Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 14:19

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość

Czy jest jakiś skrypcik dla shapera umozliwiajacy poprzez html-a jego konfigurację? Coś w stylu "firewalla z ręki". Czyli okienka do zaznaczenia ograniczenia jakiegoś użytkownika i jeszcze najlepiej pole edycyjne do wpisania transferu dla zaznaczonych.
Pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

IMHO jest możliwy do zrealizowania.
Do RaaDaaR, możeby tak zrobić w PHP jakiś panel do zarządzania Twoim justice?

Tytuł:
PGF

Nie, shaper jest bardzo ograniczony i żadnego konfigurowania transferu poszczególnym ludziom nie będzie.
Tshaper, bo o tym chyba mówimy, wg opisu autora pozwala stworzyć tylko jeden wirtualny interfejs shaper0 i ustawić na nim żądaną przepustowość.
Polecenie jest tak banalne, że robić mu interfejs to chyba przesada.
Jak już to może dorobić do panelu administracynego klikalną wersję wsadzacza IPków pokaranych do tego ograniczonego pasma, który będzie wykonywać
route add -host [IPbadKazowicza] dev shaper0

Ale dla mnie to klikanie jest chore. Niby niepełnosprawni też ludzie ale chyba nie o to chodzi.

Tytuł:
PGF

Olek pisze:
Nie, shaper jest bardzo ograniczony i żadnego konfigurowania transferu poszczególnym ludziom nie będzie.
Tshaper, bo o tym chyba mówimy, wg opisu autora pozwala stworzyć tylko jeden wirtualny interfejs shaper0 i ustawić na nim żądaną przepustowość.

To żart ? :mrgreen:

Tytuł:

Ale dla mnie to klikanie jest chore. Niby niepełnosprawni też ludzie ale chyba nie o to chodzi.[/quote]

Nie wiem co sugerujesz????

Tytuł:
Honorowy Admin

Olkowi chodzi o inteligentnych inaczej :)

Tytuł:

Maciek pisze:
Olkowi chodzi o inteligentnych inaczej :)

Więc powiem że nadal mnie to dręczy i troszkę dziwi. Zadałem pytanie na które oczekiwałem konkretnej odpowiedzi. W zamian tego otrzymuje uwagi o mojej niby ułomności, tylko dlatego że wolałbym uruchamiać z pulpitu skrót html niż telnet i wstukiwać ciąg i tak dla mnie niezrozumiałych znaków. A to wszystko tylko dlatego że nie mam czasu na to żeby uczyć się perfect obsługi linuxa, bo na chleb zarabiam w inny sposób. Ale widzę że inni poza tym nie maja nic innego do roboty, więc siedzą, czytaja lamerskie ( m.in moje posty ) i potem cwaniakują, a i tak z wypowiedzii Radaara ( może przekręciłem ) wnisokuję że do końca tez nie są tacy wszechwiedzący. Poza tym zapewniam że znajomość freesco czy też innego unixa nie jest wykładnikiem inteligencji. Takie wypowiedzi denerwują mnie i zapewniam że i innych początkujących uzytkowników forum, a w przyszłości doprowadzą do tego że zostanie tu grupka cwaniaków przekomarzających sie.
Więcej pokory koledzy moderatorzy.

Lamerzytrzymajmy się razem.

Tytuł:
MODERATOR

Zamber pisze:
Zadałem pytanie na które oczekiwałem konkretnej odpowiedzi. W zamian tego otrzymuje uwagi o mojej niby ułomności, tylko dlatego że wolałbym uruchamiać z pulpitu skrót html niż telnet i wstukiwać ciąg i tak dla mnie niezrozumiałych znaków.

A kto powiedział, że każdy klikacz jest ułomny? Sam siebie wrzuciłeś do tego worka "inteligentnych inaczej", przecież nikt tak Ciebie tutaj nie nazwał :)
Zamber pisze:
a i tak z wypowiedzii Radaara ( może przekręciłem ) wnisokuję że do końca tez nie są tacy wszechwiedzący.

O jego wiedzę nt. FreeSCO się nie martw. Zapewniam, nie masz powodów. Sam chciałbym wiedzieć tyle, co on nie mówiąc o tym, że chciałbym tą wiedzę posiąść w tak krótkim ZTCW czasie, jak jemu się udaje.
Zamber pisze:
a w przyszłości doprowadzą do tego że zostanie tu grupka cwaniaków przekomarzających sie.

O to też się nie martw, lamerów Ci u nas pod dostatkiem, "miliard w środę, miliard w sobotę" :lol:

Zamber pisze:
Lamerzytrzymajmy się razem.

Więc trzymam się z Tobą :D

Tytuł:

O jego wiedzę nt. FreeSCO się nie martw. Zapewniam, nie masz powodów. Sam chciałbym wiedzieć tyle, co on nie mówiąc o tym, że chciałbym tą wiedzę posiąść w tak krótkim ZTCW czasie, jak jemu się udaje.

Odnośnie Radaara źle mnie zrozumniełeś, ja jestem właśnie przekonany co do jego wiedzy, a chodziło mi o to że zareagował właściwie na wypowiedź Olka odnośnie shapera.

Tytuł:
popieram Zembera
:D
niby wszyscy tacy madrzy a jak przychodzi co do czego
to cwaniakuja zeby czytac w manualach , probowac samemu
bo tak naprawde sami maja wiedze rowna odwrotnosci swojego mniemania o sobie

Tytuł:
MODERATOR

vvick pisze:
... niby wszyscy tacy madrzy a jak przychodzi co do czego
to cwaniakuja zeby czytac w manualach ...

Temu Panu już dziękujemy, a pozostałych informuję, że jest to do zrobienia, ale chyba lepiej zastosować taki automat jak proponuje RaaDaaR, bo kto by się tam ręcznie bawił. Ja też stosuję automat (gdzieś go opisałem) i to jest wygodne.
Natomiast jeżeli ktoś chciałby się pobawić, to zapraszam do otwarcia tematu, w miarę możliwości coś podpowiem, ale napęd i chęć działania musi wydobyć z siebie, nie tak jak ten Pan powyżej. :lol:

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
Honorowy Admin

Troszkę bezprzedmiotowo ta dyskusja się toczy i z niepotrzebnymi emocjami. Przede wszystkim Nikt personalnie nie zamierzał nikogo obrazić, a inicjator wątku całkiem niepotrzebnie poczuł się urażony.
Do wypowiedzi Kipy dodam, że wersja RaaDaaRa jest świetnie konfigurowalna (chodzi o justice), zawiera skrypt konfiguracyjny po polsku. Konfiguracji z poziomu www nie widzę sensu robić, bo to kolejna dziura w bezpieczeństwie, ale chyba faktycznie jest to możliwe. Natomiast w wersji dyskietkowej freescoPL byłby już to nadmiar plików (dyskietka nie jest z gumy). No i żeby było jasne - do skryptu dopisuje się jedynie adresy IP, natomiast zmienne maxtran i maxsuma to już jest edycja w pliku...

Tytuł:
Gosc o cos pyta a dostaje odpowiedz ze mozna do zrobic
dla glupkow zeby sie cieszyli, to jest normalne ? bo mi to wyglada na zwykle prostactwo i wyzywanie jego

Tytuł:
Honorowy Admin

Nie masz racji - zrobiono wiele pożytecznych rzeczy, aby ułatwić adminom życie, ale domaganie się niektorych uproszczeń, zakrawa już na głupotę.
Zamykam temat.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.