Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 5 sierpnia 2025, 12:16

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Witam.
Mam pewien problem z odpaleniem freesco z dysku. Wszystko niby jest zrobione według instrukcji tzn twardy był sformatowany , partycja FAT, Przebieg przenoszenia z dyskietki na dysk przebiegł pomyślnie, utworzyłem plik autoexec.bat. Oprócz niego jest takze scandisk.exe, scandisk.ini(odpowiednio zmodyfikowany).Jednak po restarcie komputera wyskakuje mi DISK BOOT FAILURE. PLEASE INSERT.....i nic. W czym moze byc problem....moze to ze mam dwa dyski 20gb (przeznaczony na linuxa) i 80gb(normalny z win98). 20-stka jest ustawiona jako primary master a 80 -primary slave. Próbowałem nawet wyłaczyc 80-tke w biosie ale i tak nie chce mi odpalic freesco z hdd. Co robić..pomóżcie...moze problem twi w autoexecu(sa tam te dwa wpisy)..pomocy
z góry dzięki.

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
twardy był sformatowany

A jest na nim system?

Tytuł:
Oczywiscie ze tak. Najpierw sformatowalem dysk - format c:/s
pozniej dogralem tam autoexec.bat(zmodyfikowany), scandisc.exe , scandisk.ini(zmodyfikowany). Potem restart i wgrywam freesco z dysietki ;wpisuje move2hdd ...copy do dev/hdd1 czy jakos tak. Reboot
i po restarcie nie wstaje freesco z twardziela a wyskakuje ten komunikat...DISK BOOT FAILURE, PLEASE INSERT SYSTEM DISK.....pomozcie mi bo juz sam niewiem co jest grane.. z góry dzieki

Tytuł:
MODERATOR

A fdiskiem ustawiłeś aktywną partycję?

Jezeli partycje sformatowales pod fat32 to niestety to nieruszy. Musisz sformatowac na fat16 co ogranicza rozmiar partycji do 2GB. Szczegoly na freesco.arx.pl w faq2.0, w temacie przenoszenie na hdd.

Tytuł:
PGF

Cytuj:
Jezeli partycje sformatowales pod fat32 to niestety to nieruszy. Musisz sformatowac na fat16 co ogranicza rozmiar partycji do 2GB. Szczegoly na freesco.arx.pl w faq2.0, w temacie przenoszenie na hdd.

To nie prawda.

oto co trzeba zrobic:
1. załozyc partycje (fat16, fat32)
2. sformatowac z przeniesieniem systemu format x: /s lub pod windowsem poleceniem format z menu kontekstowego

i teraz najtrudniejsze:
3. zrobic dyskietke startowa win9x
4. wylaczyc w biosie główny dysk
5. uruchomic z dyskietki
6. uruchomic fdisk i ustawic aktywna partycje
6a. Opcjonalnie (jesli na dysku byl poprzednie np. linux) wykonac:
fdisk /mbr
7. teraz z tego dysku bedzie mozna startowac system.
8. przeniesc freesco.
9. wypić piwko w poczuciu dobrze zrobionej pracy :)

Wyjasnienie kroku 3, 4, 5, 6. Oto okazuje sie, ze ten durny fdisk moze ustawic tylko jedna partycje jako aktywna. jesli w kompie jest dysk z aktywna partycją nie mozna takiej ustawic na drugim dysku :(

Nie potrafi tez skasowac partycji logicznej linuxowej na partycji rozszezonej, w tabelce pokazuje, ze nie ma dyskow logicznych, a jak chcesz skasowac patrycje rozszezona to pisze, ze nie moze bo sa tam dyski logiszne. Ale glupek, co nie?

Tytuł:
Dzieki za rade. Okazało sie ze trzeba dac w fdisku aktywną partycje.. zgóry dzięki panowie. za wszelaką pomoc - kamato

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.