Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 21 maja 2018, 01:39

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela, 21 stycznia 2007, 17:41 
Offline

Rejestracja: środa, 16 kwietnia 2003, 22:09
Posty: 30
Mam taki problem otóż mam freesco036 i DSL jeśli ustawie w Windows IP na sztywno i Brama 10.1.1.1 to działa internet, ale jak włączę automatyczne przydzielanie IP w Windows to nie wchodzą żadne strony ale ping np. do wp czy google dochodzi, doszedłem do wniosku że to problem z DHCP na freesco bo Windows w karcie sieciowej "Brama domyślna" przydziela IP DSL czyli 83.18.105.36 kiedyś mi to działało ale już zapomniałem jak to ustawić, ostatnio freesco zajmowałem się jakieś 2 roki temu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 21 stycznia 2007, 20:06 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Cytuj:
DHCP na freesco bo Windows w karcie sieciowej "Brama domyślna" przydziela IP DSL czyli 83.18.105.36

Windows dostaje zewnętrzne IP przez router Freesco??
Spróbuj porządnie Freesco skonfigurować przez setup i sprawdź dokładnie którą kartę gdzie podłączasz.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 22 stycznia 2007, 12:01 
Offline

Rejestracja: środa, 16 kwietnia 2003, 22:09
Posty: 30
Niedokładnie wyjaśniłem, chodzi o to że gdy w Windows mam automatyczne przydzielanie IP to serwer przydziela mi tak:
    Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 10.1.1.2
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 83.18.105.36
    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 10.1.1.1
i w tej konfiguracji co powyżej nie działa WWW, ale ping WP.PL tak.
A gdy ustawie w WINDOWS statyczne IP ? to WWW działa.
    Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 10.1.1.2
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 10.1.1.1
    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 10.1.1.1

Czy to może chodzić o opcje Trust local NETWORK1
bo zaznaczyłem na default n. I włączyłem tylko DHCP i pule adresów ustawiłem 10.1.1.2 10.1.1.30
Raczej nie pisał bym tego posta gdybym miał swobodny dostęp do serwera, sam bym próbował aż do skutku, ale że to jest na innej sieci LAN to wolał bym wiedzieć. Kiedyś miałem własną sieć i DHCP działało ale teraz nie mam na czym po testować. Szukałem troszkę na google takiego problemu ale nie znalazłem nic z freesco.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 22 stycznia 2007, 12:25 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Podane wpisy świadczą o tym, że dhcp działa, ale konfiguracja sieci jest nieprawidłowa na routerze z Freesco.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 23 stycznia 2007, 16:24 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: czwartek, 11 lipca 2002, 09:39
Posty: 822
Lokalizacja: Bytom
W setup'ie masz dwa razy tą samą bramę, a dla każdej z sieci powinna być inna.

_________________
Zawsze znajdzie się ktoś, kto nie wie, że tego się nie da zrobić - I to zrobi :!:

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 1 marca 2007, 10:37 
Offline

Rejestracja: środa, 16 kwietnia 2003, 22:09
Posty: 30
Ok problem rozwiązany po wielu próbach na VMware, okazało się że wystarczy wejść w "a) Advanced settings" , i ustawić DHCP na y (i tu popełniałem błąd bo ustawiałem na "r" i od tego te objawy niepoprawnego ip), oraz IP eth, reszty nie trzeba zmieniać, nawet w "e) Ethernet router" nie trzeba wchodzić bo dyskietka już jest tak ustawiona. Dzięki za podpowiedzi. Głupim jest :).

Niezłe to VMware symulowałem całą sieć, wirtualny router tp "w tej roli freesco"> router freesco "skonfigurowany tak jak ma działać już na dslu"> Damn small linux "do testowania stron, pingu". Trzeba tylko dopisać jako 4 DNS w router freesco ip wirtualnego routera tp.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl