Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 22 października 2018, 06:17

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela, 18 lutego 2007, 20:12 
Offline

Rejestracja: niedziela, 18 lutego 2007, 20:02
Posty: 9
Witam.

Postawiłem router oparty na Freesco 0.3.6. Podłączyłem DSL 1Mbit, całość przerzuciłem na twardy dysk. Wszystko pięknie działa :)

Mam tylko jeden problem. Regułu firewalla (ipfwadm) są zapisywanie w katalogu "mnt/router/rc/rc_user". No i tu się zdziwiłem, bo takowego katalogu nie mam... Brak go zarówno na dyskietce jak i na dysku twardym.

Jak go utworzyć (katalog i plik)? Mogę to zrobic np. Nortonem Comanderem?
Co do zasad działania firewalla, to nie mam z tym kłopotu. Nie wiem tylko gdzie są zapisane jego reguły....

P.s. Dobiero zaczynam z Freesco i linuxem. Proszę o wyrozumiałość ;) Pozdrawiam, jacek :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 18 lutego 2007, 20:42 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
/rc

_________________
Nie jestem NEKROMANTĄ, nie wróżę z flaków!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach!
Przeczytaj nim zapytasz
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 18 lutego 2007, 22:19 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
mjdx pisze:
Regułu firewalla (ipfwadm) są zapisywanie w katalogu "mnt/router/rc/rc_user". No i tu się zdziwiłem, bo takowego katalogu nie mam... Brak go zarówno na dyskietce jak i na dysku twardym.

Oczywiście, że nie masz. Ten katalog widoczny jest tylko jak działa Freesco. Kiedy usiłujesz to robić z poziomu Windowsa/DOSa, to go nie ma.
Aż się dziwię, że zciech ci nie zwrócił uwagi. Plików linuksowych nie należy edytować z poziomu windowsa. W najlepszym razie da to objaw nie działania tych regułek, w najgorszym "zdechniesz" system.
Poczytałbyś troszkę na stronie, to wiedziałbyś, że jest polecenie edt.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 21 lutego 2007, 20:32 
Offline

Rejestracja: niedziela, 18 lutego 2007, 20:02
Posty: 9
Dziękuję za pomoc. Wszystko działa pięknie (zwłaszcza zasady firewalla :D ).

Mam jeszcze jedno pytanie. Dotyczy ono adresów MAC. Jak skonfigurować freesco, aby nikt po za wytypowanymi MAC adresami nie mógł wejść do interenetu? IP przydzielam statycznie.

Pozdrawiam, jacek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 25 lutego 2007, 22:48 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: czwartek, 11 lipca 2002, 09:39
Posty: 822
Lokalizacja: Bytom
ARP

_________________
Zawsze znajdzie się ktoś, kto nie wie, że tego się nie da zrobić - I to zrobi :!:

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl