Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 27 czerwca 2017, 14:14

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa, 7 listopada 2007, 16:11 
Offline

Rejestracja: środa, 7 listopada 2007, 11:37
Posty: 11
Witam.
Wiem że nie w pełni jest to temat który należy do tego forum, ale mam nadzieje że mnie od razu nie wyrzucicie. W temacie bedzie mieszanka linuxów :/ Zazwyczaj problemy linuxowe są podobne. :/

Mam w pracy dwa serwery na Red Hat-cie.

Jeden z całym systemem informatycznym rozdaje adresy DHCP. Drugi jest bramką do internetu. Ostatnio internet rozłącza się co pełną godzinę ( 8:00 9:00 itd ). Ostatnio w okolicach już pełnej godziny przestawiłem zegar bramki na początek godziny(9:01) i internet dalej działał, czyli coś jest z serwerem.

Nie wiem gdzie szukać problemu, i jak zacząc sprawdzać co sie dzieje bo w większości obcowałem z serwerami windowsowymi a tych się dopiero uczę.

Jeśli nie uda się mi się nic zdziałąć mam już przygotowaną wersje freessco na dyskietce. Zależało by mi zeby główny serwer cały czas rozdawał adresy a freessco tylko internet. Czy dużo modyfikacji by było aby wyłączyć we freessco dhcp?

Przepraszam za wcinanie się z Red Hatem w to forum ale troszkę jestem z desperowany. Nie będe miał nikomu za złe jeśli temat będzie wyrzucony

Pozdrawiam

Misiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 7 listopada 2007, 17:26 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
1. Sprawdź na bramie, czy nie ma czegoś w cronie, co by powodowało rozłączenie (/var/spool/croon/root chyba).
2. Konfiguracja Freesco jest prosta. Serwer dhcp można wyłączyć podczas wstępnej konfiguracji.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 7 listopada 2007, 18:52 
Offline

Rejestracja: środa, 7 listopada 2007, 11:37
Posty: 11
Dziękuje panu za szybką odpowiedz.

Sprawdzałem na bramie w katalogu "cron" i nic tam nie ma(wpisałem ls i nic nie wylistowało). Katalogu "croon" w tej lokalizacji nie ma. Wpadłem na pomysł napisania skryptu by 10 minut przed pełną godziną zmieniał czas na 10 minut po :) " w trwodze najgłupsze pomysły są czasami uznane za najlepsze" .

Co do Freessco, które w międzyczasie próbowałem konfigurować to wybrałem wersje 0.2.7 sdi . Niby wszystko ustawione jest( nawet dhcp tez wyłączyłem) ale nie wykrywa mi modemu zewnętrzego. Próbując nawet automatycznego wyszukania twierdzi że pod com1 i com2 nic nie ma a com3 i com3 nie istnieją. Czy na red hacie mogę sprawdzić pod jaki com to jest podłączone? Tylko zastanawiam się czemu nie wykryło modemu. To jest standardowy Ericsson.

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 7 listopada 2007, 19:41 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
O ile pamietam w wersji SDI NIE WOLNO wykrywac modemu, trzeba recznie wopisac danie do setupu, jedyne lekarstwo to ponownie nagrac dyskietke, i wpisac co trzeba.

co do crona to:
crontab -e

_________________
Nie jestem NEKROMANTĄ, nie wróżę z flaków!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach!
Przeczytaj nim zapytasz
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 7 listopada 2007, 19:52 
Offline

Rejestracja: środa, 7 listopada 2007, 11:37
Posty: 11
dzięki.

a czy freessco będzie już miał maskaradę włączoną?

i jeszcze jedno - w instrukcji z forum mam napisane że należy wybrać port com - czyli muszę słownie wpisać w miejscu gdzie to wybieramy "COM1" lub np "COM2" tak ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 7 listopada 2007, 20:10 
Offline

Rejestracja: środa, 7 listopada 2007, 11:37
Posty: 11
i jeszcze pytanie do pana Macieja.


znalazłem temat na forum

http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t=10177

odnośnie konfiguracji poprzez polecenie dial.

Czy to do mnie też sie odnośni jeśli mam wersje 0.2.7 sdi ?

Ja tak samo jak osoba w powyższym temacie używałem polecenia setup

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 7 listopada 2007, 20:32 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Po pierwsze - w mojej odpowiedzi zdarzyła sie literówka. Wystarczyło chwilę pomyśleć. Katalog nazywa się "cron" i musi być w każdej dystrybucji. Najłatwiej odnaleźć katalogi i pliki posługując się midnight commanderem (polecenie mc). Jestem przekonany, że katalog ten a w nim plik root - jest na pewno.
Intuicja mi podpowiada, że "coś", które rozłącza net, może być właśnie w cronie zapisane. Być może poprzedni admin po sobie taki dowcip zostawił.
Po drugie - w sytuacji, gdy trzeba cokolwiek zmieniać, nie polecam wersji Freesco Easy. Należy tu zastosować wersję standardową. Poza tym, od razu należało podać informację o łączu. No i przeczytać sobie na stronie Freesco o konfiguracji. To co zauważył zciech, jest tam napisane. Modemu dla Freesco się nie wykrywa, trzeba tylko wiedzieć czy jest na com1 czy com2 (odpowiednio we Freesco będzie to cua0 i cua1). Należy konfigurować wszystko używając polecenia setup, tam będzie też opcja dhcp.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 7 listopada 2007, 20:56 
Offline

Rejestracja: środa, 7 listopada 2007, 11:37
Posty: 11
no to wtedy ostatnie pytanie do pana. która wersja jest stabilniejsza 0.2.7 czy 0.3? jak już mam się uczyć robiąc bramkę na freessco jest to mi już obojętne na jakiej wersji to będzie. zaznaczę że do internetu może być podłączonych ok. 30 komputerów.


Co do Red Hat-a to dopiero jutro będę mógł sprawdzić na solidnie ten katalog. Ogólnie bramka chodziła dobrze przez ok rok czasu przy czym dostęp fizyczny miałem tylko ja. Jedyną możliwością byłoby włamanie z zewnątrz. Spróbuje podesłać na forum jaki log podaje podczas rozłączania.

Pozdrawiam i bardzo dziękuje za pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 7 listopada 2007, 22:19 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Wersja 0.3 nie ma żadnej szczególnej funkcjonalności w tym zakresie - lepszej niż 0.2.7. Sugeruję więc 0.2.7.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 8 listopada 2007, 10:52 
Offline

Rejestracja: środa, 7 listopada 2007, 11:37
Posty: 11
witam ponownie. sprawdziłem dokladnie ten katalog i jest pusty. sprawdzalem z kilku menagerów i za każdym razem wolder jest pusty.
po południu zaczne ponowną konfiguracje freesco.

PS Jesli teraz bramka ma IP 192.168.148.1 wiem że muszę taki sam adres i maske musze zrobic na freesco. a czy maskarada będzie już włączona czy muszę ustawić coś jeszcze . Drugi serwer nadaje adresy od 192.168.148.11 do 192.168.148.254? Czy w związku że drugi serwer ma dhcp muszę coś jeszcze na freesco ustawiać ?

Z góry dzięki i pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 8 listopada 2007, 15:09 
Offline

Rejestracja: środa, 7 listopada 2007, 11:37
Posty: 11
witam.

co do problemów z bramką red hat.

znalazłem w etc/cron.hourly pliki:

sdirestart

#!/bin/bash
cd /etc/init.d
./sdi stop
sleep 2
./sdi start



sdi_restart_a

#!/bin/bash
cd /etc/rc.d/init.d
./sdi restart


reset

#!/bin/bash
A=`ping -c 3 wp.pl`
wynik_a=`echo $A | cut -c 112-115 `
#echo "$wynik_a"

if wynik_a="time"
then
exit
else
/etc/init.d/sdi restart
fi


Może to ma wpływ na rozłączanie. daty modyfikacji plików są z przed roku ale może coś sie tam skrzaczyło.

Z góry dzięki z pomoc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 8 listopada 2007, 15:15 
Offline

Rejestracja: środa, 7 listopada 2007, 11:37
Posty: 11
nie wiem czy to coś daje ale wrzuciłem jeszcze plik sdi z init.d


Cytuj:
#!/bin/sh
#
# Start sdi
# by maak & kuba
#
# chkconfig: - 75 25
# description: sdi
#
SUCCESS=0
FAILURE=50
# funkcje
. /etc/rc.d/init.d/functions
RET=$SUCCESS
start() {
[ -f /var/lock/LCK..ttyS0 ] && {
echo "Sdi juz smiga ... ;)"; exit $SUCCESS; }
echo -n "Wlaczam sdi:"
/usr/sbin/pppd /dev/ttyS0 115200 call sdi_peer &> /dev/nul &&
{ success; RET=$SUCCESS; } || { failure; RET=$FAILURE; }
echo
}
stop() {
echo -n "Wylaczam sdi:"
killproc pppd &> /dev/nul &&
rm -f /var/lock/LCK..ttyS0 &> /dev/nul &&
{ success; RET=$SUCCESS; } || { failure; RET=$FAILURE; }
echo
}
case "$1" in
start)
start
;;
stop)
stop
;;
restart)
stop
start
;;
*)
echo "Uzycie: `basename $0` {start|stop|restart}"
RET=$FAILURE
;;
esac
exit $RET


Przepraszam za zbytnie zaśmiecanie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 8 listopada 2007, 19:03 
Offline

Rejestracja: środa, 7 listopada 2007, 11:37
Posty: 11
już praktycznie skonfigurowałem freesco ale nadal coś jest nie tak. Jakikolwiek port Com konfiguruje to net nie działa. na modemie sdi nie palą się ikony informujące o komunikacji z komputerem czy tez transmisji danych. jak wyciągam dyskietkę i podłączam LINUX na dysku(red hata
0 to modem normalnie odpala.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 8 listopada 2007, 19:18 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
Po prostu podążaj za białym królikiem.
http://download.freesco.pl/freesco/freesco-027-sdi.zip
http://www.freesco.pl/html/modules.php? ... cle&sid=53
Cytuj:
1. ściągnij obraz dyskietki "freesco-027-sdi.zip" z dzialu "Download",
2. przygotuj programem rawrite dyskietkę z Freesco 0.27,
3. uruchom komputer z dyskietki i zaloguj sie (login: root, hasło: root),
4. wpisz setup, nacisnij ENTER,
5. wybierz kolejno: "a" (Advanced settings) i "3"
(Add/Edit an ISP),
6. (30) wpisz "sdi",
7. (31-36) wciśnij ENTER,
8. (37) wpisz swój adres IP nadany przez TPSA,
9. (38) wpisz adres półki na którą sie logujesz (ew. możesz pominąć),
10. (39-40) wciśnij ENTER,
11. (R0) wpisz swój login, (R1) wpisz swoje hasło i naciśnij ENTER,
12. wybierz "71" (Host/Domain),
13. (711) wpisz nazwę swojego komputera,
14. (712) wpisz nazwę swojej domeny (nazwa otoczenia sieciowego),
15. wybierz "72" (1st network),
16. (721) naciśnij ENTER,
17. (724) wpisz adres IP serwera dla sieci wewnetrznej (ew. ENTER),
18. (725) wpisz maskę podsieci (patrz wyżej),
19. (726) wciśnij ENTER,
20. wybierz "30" (root),
21. dwukrotnie wpisz nowe hasło dla roota serwera,
22. wybierz "31" (control HTTP),
23. dwukrotnie wpisz nowe hasło dla admina serwera, 24. wybierz "51" (COM port),
25. wpisz pod którym COM-em masz SDI,
26. wybierz "81" (1st card),
27. wpisz port I/O dla karty sieciowej (jeżeli masz karte PCI to wpisz 0),
28. wpisz przerwanie IRQ (jeżeli masz karte PCI to wpisz 0),
29. wybierz kolejno: "x" (back to main menu) i "s" (save and exit),
30. wpisz reboot (zresetuje sie komputer),

_________________
Nie jestem NEKROMANTĄ, nie wróżę z flaków!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach!
Przeczytaj nim zapytasz
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 8 listopada 2007, 19:44 
Offline

Rejestracja: środa, 7 listopada 2007, 11:37
Posty: 11
no tak właśnie robiłem ale kwestia że nie do końca wiem na jakim comie jest modem( choć otwierając obudowę obok portu jest napisane COM1). wybrałem cua0, dodatkowo wyłączyłem dhcp bo drugi serwer rozdaje adresy. ten dostal adres starej bramki 192.168.148.1. sprawdzając sieć to pingując z klienta adres bramki jest odzew. al neta nie ma. ale rano jeszcze raz spróbuje. pozdrawiam i dzieki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 8 listopada 2007, 20:41 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Misiek021 pisze:
co do problemów z bramką red hat.

znalazłem w etc/cron.hourly pliki:

/.../

Ktoś wstawił restartowanie połączenia co godzinę. Jako, że to sdi, więc lekko bez sensu. Sugeruję to usunąć. Widocznie z jakiegoś powodu zatrzymywanie połączenia działa, a z wznowieniem są kłopoty.
Co do konfiguracji Freesco, to połączenie ma działać na linii ppp - eth i dlatego sugeruję wstawić adres LAN na sztywno. Będzie mniej kłopotów. Oczywiście komputery w sieci powinny wiedzieć, jaki adres ma brama. Co do połączenia z modemem. Skoro modem nie reaguje na cua0 to spróbuj cua1 a może coś jest w kompie niestandardowo więc może cua2 cua3...

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 9 listopada 2007, 13:27 
Offline

Rejestracja: środa, 7 listopada 2007, 11:37
Posty: 11
dzięki.

wywaliłem te pliki z crona i jak na razie wszystko chodzi jak gitara. morał w tym, że zanim zaczyna się administrować na mało dla mnie znanym systemie lepiej się poduczyć. a co do freesco, głównej składnika tego forum to napewno przygotuję sobie dyskietkę awaryjną na wiecej takich niespodzianek.

z góry dzięki dla wszystkich, którzy służyli mi pomocą .
(przedewszystkim dla pana Macieja za stoicki spokój wobec moich ciągłych pytań)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl