Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 19 września 2018, 05:49

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: portfw
Post: sobota, 1 lipca 2006, 01:57 
Offline

Rejestracja: czwartek, 24 marca 2005, 10:47
Posty: 7
Lokalizacja: Warszawa
Witam,
Jestem bardzo szczesliwym i niezbyt obeznanym posiadaczem freesco 0.33.
IP W komp mam przydzielane automatycznie z zakresu 192.168.90.101 - 192.168.90.110
Ustawilem w pliku portfw.cfg przekierowania dla np. emule wg schematu:
tcp,4662,4662,192.168.90.101
udp ...
Wszystko jest ok pod warunkiem ze uzyskam adres w sieci lokalnej 192.168.90.101 tzn jak pierwszy wlacze komp.
Zalezy mi na automatycznym pobieraniu IP poniewaz korzystam z laptopa i podpinam go do roznych sieci.
Jak mozna wymusic przydzielanie tego IP do konkretnego komp? Jak ustawie stale IP w windows to emule dziala ale strony sie nie otwieraja (trzebaby wylaczyc dhcp w routerze).
Nie mam jakos pomyslu na to wszystko ... pomozcie mi prosze :(
Co gorsza router stoi gleboko w szafie bez monitora i klawiatury od roku a zycie mnie tak wykancza ze nie mam sil na podlaczenie, jedyne co to wyjmuje dyskietke i grzebie w plikach.
Przepadlo mi haslo admina i to by dostac sie przez przegladarke, jak tu sie dobrac do tego?
Dzieki z gory


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: portfw
Post: sobota, 1 lipca 2006, 10:29 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
Jak mozna wymusic przydzielanie tego IP do konkretnego komp?

Wpisac adres i mac w plik konfiguracyjny dhcpd przez setup trzeba to zrobic
: [/] [] ()
host komp1 {
fixed-address 192.168.90.101;
hardware ethernet 00:50:bf:7d:3b:6b;
}
#wpisz mac swojej karty


Jak ustawie stale IP w windows to emule dziala ale strony sie nie otwieraja (trzebaby wylaczyc dhcp w routerze).

Dobrze by bylo wpisac tez i serwery dns w takim przypadku

Nie mam jakos pomyslu na to wszystko ... pomozcie mi prosze :(
Co gorsza router stoi gleboko w szafie bez monitora i klawiatury od roku a zycie mnie tak wykancza ze nie mam sil na podlaczenie, jedyne co to wyjmuje dyskietke i grzebie w plikach.

mozesz sie laczyc z nim przez putty i telnet
mozesz wyjac dyskietke i uruchomic w innym kompie i w nim skonfigurowac

Przepadlo mi haslo admina i to by dostac sie przez przegladarke, jak tu sie dobrac do tego?

nagraj sobie druga dyskietke, a potem przegraj z tej nowej na stara plik
passwd z katalogu ....\etc\ hasła wróca do root i admin

_________________
Nie jestem NEKROMANTĄ, nie wróżę z flaków!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach!
Przeczytaj nim zapytasz
Obrazek


Ostatnio zmieniony sobota, 1 lipca 2006, 12:57 przez zciech, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 1 lipca 2006, 10:56 
Offline

Rejestracja: czwartek, 24 marca 2005, 10:47
Posty: 7
Lokalizacja: Warszawa
Dzieki Ci,
pokombinuje z adresem mac,
plik passwd podmienialem ale nadal nie moge sie zalogowac przez przegladarke :/
bede kombinowal dalej
pozdr.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 1 lipca 2006, 11:13 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
Daj sobie zpokój z przegladarka

http://192.168.90.1:82

loguj sie przez telnet

putty:
Host Name
192.168.90.1
protokol
Telnet

Open

(zakladam ze freesco ma IP 192.168.90.1)

oczywiscie najpierw musisz wlaczyc telnet w setupie.

_________________
Nie jestem NEKROMANTĄ, nie wróżę z flaków!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach!
Przeczytaj nim zapytasz
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 1 lipca 2006, 12:38 
Offline

Rejestracja: czwartek, 24 marca 2005, 10:47
Posty: 7
Lokalizacja: Warszawa
ok serdeczne dzieki bede probowal


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl