Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 04:00

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
czesc
Mam taki problem: mam komputer polaczony z innym komputerem kartami sieciowymi. Na jednym z nich konfiguruje freesco. Wlaczam telneta i konfigurowanie przez www. Nic nie dziala. To znaczy nie widzi mi wogole komputera z freesco spod windowsa (ping nic nie daje - nie widzi). Ogolne informacje: Komputer z freesco ma tylko jedna sieciowke, chcialem pobawic sie i stworzyc serwer ktory bedzie dzialal (aby pozniej jak bede mial neostrade wiedziec juz co i jak) i tu nici :( . Moje pytanie jest takie, jak mam zrobic aby dzialalo? Ustawilem dns, bramke pod winda. Czy to jest problem tego ze jest tylko jedna sieciowka? Przejrzalem sporo postow na forum i myslalem ze to jest prosta sprawa rach ciach i tyle , ale sie okazalo ze bede musial sie jeszcze pomeczyc.
Prosze o odpowiedz.
ps. wersja freesco 0.27 neo

Tytuł:

jeżeli masz dobrze skonfigurowane freesco to pytanie czy kabel masz dobry :?: skrosowany :?:

Tytuł:
a jak sobie skonfigurowales ?
jak wybrales serwer z dostepem do internetu przez karte sieciowa to musisz miec 2 karty w kompie
ustaw go na laczenie sie przez modem wtedy podczas uruchamiania bedzie tylko stwierdzal ze nie ma modemu a serwer lokalnie bedzie widoczny
no i fakt jak masz 2 kompy bez zadnego hub/switcha to trzeba miec kabel skrosowany

Tytuł:
MODERATOR

1. Pierwszym sygnałem złego połączenia kabelkim jest brak linku na choćby jednej z kart.
2. Poczytaj u mnie o adresach IP, może Ci pomoże. To musisz ustawić prawidłowo na serwerze i kompie (protokół TCP/IP).
3. Zanim zaczniesz próbować WWW czy telnet, musi chodzić ping w obie strony.

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł: re
kabel mam dobry, jest skrosowany, siec dziala w windowsach. Pobawie sie jeszcze ta konfiguracja, dzieki whateva , nakierowales mnie na bledy ktore moglem i pewnie popelnilem. Wszystko konfigurowalem recznie, a wiec nie okreslalem punktow b do f tylko odrazu a tj chyba reczna konfiguracja,. Ustawialem tak jak bylo na forum, a takze dla neostrady (troche sie domyslalem tego ze nie mam 2 sieciowki albo neostrady i niebedzie dzialac, i nie dziala).
Dzieki wszytkim za rady

Tytuł:
no pewnie to masz ale..
nazwe grupy roboczej we freesco i w windowsach masz te sama?
to chyba pytanie 712.

i zakres adresow dla DHCP masz od 192.168.0.2 - ... .15 ?
W jednym z dluzszych opisow instalacji ten zakres byl podany od 0.1 czyli zawieral tez IP serwera,co jest zle.

lamka ze mnie jeszcze,ale sie staram

Tytuł: Re
Czesc, juz wszystko mi dziala, wystarczylo zmienic typ konfiguracji.
Z kartami, ip , otyoczeniem sieciowym to wszystko juz umialem robic. Problem polegal tylko na freesco. Juz dziala i moze zaniedlugo bede bawil sie na neostradzie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.