Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 04:02

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Witka....

już długo sie z tym męcze i zero rezultatów.. poprostu szlak mnie trafia...

jest sobie komp 386 + sieciówka NE2000 (geniusz) i nieszczęsny 3COM 509C....
komp 386 wiec wszelkie PNP wyłaczone.. karty maja ładne IO (NE - 0x320, 10; 3COM - 0x340, 5)... i wszystko bylo by fajnie gdybynie to że to cholerne freesco MIMO poprawnej konfiguracji ZAWSZE ustawia mi jako eth0 NE a jako eth1 3COMa.... problemu by nie bylo, ale NE jest tylko na BNC...
moge sobie zamieniac konfigurację, w ogole wywalić adres 3coma.. i tak on sobie ustawia zawsze to samo.... ręcznie bym sie pobawil przy modułach, ale oczywiści ten cholerny ramdisk i jak tu sie dobrać do skryptow startowych....

jakies pomysły? ja już nie mam siły... karty w debianie działają ale musze oddać HDD no i zostaje mi freesco...

pzdr..

PS.. tylko nie radzcie mi kupna drugiej karty combo.... ja musze wykorzystać to co mam...

Tytuł:
Użytkownik

Mam 2 siecówki 3com509b i na początku obie ustawiały się na I/O 0x300 i IRQ 10 (wszystko ładnie widać w logu). Niestety te karty należy przekofigurować specjalnym programikiem (jest ze sterownikami) i w setupie ustawić 0,0 tak jak dla karty PnP ponieważ obojętnie jak jest ustawiony bios karta wpakuje się na "swoje" ustawienia. Odnośnie kolejności kart to może wpakowanie sterowmika od 3com'a w miejsce /mnt/router/drv . Jak próowałem odpalić kiedyś karte IBM to wrzuciłem tam modół i w logu było widać, że jako pierwszą prubuje wykryć IBM. Co do ustawień I/O i IRQ to zobacz jak się ustawia 3com i w przypadku konfliktu ustaw go tak jak lubi a NE zmień ustawienia.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.