Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 lipca 2018, 17:48

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: nie pci to co
Post: piątek, 29 grudnia 2006, 20:39 
Offline

Rejestracja: środa, 27 grudnia 2006, 13:11
Posty: 5
w stoim serweze chce urzyc kart innych niz pci, nie wiem jak sie one nawywaja ale mniejesze o to, wy napewno wiecie, jak mam podac freesco na jakim porcie ona sie znajduje, i z kad mam wiedziec jaki to port, mam freesco 2,7 hodzi o punkt 811 prosze o pomoc i dzieki z góry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 29 grudnia 2006, 20:51 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
To ja bym prosił jeszcze raz ale po polsku. Tłumaczenia typu dysgrafia, dysleksja, dysbrainia mnie nie obchodzą. Są słowniki.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 29 grudnia 2006, 23:21 
Offline
PGF

Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 18:22
Posty: 1430
Lokalizacja: Elbląg
Co się Maciek czepiasz, i tak nieźle mu wychodzi, jak na japończyka :wink:

_________________
F33/F07,F11,F13,F17
ObrazekObrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 29 grudnia 2006, 23:29 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
kardy de nsyfaia se isa. dzeba ze zdrny prdusenda scignes dozowe zderowniki i przylacys one krdy w tryb manual (nie pnp) i tam uzdawic adrez i pzywranie.

pol. trans.
Karty nazywają sie ISA i przeważnie sa PNP a freesco nie bardzo współpracuje z kartami isa-pnp i dlatego ze strony www producenta karty należy ściągnąć dosowe sterowniki w nich zawsze znajduje się program, którym można przełączyć kartę w tryb manualny i ustawić na stałe adres oraz przerwanie i takie należy podać freesco jakie się ustawiło.

_________________
Nie jestem NEKROMANTĄ, nie wróżę z flaków!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach!
Przeczytaj nim zapytasz
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 30 grudnia 2006, 01:37 
Offline

Rejestracja: środa, 27 grudnia 2006, 13:11
Posty: 5
sorki zciech i chłopaki, bede pisał po polsku, zciechmozesz jeszcze raz ale tak juz naprawde dla wszystkich a nie tylko dal mnie, i trochu dokładniej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 30 grudnia 2006, 03:08 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
honda2005 pisze:
sorki zciech i chłopaki

"Będzie praca! Dla ludzi i młodzieży..." K. Kononowicz
:lol:

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 30 grudnia 2006, 13:25 
Offline

Rejestracja: środa, 27 grudnia 2006, 13:11
Posty: 5
@JakubC, nabijasz posty, nieładnie, moja karta to 3com etherlink 3c509b - tp http://www.3com.com/products/en_US/result.jsp?selected=all&sort=effdt&sku=3C509B-TP&order=desc
co dalej?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 30 grudnia 2006, 14:15 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
1. 3COMy zwykle pracują na IRQ=10 i DMA=0x300 - możesz to wypróbować. W przeciwnym razie takie ustawienia wpisz w programie kontrolnym karty (program musisz ściągnąć). Takie też ustawienia wpisz podczas konfiguracji Freesco.
2. Pisząc w języku "polskawym" muisz się liczyć z ironią lub nawet złością innych użytkowników, nikt nie lubi przedzierać się przez gąszcz bełkotu. Mój firefox w wersji 2 ma zaimplementowane sprawdzanie pisowni w formularzach - skorzystaj z takiej możliwości, pisząc posty. Staraj się, aby były one logiczne i czytelne, w przeciwnym razie możesz nie otrzymać odpowiedzi lub nawet doczekać się usunięcia niezrozumiałego postu.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 30 grudnia 2006, 15:18 
Offline

Rejestracja: środa, 27 grudnia 2006, 13:11
Posty: 5
ale nie wiem jak wygląda ten program kontrolny, który to bo nie mam zielonego pojęcia, wskażcie mi palcem a będę dozgonnie wdzieczny


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 30 grudnia 2006, 17:00 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
powinien byc na dyskietkach ze sterownikami dosowymi ala tam go nie ma :cry:

http://web.urz.uni-heidelberg.de/Netzdi ... 5x9cfg.exe

nagraj na dyskietke z dosem, uruchom i ustaw

_________________
Nie jestem NEKROMANTĄ, nie wróżę z flaków!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach!
Przeczytaj nim zapytasz
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 30 grudnia 2006, 18:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 29 stycznia 2006, 18:28
Posty: 173
ja z doświadczenia wiem że najlepiej wyłączyć Plug and Play.
ustawić własnoręcznie I/O i IRQ. przetestować i ustawić tak samo we freesco.
z PnP jest taki problem że jak Ci dojdzie nowa karta, to wszystko się posypie...

jeszcze sobie poczytaj o full duplex. bo może to akurat dla Ciebie...

gdzieś był uniwersalny program do ustawiania NIC'ów. kojarzy ktoś?
mam Ultra SMC i chciałbym ją sobie ustawić programowo, nie zworkami.

edit.

wyprzedzając pytanie 'z kąd wziąć dos'a'
odpowiem że najlepiej jest znaleść wersję freedos'a na dyskietkę, bo można go później w razie potrzeby użyć.
ja mam takąuniwersalną dyskietkę. wywaliłem mniej potrzebnke aplikacje, dograłem Ranish Partition Menager, syslinux, aida16 i konfiguratora sieciówek i bardzo często mi się przydaje.

_________________
Kiedyś też będę informatykiem... :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 31 grudnia 2006, 01:03 
Offline

Rejestracja: środa, 27 grudnia 2006, 13:11
Posty: 5
mam dość, to za wiele dla mnie, rozwiązuje jeden problem pojawia się następny, poszukam na moim zaprzyjaźnionym złomie pci i po kłopocie, denerwuje mnie już to przekładanie kart sieciowych, mój dostawca ustwił sobie dostep do neta tylko z jednego adresy mac, pisze do was z tej karty, jak załoze pci ki to napisze czy nie ma dalszych problemów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 31 grudnia 2006, 02:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 29 stycznia 2006, 18:28
Posty: 173
internet i tak warto odbierać kartą na pci - 100mbps
komputery w sieci wewnętrznej można podłączać przez ISA (10mbps)

sprawdź providera, może da się zarejestrować więcej kart.
j tak zrobiłem przed zabawą: zarejestrowałem karty którymi się bawiłem (chyba 4) na windowsie. jestem w Aster.

3com'y to sensowne karty. warto im trochę poświęcić czasu, jeśli masz wolne porty na ISA. mogą się kiedyś przydać.

skonfigurowanie NIC'a, wbrew pozorom nie jest trudne.
zaraz wrzucę tutaj obraz dyskietki FreeDOS'a

nagraj to za pomocą rawrite lub rawwritewin na dyskietkę i ciesz się że możesz wreszcie zaprogrmować swoje NIC.
(jedyne co jeszcze musisz zrobić to nagrać na dyskietkę program 3com'a)

wystarczy odpalić system z dyskietki i włączyć konfigurator.

edit, ot.
rany... pierwsze pomógł...
dzięki ;)

_________________
Kiedyś też będę informatykiem... :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl