Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 19 września 2018, 05:46

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 22 sierpnia 2006, 17:16 
Offline

Rejestracja: czwartek, 10 sierpnia 2006, 02:54
Posty: 8
Witam wszystkich expertów i takich jak ja uczących się.

Od jakiegoś czasu staram się uruchomić w naszej sieci FreeSCO 0.3.5 i niestety kończy się to tym, że jak dobrze dociążę łącze to serwer wylatuje w powietrze (rzuca na console tony informacji w szalonym tempie).

Dzieje się to wszystko po zainstalowaniu mrtg-just-4.4-macieks.tgz, bez tego pakietu serwer chodzi poprawnie.

Czy możecie mi pomoc gdzie szukać powodów takiego zachowania, czy może tak jak pisałem w temacie obrać inny kierunek?
Potrzebuję pilnować sprawiedliwości w dostępie do Internetu, zapewnić pasmo dla VoIP i mieć wykresy aktywności końcówek (jeżeli by jeszcze można mieć dokładniejszą analizę danych: http, POP, ftp.....)

Czy FreeSCO będzie jeszcze rozwijane i pakiety do niego, czy raczej powoli umiera. :(

Dziękuję za odpowiedzi. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 22 sierpnia 2006, 17:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 30 kwietnia 2005, 18:18
Posty: 1128
Lokalizacja: Rybnik
tak to tylko w "Erze" :lol: a tak na powaznie to moze pomysl o NND


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 23 sierpnia 2006, 14:49 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Ten pakie zawiera zdaje się rshapera, który powoduje problemy, może należy go wyłączyć. Może masz po prostu za słabą maszynę i za dużo userów?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 23 sierpnia 2006, 23:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
NND - to jest to


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 24 sierpnia 2006, 15:47 
Offline

Rejestracja: czwartek, 10 sierpnia 2006, 02:54
Posty: 8
Maciek pisze:
Ten pakie zawiera zdaje się rshapera, który powoduje problemy, może należy go wyłączyć. [...]

Sprawdzę czy po wyłączeniu rshapera maszyna będzie stabilna.
Ale czy czasami nie jest ten program odpowiedzialny za pilnowanie sprawiedliwości??? :?:

Maciek pisze:
[...] Może masz po prostu za słabą maszynę i za dużo userów?

Maszyna chyba nie jest za słaba: PENTIUM II 350 i 128 MB RAM dla 17 użytkowników.
Czy wg Was powinna sobie poradzić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 24 sierpnia 2006, 19:00 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
W justice raadaara zastosowany był tylko shaper tnący download, pasowało to do łącz typu sdi, które jako symetryczne maiły taki sam download i upload. Z neostradą i DSL jest już inaczej, dlatego w późniejszych wersjach dodano rshapera do justice, który ograniczał także upload, jednak ten element powoduje zawieszanie się Freesco.
Zatem masz do wyboru, spróbowac justice bez rshapera lub zainstalowac inną dystrybucję np. NND.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 28 sierpnia 2006, 15:05 
Offline

Rejestracja: czwartek, 10 sierpnia 2006, 02:54
Posty: 8
Dzięki za wyjaśnienie, ale używanie FreeSCO bez rshaper'a trochę mija mi się z celem maszyny, więc będę musiał przesiąść się na NND.

Tylko czy można pod NND postawić maszynę z jedną kartą sieciową, która tylko będzie pilnowała ruchu a ruter to już inna maszyna?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 28 sierpnia 2006, 15:21 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
kwiat007 pisze:
Tylko czy można pod NND postawić maszynę z jedną kartą sieciową, która tylko będzie pilnowała ruchu a ruter to już inna maszyna?

Nie bardzo, bo maszyna raczej nie może pilnować ruchu, który przez nią nie przechodzi.

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 28 sierpnia 2006, 16:32 
Offline

Rejestracja: czwartek, 10 sierpnia 2006, 02:54
Posty: 8
Ale nawet przy jednej karcie da się zrobić, że cały ruch przechodzi przez tą maszynę.
Wystarczy jej adres IP ustawić we wszystkich komputerach jako brama a na tej maszynie ustawić dopiero jako bramę adres routera. Śmieszne ale działa i pod FreeSCO tworzą się ładne statystyki tylko pilnowanie ruchu (rshaper) nie działa :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 28 sierpnia 2006, 16:38 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
Zgadza się, tylko po co ?

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 28 września 2006, 23:32 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: czwartek, 11 lipca 2002, 09:39
Posty: 822
Lokalizacja: Bytom
Tyle, że na właściwej bramie trzeba zabronić wychodzić innym nie przez jednokartowy serwer. Bo se inaczej na skróta i po kontroli. :lol:

_________________
Zawsze znajdzie się ktoś, kto nie wie, że tego się nie da zrobić - I to zrobi :!:

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl