Witam wszystkich użytkowników tego forum
Data przystąpienia do tej społeczności jest równocześnie datą 'postawienia' FreeSCO na moim Pentium 90 :\. W czasie instalacji bez przerwy korzystałem z pomocy w sieci. Niestety doszedłem do punktu, gdzie nie potrafię dalej rozwikłać problemu.
Wszystko ustawiłem zgodnie z artykułem: "Konfiguracja Freesco jako Ethernet Router; Posted on 24-11-2003 o godz. 21:02:20". Z mojej wiedzy wynikało, że wszystko powinno 'grać'. Jednak:
1) Po ponownym włączeniu komputer zatrzymuje się z komunikatem: "Czeka na DHCPOFFER w eth0..." i koniec
2) Mam 2 interfejsy eth0 i eth1 a ifconfig pokazuje mi tylko: lo, eth0 i sl0. Co zrobić, aby jednak zobaczyć drugi interfejs?
Godnym uwagi może być to, że w pliku /mnt/router/rc/rc_net przed linią ifconfig $INTNAME0 up wstawiłem inny MAC adres, ponieważ nie działam na oryginalnej sieciówce. ifconfig pokazuje zmieniony adres sprzętowy. Niestety nie pokazuje dynamicznie przydzielonego adresy od ISP.
Czy jest jakaś osóbka, która wskazała by mi, którędy kroczyć, aby te problemy rozwiązać?
Będę bardzo wdzięczny!
Może jeszcze ktoś wie, jak w FreeSCO wydłużyć czas życia pakietów? To będzie mój kolejny wielki problem, ale dopiery wtedy, gdy opanuję podstawy FreeSCO
Dziękuję za wszelką pomoc i wskazówki.
Z pozdrowieniami, bosman.