Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 19 września 2018, 21:18

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek, 15 czerwca 2006, 15:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 29 stycznia 2006, 18:28
Posty: 173
Witam!

poniważ wiem jak to jest, trafić na stronkę, znaleść fajny program, zainstalować i... zaciąć się na konfiguracji, chciałbym przekazać potomnym jak skonfigurowałem moje Freesco w wersji 0.3.5 (ze strony oficjalnej).

Na początek moja konfiguracja sprzętowa:
CPU: Pentium MMX 200MHz
RAM: 64MB
Karty Ethernet:
3Com 3C905 100bTX (rev. 0) <- dwie
3Com 3C905B 100bTX (rev.48) <tą łączę się z internetem*

*Mój dostawca internetowy, ma zabezpieczenie przed nieautoryzowanym podłączeniem nowych kart sieciowych do internetu.
W związku z tym przed rozpoczęciem czegokolwiek, musiałem sprawdzić czy moja karta sieciowa jest już na liście u prowajdera. Musiałem na innej maszynie, na której miałem już zainstalowany windows, uruchomić internet na tej karcie. Przed zrobieniem tego, freesco nie potrafił się połączyć z internetem (błąd przy uzyskiwaniu IP).

Jak skonfigurowałem freesco:
Setup:
e) Ethernet Router
611. Hostname... [router]
612. Domain name. [inet]

NETWORK CARD SETTINGS
Ponieważ wszystkie sieciówki w moim komputerze są na PCI:
NIC1
I/O = 0xHEXADDR
IRQ = 0
NIC2
I/O = 0
IRQ = 0
NIC3
I/O = 0
IRQ = 0

Network #0 Specific settings
620. Interface Name = eth0
621. IP address = [tu podałem IP przypisane mi na stałe od dostawcy. Dla przykładu:] 123.123.123.99
622. Network mask = 255.255.252.0
623. Network adress = [wg. przykładu] 123.123.120.0
624. Broadcast addr = [wg. przykładu] 123.123.123.255
626. Use PPP ethernet = n
627. Use DHCP client = y
628. Set DNS via DHCP = y
629. MAC addr =
631. Gateway = 123.123.123.255

Network #1 Specific settings
620. Interface Name = eth1
621. IP address = 192.168.1.1
622. Network mask = 255.255.255.0
623. Network adress = 192.168.1.0
624. Broadcast addr = 192.168.1.255
625. DHCP server pool = 192.168.1.10 192.168.1.30
*Jeśli dobrze pamiętam to po prostu użyłem tutaj jak i w eth2 a. Auto configure network #1.

Network #1 Specific settings
620. Interface Name = eth2
621. IP address = 192.168.2.1
622. Network mask = 255.255.255.0
623. Network adress = 192.168.2.0
624. Broadcast addr = 192.168.2.255
625. DHCP server pool = 192.168.2.10 192.168.2.30

Autodetec modem now? [ponieważ nie mam modemu/ów:] n
Advanced modem setup? [jw] n

251. Trust local network 1? [komputery są w mojej sieci domowej, więc nie muszę się bać że z któregoś ktoś mnie zaatakuje] y
251. Trust local network 2? [jw] y
252. Trust modem links? [nie mam modemów...] n
41. Enable caching DNS serwer? s
411. Number of URL's to cache? 600
412. Enable DNS requests logging? y
413. Edit your DNS file? [ponieważ nie wiem co fajnego mógłbym tam wpisać:] n
431. Enable DHCP serwer? r
432. WINS server [nawet nie wiem co to jest ;)] -
433. Default-lease-time? 604800
434. Maximum-lease-time? 604800
435. Create/edit static dhcp leases? n
436. Clear all dynamic dhcp leases? n
441. Enable public HTTP server? s
442. Public HTTP server IP port? 80

Create permanent...? n

443. Enable users' personal web pages? n
444. Limit web page bandwitch? n
451. Enable time serwer and web admin via HTTP? s
452. Control HTTP serwer IP port? 666 =]
453. Time serwer address? -
46. Enable print serwer? n
47. Enable SSH serwer? n
51. Enable FTP serwer? n
52. Enable RAS serwer? n
161. System log size? 50000
162. Logins log size? 5000
163. Save the system logs? n
42. Enable Cron deamon? n
50. Enable the idnet server? s
141. Blank screen after N min? 5
142. Stop hdd after N*5 sec? 0
15. Swap file size in MB or native swap device? 0

ISP http proxy address? -

13. Enable command line history? n
19. Install a RAM drive? n
53. Enable the mail client? y
531. E-mail all log files? n
532. E-mail the external IP? n
533. E-mail address to send to? [Mój mail]
534. E-mail server to send mail throught? smtp.tenbit.pl
49. Enable the DynDNS...? n
311. Change the superuser and web admin passwords? y [zmieniamy hasła]
312. Change ... usernames? n

Configuration is complete. Save settings, restart system and test it.

Testując security.symantec.com wyszło mi że wszystkie porty są albo zamknięte albo ukryte. Tak więc jestem zabezpieczony. Panel administracyjny www działa na komputerach podpiętych do sieci, ale z zewnątrz dostać się nie da.

Po uruchomieniu Freesco na jednej sieciówce, udało mi się zpingować google [ping -c 3 google.pl]. Jednak po dołożeniu drugiej sieciówki, system nie połączył się z siecią (problem z uzyskaniem IP). Rozwiązaniem było przełożenie karty łączącej się z internetem w slot NAD pozostałymi kartami. Czy jest rozwiązane to w Freesco? Podobnie dzieje się po dołożeniu karty ISA, ale tej już przełożyć nad PCI nie mogę.

Tak wygląda moja konfiguracja freesco.
mam jednak parę problemów.

Przedewszystkim nie wiem jak uruchomić karty sieciowe na ISA.
Mam 3Com'a Etherlink II 3c509b-tpo. Lecz nie wiem jak ją skonfigurować.
po uruchomieniu 'ISA pnp' pokazuje mi się edytor, ale nie wiem co wpisać.

Drugi problem, już raczej techniczny, to to że nie mogę podłączyć drugiej maszyny. Otóż w routerze mam trzy sieciówki. Jedna jest zajęta przez internet, a pozostałe dwie służą do podłączenia komputerów w sieci domowej. Jeden komputer widzi sieć bez zarzutu na obu kartach, zaś gdy podłączę doń drugi komputer, nie świecą się nawet lampki gotowości.

Problem o tyle dziwny, że karty w routerze są sprawne, z druiego komputera piszę właśnie teraz, bezpośrednio podłączony do modemu, czyli ten, jak i drugi kabel (ponieważ sprawdzałem) są sprawne. Sieciówka (właśnie ta na ISA) również działa bez zarzutu.
Niestety nie mam możliwości podłączenia kabla idącego do pierwszego komputera, bo idzie w podłodze, a nie widzę sensu w przemanowrywaniu tego komputera do siostry pokoju.

Przepisałem tutaj konfigurację, w nadzieji że komuś się to przyda. Pozdrawiam!

_________________
Kiedyś też będę informatykiem... :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 15 czerwca 2006, 17:24 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Cytuj:
Autodetec modem now? [ponieważ nie mam modemu/ów:] n

Na stronie Freesco w odniesieniu do wersji 0.2.7 jest porada, aby pozwolić na autodetekcję modemu. Dzięki temu unika się potem podczas pracy systemu prób wywoływania modemu, ponieważ system już wie, że go nie ma. Należałoby sprawdzić, czy wersja 0.3.5 nie ma podobnej przypadłości.
Co do kwesti podłączenia, to czy jesteś pewny, że obydwa kable są prawidłowe? Jeśli nie masz switcha, do łaczenia komputerów musisz użyć kabla skrosowanego.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 15 czerwca 2006, 17:36 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 29 stycznia 2006, 18:28
Posty: 173
Mam jeszcze problem z mail. Chodzi o to że nie potrafięustawić Freesco tak by wysyłał mi poprawnie maila.
Rozumiem że kabel nieskrosowany działałby w połączeniu modem-komputer, a komputer-komputer nie?
Jak się objawia to że system próbuje szukać modemu?

Czy któreś demony są włączone niepotrzebnie?
Niektórych funkcji jak WINS po prostu nie znam.
Czy DHCP i DNS sądobrze ustawione?

I co z kartami na ISA?

_________________
Kiedyś też będę informatykiem... :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 15 czerwca 2006, 20:27 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Nie wiem, jak skonstruowano funkcję mailowania w wersji 0.3.5. Musisz poszukać informacji na ten temat.
Cytuj:
Rozumiem że kabel nieskrosowany działałby w połączeniu modem-komputer, a komputer-komputer nie?

O jakim modemie mówimy?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 15 czerwca 2006, 20:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 29 stycznia 2006, 18:28
Posty: 173
no mam internet przez kablówkę.
pewnie to się jakoś fajnie nazywa, lecz ja jestem kompletnym noob'em jeśli chodzi o sieci.

_________________
Kiedyś też będę informatykiem... :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 15 czerwca 2006, 22:49 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Z modemami adsl bywa różnie, jednak komuter - komputer z reguły wymaga kabla skrosowanego.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 16 czerwca 2006, 09:35 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 26 października 2005, 13:02
Posty: 1404
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
najlepiej wszedzie miec krosowane kable, a czy Maciek kiedykolwiek udalo Ci sie na niekrosowanym kablu polaczyc 2 komputery host to host ?

_________________
www.komputer.cuprum.pl
Intel Core 2 DUO QUAD, DUAL DDR2 8GB, GF8800 1 GB, HDD SATAII 750 GB + 750 GB + 80GB + IDE HDD 40 GB, Linux Mandriva 2008 PP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 16 czerwca 2006, 14:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 29 stycznia 2006, 18:28
Posty: 173
Przed chwilą przeszedłem się do sklepu kupić ów kabel.
Niestety nadal nie działa. Próbowałem na win2k żaby mieć pewność czy to nie 98 nawala.

Obawiam się jednak że to wina kabla, serwis w którym mi go zrobili bardzo mi się nie podobał. Jak sprawdzić czy kabel jest ok?

Wsadziłem go w połączenie komputer - komputer oraz komputer - modem.
Ani tu, ani tu nie zadziałał. A przecież skoro połączyłem innym kablem komputer - komputer i modem - komputer tym samym, czyli prawdopodobnie skrosowanym. To i ten powinien działać w którymś z tych połączeń...

Mam miernik uniwersalny. mogę trochę nim pomachać które kabelki powinny być 'połączone', tylko nie wiem które piny sprawdzać.

dodano:
już mam. Google ;) http://ethernet.internetdsl.pl/podstawy/utp.html

_________________
Kiedyś też będę informatykiem... :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 16 czerwca 2006, 18:00 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
TheL pisze:
najlepiej wszedzie miec krosowane kable, a czy Maciek kiedykolwiek udalo Ci sie na niekrosowanym kablu polaczyc 2 komputery host to host ?

Tak - udało mi się, niektóre najnowsze karty sieciowe mają funkcję przełącznika i pozwalają dowolnie użyć kabla zwykłego lub krosowanego w każdym przypadku.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 16 czerwca 2006, 21:36 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 29 stycznia 2006, 18:28
Posty: 173
Pojechałem do serwisu i od ręki naprawili mi kabel.

Jednak mam kolejny problem.
Otóż po podłączeniu komputera bezpośrednio do internetu wszystko śmiga jak należy.
lecz gdy połączę się przez router i uruchomię test prędkości lub test bezpieczeństwa
(security.symantec.com lub numion.com/YourSpeed3/)
wszystko się wywraca... tj. router pinguje google.pl, a komputery za routerem już nie.

dodam że gdy uruchamiam testy na drugim komputerze jest wszystko ok.

_________________
Kiedyś też będę informatykiem... :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 16 czerwca 2006, 22:49 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
A drugi komputer to jak jest podłączony??

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 19 czerwca 2006, 08:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 26 października 2005, 13:02
Posty: 1404
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Maciek to ja nie wiedzialem ze sa karty ktore mozna podlaczac niecrossowanym kablem, nie znasz moze modeli ?
San a czy ten drugi komputer podlaczales tym nowym naprawionym kablem ? Czy oba komputery podlaczone sa do sprawnego switha ?

_________________
www.komputer.cuprum.pl
Intel Core 2 DUO QUAD, DUAL DDR2 8GB, GF8800 1 GB, HDD SATAII 750 GB + 750 GB + 80GB + IDE HDD 40 GB, Linux Mandriva 2008 PP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 19 czerwca 2006, 16:03 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
TheL pisze:
nie znasz moze modeli ?

Mozna by chwile wymieniac... Pierwszy link z googli: http://www.intel.com/design/network/pro ... /82559.htm

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 19 czerwca 2006, 21:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 29 stycznia 2006, 18:28
Posty: 173
Oba komputery są podłączone bezpośrednio do routera (no drugi jest odłączony z przyczyny wyżej podanej)
Podłączam go kablem w który się ostatnio zaopatrzyłem.
Też byłem gotów go podejżewać, w związku z tym podłączyłem nim komputer bezpośrednio do modemu, przeciążyłem i wszystko było ok.

W komputerze siedzi karta sieciowa 10mb na ISA. Innej nie mam, a przynajmniej nie robi problemów z windowsem :/

_________________
Kiedyś też będę informatykiem... :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 19 czerwca 2006, 21:36 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
Ale zakręcony gość.

Napisz mi proszę czy jakikolwiek komp za routerem (tym na freesco) ma net??

a masz pinga z drugiego kompa do serwera?

zapewne kabel laczacy komp z modemem jest prosty a Ty porzebujesz do polaczenia kompow skrosowany polaczone zyły 1-3 oraz 2-6
jak patrzysz na wtyczki to zamienione powinny byc:
zielony i pomaranczowy
b.zielony i b.pomaranczowy

lampki na obydwu kartach powinny sie swiecić.




A ta na marginesie to samiczki świetlika świecą...









































bo samczyki to ręką.

_________________
Nie jestem NEKROMANTĄ, nie wróżę z flaków!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach!
Przeczytaj nim zapytasz
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 19 czerwca 2006, 21:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 29 stycznia 2006, 18:28
Posty: 173
zciech pisze:
Ale zakręcony gość.

Nie mniej jak Ty...
Przeczytaj temat i odpowiedz sobie na pytania =]

_________________
Kiedyś też będę informatykiem... :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 19 czerwca 2006, 22:59 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
masz zły kabel.

_________________
Nie jestem NEKROMANTĄ, nie wróżę z flaków!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach!
Przeczytaj nim zapytasz
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 19 czerwca 2006, 23:01 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 29 stycznia 2006, 18:28
Posty: 173
scrossowany?
to jaki ma być dobry?

puk, puk, jest tam kto?

połączenie jest, internet działa
jak się zrobi jakiś test to wszystko się rozwala...
(przez router)

gdy łącżę bezpośrednio, jest ok.

jaśniej już chyba nie potrafię...

_________________
Kiedyś też będę informatykiem... :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 19 czerwca 2006, 23:37 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Ja nadal nie bardzo chwytam.
1. Jeśli masz internet - freesco - komp to nie działa?
2. Jeśli masz internet - komp to działa?
Jeśli tak, to możliwości sa dwie - zła konfiguracja Freesco (czegoś ono nie przepuszcza) albo jak już była mowa - zły kabel - spróbuj switcha...

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 20 czerwca 2006, 14:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 29 stycznia 2006, 18:28
Posty: 173
opcja pierwsza, acz nie do końca.

internet po uruchomieniu wszystkiego działa jak należy, na obu kompach.
wszystko śmiga, dobre pingi itd.

problem zaczyna się gdy na komputerze 2
(umówmy się że będą komputery 1 i 2)
uruchomię któryś z testów. wtedy albo sieć powoli przestaje działać (pingi coraz większe) aż w końcu pada sieć (mozila: "nie załadowano strony gdyż serwer odpowiada zbyt wolno").
wyłącza się sieć na obywdwu komputerach.

gdy odpalę któryś z testów na komputerze 1, wszystko jest ok.

_________________
Kiedyś też będę informatykiem... :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl