7S8X|512DDR266|WD 20GB|Gf 4 MX440 64MB|LG CD-52X|LG 44i|


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 28 maja 2006, 22:12 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Na pewno kilka dysków i raid 5. Dużo pamięci i może dobrze, aby była wieloprocesorowa.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 29 maja 2006, 13:51 
Offline

Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 21:54
Posty: 21
Lokalizacja: Gdynia
Tak se teraz mysle, ze 10mbit to bedzie za mało na 400 osóbek. Wg. łacze powinno miec min. 30Mbit ;)

_________________
PC1:|Athlon XP 2400+|ASUS A7N8X|768DDR400|Radeon 9550 128Mb|Seagate ST340810A 40GB|Samsung CDRW 52X|Hyundai DeluxScan 5870|
PC2:|Athlon XP 1700+|ASRock K7S8X|512DDR266|WD 20GB|Gf 4 MX440 64MB|LG CD-52X|LG 44i|


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 29 maja 2006, 13:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 26 października 2005, 13:02
Posty: 1404
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
10 mbps juz przy 150 osobach sie dlawi (sprawdzone)

_________________
www.komputer.cuprum.pl
Intel Core 2 DUO QUAD, DUAL DDR2 8GB, GF8800 1 GB, HDD SATAII 750 GB + 750 GB + 80GB + IDE HDD 40 GB, Linux Mandriva 2008 PP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 28 czerwca 2006, 19:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 18 marca 2003, 17:25
Posty: 234
a co sądzicie o klastrze? u mnie stoi niewykorzystane 5 kompów , wprawdze składaków, ale działających całkiem niezawodnie juz od kilku lat (duron 1ghz, ) Procek cieniutki , ale jakby spiąć 5 takich maszyn powiedzmy za pomocą mosixa to byłoby już coś. Do każdego 1GB ramu . Myślę, że sieć na kilkaset osób spokojnie by to udźwignęło, zwłaszcza,że szósty z nich obsługuje 70-osobową sieć (iptables , apache, mysql, postfix , squid i parę kont ze stronami w php )
Oczywiście nie na freesku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl