Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 4 sierpnia 2025, 14:49

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Instalnolem sobie extremaila i odpalam....niby chodzi pieknie.Probuje wyslac maila z kompa w sieci .Ustawilem mu serwer smtp jako mojserw.mojadom i tak samo pop3 a on mi tu wyskoczyl z takim czyms przy probie wysylki:
"Nie można wysłać wiadomości, ponieważ jeden z odbiorców został odrzucony przez serwer. Odrzucony adres e-mail to: 'starnet@hoga.pl'. Temat 'dfgfdgfdg', Konto: 'root@starnet.vel.pl', Serwer: 'starnet.vel.pl', Protokół: SMTP, Odpowiedź serwera: '553 sorry, that domain isn't in my list of allowed rcpthosts (#5.7.1)', Port: 25, Zabezpieczenie (SSL): Nie, Błąd serwera: 553, Numer błędu: 0x800CCC79"

?????????????????????????????????????
Nie ma tego hosta na liscie dozwolonych hostow????A gdzie ta lista jest??
Dodatkowo problem drugi i polega on w logowaniu.Za pomoca SSH moge sie logowac bez problemu.Telnetem tez(mam wylaczony teraz)Mam proftpd i konto anonymousa dziala,ale jak probuje sie zalogowac jako user to mi login incorrect wyskakuje???!!!Szlag mnie juz trafia.Podobny problem jest z odbiorem poczty z serwa.W outlooku wyskakuje mi okienko uwierzytelniania i kicha.Uzykownicy sa dodawani prawidlowo pakiecikiem z wydmy.republika i moge sie sshowac na ich konta bez problemu.

POMOCY!!!!!...bo mnie wykonczy to freesco!!!!
p.s.
musze p[ochwalic mysqla.phpnuke smiga na nim az milo:))))

Tytuł: poczta
A czytałeś instrukcję eXtremaila? To jedna z najlepszych dokumentacji jakie widziałem.
Wszystko jest tam opisane.
Z tego co piszesz, nie mogę nawet wywnioskować czy w ogóle konfigurowałeś eXtremaila. Wymaga on na dzieńdobry założenia chociaż domeny i jednego usera żeby mogło chodzić.
Ponadto w outlooku dla eXtremaila w takiej starej wersji jak dla freesco wpisuje się nazwę usera w postaci user.domena.cośtam a nie samo user (w nowszych już tego nie ma).
Konta użytkowników założone w systemie nie mają nic wspólnego z kontami w eXtremailu.

W razie problemów pisz postawiłem już kilka eXtremailów więc mniej więcej wiem o co w tym chodzi, polecam też ściągnięcie eXtremail.pdf ze strony www.eXtremail.com.

Tytuł: spox
A wiec..
1.Bylem na stronce extremaila i jest tam w faqu ze musisz tekneta zrobic a przedtem haselko ustawic i to zrobilem.
2.po zalogowaniu sie na extremaila pisze help i mam np.komende user,ale jak ja wpisze to mi takl wywala:
-ERR COMMAND incorect or not enough privileges

z anglem u mnie jako tako ale czy to oznacza ze nie mam uprawnien?
wpisuje: user i jakas tam nazwa i takie cos mi wyskaka.
Domene mam starnet.vel.pl,tak w configu ustawilem i jak napisze na consoli conf to mi tak pokazuje.
3.W outlooku wpisuje login : bartek@starnet.vel.pl a i tak kicha

Co do twojej wypowiedzi.Naprawde userzy z freesco nie maja nic powiazania z useremi w extremailu????

Jak ich wiec dodac?Tym telnetem?

Tytuł: LOGIN
Może zacznijmy od tego że przed jakimikolwiek operacjami trzeba na zdalnej konsoli się zalogować (login <hasło>)
Potem
DOMAIN ADD NAME=domena.cośtam MAXINMAILSIZE=<wielkość_w_kB>
MAXOUTMAILSIZE=<wielkość_w_kB> DEFMAXINMAILSIZE=<wielkość_w_kB> DEFMAXOUTMAILSIZE=<wielkość_w_kB>

to wszystko w jednej lini wpisane tworzy domenę

Dodawanie użytkowników:

USER ADD NAME=nazwa DOMAIN=domena.cośtam PASS=hasło

i po tym masz działającą domenę z jednym użytkownikiem. Są jeszcze inne opcje przy dodawaniu domen i userów ale nie znam na pamięć zawsze jest opcja USER HELP i DOMAIN HELP.

Wprowadzone dane zawsze można modyfikować

USER MOD NAME=nazwa DOMAIN=domena.cośtam .................
DOMAIN MOD NAME=domena.cośtam .................

I naprawdę userzy "systemowi" nie mają nic wspólnego z userami eXtremaila. Nawet to dosyć wygodne bo wszystko masz w jednym katalogu i nie trzeba tworzyć dziesiątków użytkowników w systemie.

Wlasnie testuje.Dzieki za naprowadzenie mnie na wlasciwa droge i sorry za lamerie jaka sie wykazalem.Wysyslka poczty juz smiga.Ale sprawdzam wyslanie poczty z konta na hodze na moj serwer i cos nie wiem czy dochodzi.Czy to ze moj serw stoi na SDI ma wplyw na przychodzenie poczty do niego?Czy to ze wyslalem maila przez hoge,a ona moze byc chwilowo zawalona powoduje ze mail nie doszedl w ciagu 20 minut?Wysylanie smiga.Po 15 sekundach odbieram juz maial z hogi jakiego sam do siebie z mojego serwa wyslalem.

Nadal bede testowal.....
Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc...

qurde..a juz myslalem ze wszycho oka...a tu:

Wysylka przez serwerek idzie dobrze.Jestem zadowolony.Odbior-->problem.Robilem testy wysylki z serwera na inne konta---dziala bez zarzutu,ale jak robie testy z innego konta na serwer to otrzymalem takowego zonka:

<---wycinka----->:

starnet@starnet.vel.pl
SMTP error from remote mailer after RCPT TO:<starnet@starnet.vel.pl>:
host starnet.vel.pl [217.96.100.85]: 553 sorry, that domain isn't in my list of allowed rcpthosts (#5.7.1)

<----wycinka----->
To ip podane w tym cytacie to nie jest IP mojego serwera!!!!!!O co tu chodzi????
TJM..bede wdzieczny....

Tytuł: log
wyślij kilka maili z różnych kont zewnętrznych na jedno z kont na eXtremailu i następnie przyślij mi większy kawałek logu.
Ewentualnie załóż jakieś konto typu test@ albo coś takiego to ja sobie też od siebie powysyłam i zobaczę co będzie u mnie w logach.

Przyślij też cały plik eXtremail.conf

tjm3@wp.pl

To że poczta stoi na sdi nie ma nic do gadania musi działać w obie strony.

Aha, i na razie jedyne co się mi nasuwa to źle założona domena w extremailu. MUSI się pokrywać z domeną wpisaną w dnsie, przykładowo jeżeli masz domenę zenek.kraweznik.pl to w extremailu robisz
DOMAIN ADD NAME=zenek.kraweznik.pl i dalej parametry.

Przy zle podanej domenie maile mozna tylko wysylac.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.