Od kilku dni pracowałem nad wersją routera dyskietkowego, którą w końcu zmieniłem i udoskonaliłem po raz kolejny - ponieważ wprowadzone zmiany są na tyle istotne, że już nie jest to easysdi, postanowiłem zaanonsować to w nowym temacie.
A zatem przedstawiam wersją Freesco 0.2.7PL. Jest to wersja przeznaczona do SDI i modemów zewnętrznych podłączonych do COM1 z prekonfigurowaną siecią 192.168.1.0/24 z wbudowaną blokadą i odblokowaniem z poziomu www, podziałem łącza przerobionym nieco skryptem *justice* RaaDaaRa, skryptem *status* online działającym w oparciu o *arp* oraz konfiguracją wstępną w języku polskim. Aby nie obciążać nośnika (dyskietki) ciągłym zapisem działania skryptów, panel kontrolny, wyświetlanie online i ograniczeń shapera zostały przeniesione do ramdisku.
Jednocześnie została zachowana możliwość zastosowania w innych konfiguracjach (terminal, modem na COM2, modem wewnętrzny, konfiguracja w trybie ethernet router, zmiana numerów IP sieci), jednak wówczas należy skorzystac z setupu, tak jak dla wersji tradycyjnej, tracąc jednocześnie prostotę konfiguracji tej wersji. Możliwe jest także późniejsze przeniesienie na twardy dysk. Różnicą w stosunku do wersji tradycyjnej jest usunięcie pliku *tcpdump*.
link:
http://info.freesco.pl/mini