Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 25 maja 2018, 22:29

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek, 20 kwietnia 2007, 21:34 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 31 marca 2003, 21:07
Posty: 53
Lokalizacja: Wrocław
Witam
Moze ktos zna odpowiedz na moje pytanie a mianowicie:
Mam freesco 3.2 (serwer www) ktore smiga juz ohohoho ale problem jest w tym ze czasem sie zawiesi i ludki z mojej sieci nie maja netu.
Pomyslalem i chce zrobic cos takiego.
Kupile sobie ruter sprzetowy Dlinka, podpialem do niego kompy - freesco tez jest do niego podpiete. Skonfigurowalem Dlinka i net smiga. Na podpietym freesco strona dziala ale tylko po LANie - z internetu nie ma strony :( Pzrekierowalem port na Dlinku.
Wydaje mi sie ze trzeba ustawic freesco - sa tam 2 sieciowki
1 - byla do modemu
2 - do lanu.
Podpialem freesco do tej sieciowki od lanu, potem do tej drugiej oczywiscie konfigurujac freesco jako jeden z adresow sieci czyli 192.168.1.12 ale dalej nie dziala.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 20 kwietnia 2007, 22:42 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Skonfiguruj Freesco ponownie podłączając serwer kartą, która była jako WAN do D-Linka. Jeśli D-link przydziela IP przez DHCP, to zapewne nie ma możliwości ustawienia IP dzierżawionego na stałe, zatem we Freesco ten adres musisz skonfigurowac na sztywno. Wszystko skonfiguruj tak, aby D-Link był dla Freesco bramą do internetu. Poprawność konfiguracji sprawdź pingując coś na zewnątrz. Na D-Linku zrob forward portu 80 na komputer z Freesco. Powinno działać.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 20 kwietnia 2007, 23:08 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 31 marca 2003, 21:07
Posty: 53
Lokalizacja: Wrocław
Dzieki Maciek
W Dlinku mam wylaczone DHCP, adres dla serwera freesco mam wpisany na stale i uruchomiona usluge virtual http oczywiscie z podanym ip serwera freesco.
Po kolei:
Dlink ma ip 192.168.1.1
Inne komputery w sieci 192.168.1.xx, freesco ma koncowke ip 11
Tak tez jest wpisane s Dlinku.
bramą dla freesco jest oczywiscie ip 192.168.1.1 - dlinka.
Jutro jeszcze pokombinuje i zobacze czy pojdzie. Odezwe sie.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 22 kwietnia 2007, 23:14 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 31 marca 2003, 21:07
Posty: 53
Lokalizacja: Wrocław
Witam
Po wielkiej bitwie z freesco 0.3.2 doszedłem jak to zrobić:
Należy podpiąć freesco do Dlinka w tą sieciówkę w którą mieliśmy wpięty modem.
Po pierwsze trzeba wyłączyć tą drugą sieciówkę do której mieliśmy podpiętą naszą sieć wewnętrzną (LAN) a robi się to w "setup"ie wybierając "a" advanced potem z listy [HARDWARE] wybrać nr 53:
- wylączyć kartę NIC1.
Następnie w [NETWORKS] wybrać 62
- wyłączyć wszystkie wpisy do eth1 jakie mieliśmy wybierając poszczególne cyfry 62x 62x 62x wszędzie wpisując znak "-"
Ustawić dla eth0 dane czyli:
ip - wybrać nasze ip serwera np 192.168.1.11
maska wiadomo - 255.255.255.0
reszta ustawi się sama.
Na koniec trzeba wpisać adres bramki "Gateway" którą w tym przypadku jest nasz Dlink np 192.168.1.1
Wszystko działa aż miło.
Dzięki Maciek za pomoc i nakierowanie.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 7 maja 2007, 08:34 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 31 marca 2003, 21:07
Posty: 53
Lokalizacja: Wrocław
To znowu ja 8)
Wszystko (prawie) smiga ok nie mam jednak dostpu do serwerka przez putty i panel kontrolny po sieci LAN.
Moj serwerek ma obecnie ip 192.168.1.11 i nijak nie da sie z nim polaczyc. Trzeba chyba gdzies cos zmienic, nie wiem tylko gdzie. Opcja udostepnienia portu 82 w Delinku i laczenie sie z zewnatrz odpada - za bardzo ryzykowne. Prosze o odpowiedz.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 7 maja 2007, 10:07 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
Chodzi ci o dostęp z zewnątrz, czy z LANu?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 7 maja 2007, 10:34 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 31 marca 2003, 21:07
Posty: 53
Lokalizacja: Wrocław
Hej
Z lanu bo z zewnatrz pewnie mozna przekierowac port w Dlinku i pojdzie.
Przekierowane porty 80,21 dzialaja. Nie chce przekierowac portu 82 ani 23 bo nie chce zeby ktos z zewnatrz mogl sie dostac do freesco.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 7 maja 2007, 16:05 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7800
Lokalizacja: Słupsk
OK już wiem o co chodzi,zmień w setupie ustawienia dla portu 82 i 23 na Y, bo twój LAN teraz jest dla Freesco interfejsem zewnętrznym.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 7 maja 2007, 18:03 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 31 marca 2003, 21:07
Posty: 53
Lokalizacja: Wrocław
Co ja bym chłopie bez Ciebie zrobił :lol:
Dzieki wielkie za odpowiedź. Działa
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl