Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 lipca 2018, 12:03

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota, 13 maja 2006, 14:21 
Chcę zainstalować serwer www . Mam już router i teraz jak zrobić żeby freesco samo się dowiadywało ustawień netowych bo sam nie mam dojścia do tych wszystkich danych . Komputer z windą wszystko łapie bez pytania o nic jak to zrobic z freesco :?:
Pozdrawiam :D


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 13 maja 2006, 19:41 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Nie bardzo rozumiem. Masz już Freesco? Masz komputer z Freesco podłączony? Czy dopiero zamierzasz to zrobić. Tu ważny jest typ łącza. Masz net z jakiejś kablówki? Jak jest dołączony? przez kartę sieciową? Jakiś modem usb? Podaj konkretne dane i zadaj konkretne pytanie, bo tak to jest wróżenie z fusów.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 13 maja 2006, 23:14 
Mam już nagranego freesco na dyskietkę . Neta mam od rodziców z routera ale niezbyt mogę wycisnąć od administratora/taty potrzebne informacje . Jedyne co wiem że mój komputer jest w strefie zdymilitaryzowanej i że mam IPz zewnątrz to 81.190.76.147 .
A oto co mi sie nie udało :
- Fdiskiem zrobiłem VFAT12 lub VFAT16 i na żadnym nie można zrobić mv2hd bo nie znajduje tej partcji .
- Nie mogę zamontować tego dysku .
- Nie udało mi się skontaktować z światem zewnetrznym (ping odpowiada tylko na 127.0.0.1 i 198.168.0.156) .
- Nie posiadam ani dosa ani dyskietek MS-DOS i nie wiem skąd ściągnąć odpowiedniego *.ISO (WIN** też nie mam) .
- Użytkuję tylko Linuxa ale nie jestem wprawionym użytkownikiem i proszę o wyrozumiałość .
Pozdrawiam :D


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 maja 2006, 00:30 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
...:::SQL:::... pisze:
Mam już nagranego freesco na dyskietkę . Neta mam od rodziców z routera ale niezbyt mogę wycisnąć od administratora/taty potrzebne informacje . Jedyne co wiem że mój komputer jest w strefie zdymilitaryzowanej i że mam IPz zewnątrz to 81.190.76.147

Internet masz z firmy multimedia, jak to jest rozwiązane technicznie nie wiem. Zapewne jest to jakiś router sprzętowy, który rozdziela net na komputery w domu. Twój komputer z Freesco będzie komputerem WEWNĄTRZ sieci i chcąc na nim uruchomić serwer www, będziesz musiał tatę poprosić o forwardowanie portu 80 na zewnętrzny IP (bo zdaje się, że firma taki daje). Jeśli tata będzie chciał i umiał, to fajnie, w przeciwnym wypadku twoje strony www może najwyżej tata na swoim kompie zobaczyć.
Cytuj:
A oto co mi sie nie udało :
- Fdiskiem zrobiłem VFAT12 lub VFAT16 i na żadnym nie można zrobić mv2hd bo nie znajduje tej partcji .
- Nie mogę zamontować tego dysku .
- Nie udało mi się skontaktować z światem zewnetrznym (ping odpowiada tylko na 127.0.0.1 i 198.168.0.156) .
- Nie posiadam ani dosa ani dyskietek MS-DOS i nie wiem skąd ściągnąć odpowiedniego *.ISO (WIN** też nie mam) .
- Użytkuję tylko Linuxa ale nie jestem wprawionym użytkownikiem i proszę o wyrozumiałość .
Pozdrawiam :D

1. Sprawdź, czy komputer widzi dysk, to nie może być twój komputer z windowsem, bo Freesco jest systemem a nie programem. Możesz ewentualnie odpalić Freesco na darmowym vmware player, ale trzeba by przygotować taki obraz.
2. Jeśli nie masz dosa ani dyskietki to jak zrobiłeś partycję? Spod winXP?
Komputer trzeba odpalić z dosa (niekoniecznie majkrosoftowego). Włączyć fdisk i zrobić partycję. Jest jeszcze inna wersja opisana na miniwebportal.one.pl, ale do tego trzeba najpierw dyskietkowe Freesco skonfigurować do połaczenia z netem.
3. Twoje Freesco nie będzie routerem dla domowej sieci, więc skonfiguruj je sobie jako ethernet router, podczas konfiguracji wybierając opcję klient dhcp, wtedy system z routera pobierze sam sobie IP.
4. Biorąc pod uwagę zamierzone zastosowanie Freesco sugerowałbym wybrac wersję 0.2.7, jest sporo pakietów i lepsza dokumentacja.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 maja 2006, 14:09 
Nie mam zadnych windowsów tylko linuxy (którymi nie zabardzo umiem się posługiwać) a żeby skorzystać z rawritenwin.exe muszę się podkradać do komputera rodziców (oni mają win2000pro a dyskietki startowe z tego windowsa mi nie bootują) :( Najlepiej by było jakby ktoś miał linka do obrazów dos622 bo google wyrzucaja tylko jakieś zmodyfikowane iso a orginalnych nie ma bo albo error404 albo jakieś *.exe których nie mogę zmusić do zapisania się na dyskietkę bo wywalają pliki do katalogu bierzącego (1MSDOS62.EXE , 2MSDOS62.EXE , 3MSDOS62.EXE)

A jeszcze jedno mi się przypomniało jak miałem na moim kompie httpd to moja strona była widoczna z zewnatrz ale mam tylko jedną sieciówkę i flopa więc bym musiał przekładać a moja płyta w moim duzym kompie (celek 300 64MBRAM) nie obsługuje dysków IDE (mam w nim 3x4GB SCSI).

Proszę o szybka odpowiedź bo rodzice z giełdy kwiatowej wracaja za półtorej godziny .


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 maja 2006, 15:14 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Czyli nie masz dodatkowego komputera na zainstalowanie Freesco? To zatem jest zły pomysł, żeby na to swój komputer przeznaczać. Freesco to nie jest system na desktop, więc trudno byłoby ci go używać.
Mając na swoim komputerze system linux (jaka dystrybucja?) możesz łatwo na nim uruchomić serwer www. I to chyba byłoby lepsze rozwiązanie.
Linków do dyskietek dosowych jest sporo, będą one miały zwykle rozszerzenie img. Nagrać dyskietkę pod linuksem też można bardzo prosto.
: [/] [] ()
dd if=/sciezka/do/obrazu/dos.img of=/dev/fd0

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 maja 2006, 16:16 
Zapomniałem dodać że mój drugi komp to PentiumMMX 233MHz 128MB RAM ale mam tylko jedną sieć/klawiaturę/flopa i nie zabardzo mi się chce ciagle przenosić z jednego kompa do drugiego . Drugi komp jak mówiłem ma być tylko serwerem WWW/MySQL i chce od niego żeby miał wydajność a mój komp to hałaśliwa bestia której za żadne skarby bym nie zostawił włączonego na 24h/dobę . Dało by radę żeby komp z freesco podłączyć do mojego poprzez kabel szeregowy (null modem ; direct connection) i jak skonfigurować .

A tak w ogóle czy mam nadal brnąć w FreeSco czy skąbinować drugi kontroler scsi i instalować duża dystrybucję :?:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 maja 2006, 17:11 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
...:::SQL:::... pisze:
Zapomniałem dodać że mój drugi komp to PentiumMMX 233MHz 128MB RAM ale mam tylko jedną sieć/klawiaturę/flopa

No to wystarczy, w komputerze, który ma pełnić rolę serwera www powinna być jedna karta.
Cytuj:
mój komp to hałaśliwa bestia której za żadne skarby bym nie zostawił włączonego na 24h/dobę . Dało by radę żeby komp z freesco podłączyć do mojego poprzez kabel szeregowy (null modem ; direct connection) i jak skonfigurować

Jeśli serwer ma pracować, a twój komputer nie, to łączenie ich przez kabel szeregowy jest nielogiczne. Komputer z Freesco musi być podłaczony z routerem przez kabel sieciowy bezpośrednio, a nie za pośrednictwem twojego komputera.
Freesco oczywiście może doskonale pełnić funkcję serwera www na słabszej maszynie.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 maja 2006, 17:51 
Mi chodziło że freesco do routera a mój kompik do freesco . Do mojego pokoju dochodzi tylko jedna skretka a jakbym chciał routować z fresko po skrętce to potrzebuje trzech sieciówek a mam jedną :(
Owa płyta na router nie łapie CD-ROM-u IDE i ma inne drobne problemy z HD IDE oraz nie mam żadnego sensownego dysku IDE (maksymalny który posiadam to 170MB) .
A może dozbroić komputer bazowy o kontroler scsi (mam cd-rom scsi oraz dyski) i odpalić NND :?:
PS Wiem że mój sprzęt jest troszkę lipny ale nie mając kieszonkowego i dorabiając reinstalacją windy itp. itd. to mnie nie stać na 100% sprawny sprzęt :oops:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 maja 2006, 18:37 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Oczekujesz rzeczy niemożliwych lub bardzo skomplikowanych. Chyba znacznie prościej pociągnąć dodatkowy kabel. Komputer z Freesco może zresztą stać gdziekolwiek, niekoniecznie u ciebie w pokoju. Połączenie przez tzw. null modem z Freesco jest możliwe, ale przy twoim doświadczeniu może się okazać zbyt trudne. Jest to sposób już raczej rzadko używany ze względu na małą wydajność. Kupno dodatkowego switcha i kart sieciowych będzie kosztować więcej niż parę metrów kabla.
Komputer nadaje się do zainstalowania nnd.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 14 maja 2006, 19:46 
Wszystkie opcje przeciagniecia drugiego kabla czy ustawienia serwera w salonie odpadają (żeby odpalic w salonie potrzebowałbym mieć cichy dysk i zero wiatraczków a wszystko co mam chałasuje jak sto diabli mojego kompa z dyskami scsi słychac przez dwie ściany w sypialni rodziców w nocy) . A gdzieś przeczytałem ze jak wystarczy mi 10Mbit to mozna jedna skrętką dwa sygnały przesłać tylko nie wiem gdzie i jak rozdzielić :?:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 27 czerwca 2006, 13:39 
Offline

Rejestracja: czwartek, 17 lutego 2005, 13:38
Posty: 14
Rozwiązanie potrzebuje dwóch kart sieciowych i wolnego miejsca w switchu !!!

Żeby jedną skrętką puścić dwa sygnały wystarczy rozdzielić pary przewodów na (łącznie) 4 końcówki(RJ45).

W połączeniu po skrętce są wykorzystywane jedynie dwie pary przewodów, a skrętka posiada takie 4 !

standardowo końcówki zaciska się z przewodami w takiej kolejność
(dla przewodu "NIE krosowanego", pomiędzy kompem a switchem)

biało-pomarańczowy
pomarańczowy
biało-zielony
niebieski - nie używany
biało-niebieski - nie używany
zielony
biało-brązowy - nie używany
brązowy - nie używany


Jak widać cztery przewody (2 pary) są nie używane ...
wystarczy że je wyciągniesz i po obu końcach założysz na nich nowe końcówki ... z przewodami w np. takiej kolejności :

biało-niebieski
niebieski
biało-brązowy
--wolne--
--wolne--
brązowy
--wolne--
--wolne--

... i już masz w jednej skrętce dwa sygnały !!

UWAGA !!! Rozwiązania nie testowałem ... Może powodować powstanie dużysz szumów wewnątrz skrętki co spowoduje zmniejszenie efektywnej prędkości przesyłania sygnału !!![/i]

_________________
Kris!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl