Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 02:01

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PGF

Witam
Chciałbym się Was, użytkowników zapytać:
    czy ogólnie dostępna strona jusdbg.htm, na której możecie obserwować aktywnośc użytkowników i dane pracy justice, jest dla Was dziurą w zabezpieczeniach ? Czy może ją lepiej przenieść na port 82 do /wwa tak jak control panel ? A może jeszcze zabezpieczyć hasłem, np. takim jak do panelu kontrolnego :?:
    czy MRTG lepiej zrobić zintegrowane z justice, czy może lepszym rozwiązaniem była by osobna paczka dedykowana z MRTG tylko dla justice ?

Dziękuję za opinie
pozdraviam

Tytuł:

Co do strony to chyba lepiej jak bedzie ogolnodostepna a co do statystyk to moze byc osobna paczka - wtedy kazdy bedzie mial jakis wybor :)
Takie jest moje skromne zdanie :)

Tytuł:

Podzielam zdanie DJ
A od siebie, to mozna jeszcze dodac oznaczanie na tej stronce kto aktualnie znajduje sie na "drodze przez meke" i ew. od kiedy.
W sumie to tylko "wodotryski", ale mozna by bylo na pytanie czemu net tak wolno chodzi odsylac goscia na stronke z wynikami pracy justice.
Czekamy na nowa wersje, no i na jakies "MRTG for justice" :)

Tytuł:
Uważam , że propozycja przeniesienia i zabezpieczenia jest bardzo rozsądna , zaś argument że User chce wiedzieć dlaczego ma słaby transfer jest niewłaściwy skoro będzie miał udostępnioną informację z MRTG to się może dowiedzieć.
Natomiest czy ma to być w 1 pakiecie czy oddzielnie to zdania mogą być podzielone bo w 1 pakiecie wygodniej , ale nie każdy może chcieć go instalować więc wolałby oddzielnie żeby mieć możliwość wyboru.
Osobiście wypowiadam się za 2 pakietami.

Zyczę sukcesów , oczekuję na rychłe rozwiązanie problemu

łączę pozdrowienia

Zbyszek

Tytuł:

Skoro jestes za dwoma pakietami, to badz rowniez za informacja o przebywaniu na "dlawiku", dlaczego :?: Jak nie zechce zainstalowac MRTG to skad beda user-y widziec czemu im muli :!: :) Trzeba jeszcze pamietac o tych ktorzy nie ogladaja obrazkow w przegladarkach (sa jeszcze tacy :?: :) ) Zreszta od przybytku informacji glowa nie powinna bolec.

Tytuł:
Wydawało mi się , że dość jasno sprecyzowałem swoje zdanie ale wobec dość ostrej riposty Dekanexa postaram się jeszcze raz uzasadnić swój punkt widzenia.
Za bezdyskusyjnie ważny i pilny problem uważam możliwość współpracy tych 2 programów i co do tego wszyscy są chyba zgodni , zaś pozostałe kwestie są już mniej istotne (przynajmniej dla mnie). Zarzut Dekanexa , żebym był za tym aby przebywać na "dławiku" jest śmieszny bo to czy ktoś jest na "dławiku czy nie to przecież nie zależy od tego czy są zainstalowane oba programy czy tylko 1 ale tylko od transferu.
Zdecydowanie opowiadam się za instalowaniem MRTG gdyż daje on wiele informacji zarówno USER-om jak i ADMIN-owi zarówno bieżących jak i historyczno-statystycznych. Natomiast informacja o "dławieniu" jest już mniej istotna gdyż wiadomo że jak jest "tłok" w sieci LAN a niekiedy także z przyczyn zewnętrznych to sama informacja o "dławieniu" nie pomoże nikomu a jest tylko pomocna ADMIN-owi do ustawienia optymalnych parametrów i dlatego byłem za przeniesieniem jej na port 82
Chociaż jak chcecie zrobić "śmietnik" na porcie 80 to trudno się mówi nie mam zamiaru protestować bo nie jest to dla mnie ważna sprawa tylko wydawało mi się że tak będzie rozsądniej.
Sorry Dekanex to na prawdę nie jest żada złośliwość tylko uważam że tak będzie praktyczniej , a zawsze możesz domagać się od ADMIN-a informacji o przyczynach słabego transferu (np.MRTG) , zaś jak to będzie zadecyduje zapewne RaaDaaR.

łączę pozdrowienia dla wszystkich uczestników dyskusji i dla RaaDaara

czekamy na decyzje i przede wszystkim na program(y).

Zbyszek

Tytuł:
PGF

Jeśli chodzi o lokalizację jusdbg.htm to sprawa jest w wersji 3.2 justice prosta. Przeniesione zostało to do osobnego katalogu, obecnie jest w /www/justice, i ten katalog można sobie zabezpieczyć hasłem, np. kopiując plik z /wwa/cgi/.htpasswd do katalogu z jusdbg.htm. Wtedy aby zobaczyć co się dzieje w justice trzeba podać hasło takie jak do control panel.

Tytuł:
MODERATOR

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są osobne paczki, ale tu pojawiają się problemy. Jeżeli tylko potrafisz je rozwiązać, zrób dwie paczki, ale jeśli masz problem i paczki będą niedopracowane, odpuść sobie i zrób to razem, ale porządnie.
Pamiętaj, że ktoś będzie próbował odinstalować jeden z programów nie koniecznie w przez Ciebie założonej kolejności. :)

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
PGF

Kipa pisze:
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są osobne paczki, ale tu pojawiają się problemy. Jeżeli tylko potrafisz je rozwiązać, zrób dwie paczki, ale jeśli masz problem i paczki będą niedopracowane, odpuść sobie i zrób to razem, ale porządnie.

Planuję to tak:
-zależności pakietów przy instalacji, czyli MRTGFJ (for justice :lol: ) sprawdza czy jest zainstalowane pakiet główny justice. To akurat proste
-justice zapisuje (co minutę) sumując transfery do pliku (osobny plik dla każdego IP). To jest pokopane, bo łatwo jestem w stanie wyprowadzić z justice te dane, ale jest tu problem synchronizacji z MRTG. Bo chyba nie można zasterować MRTG z justice :(
-MRTG pobiera co 5 minut z pliku dane transferu dla każdego hosta, i kasuje plik. Tego dokładnie nie badałem jak to zrobić, ale chyba się da.

Reasumując: Ze strony justice nie będzie raczej problemu (chyba że z sumowaniem transferów). Ze strony MRTG, nie miałem czasu tego przestudiować, aczkolwiek wpadł mi w ręce dość ciekawy dokument w języku Polskim.

Tytuł:
MODERATOR

Szkoda, że idziemy dwoma drogami (więc przekażę tylko ideę), ale w analogi do mojego LAS, zapewne i w Twoim MRTG istnieje skrypt czasowy działający w pętli.
1. Czas pętli Twojego programu, musi być wielokrotnością tego drugiego. :idea:
2. Zakładamy ze MRTG występuje w oryginalnej formie i jeżeli ma współpracować z justice, musi być instalowany pierwszy.
3. Przy instalacji justice, program określa, która konfiguracja występuje samodzielnie czy z MRTG , wówczas modyfikuje pliki tego drugiego i zapobiega jego deinstalacji przed deinstalacją justice, równocześnie wywołując go już z własnej pętli.
Cytuj:
Tu dla wyjaśnienia nieco napiszę. Każdy z tych programów, działający niezależnie, wykonuje odczyt i kasowanie z tych samych tablic zliczania. Dlatego tylko raz dokonujemy tej operacji, a dane przekazujemy do każdego z nich. Jak ja to robię - modyfikuję pętlę LAS tutaj.

Przy deinstalacji justice jako pierwszy, musi przywrócić poprzednie ustawienia w tym drugim.

I to chyba by było na tyle.

Obrazek Kipa

Tytuł:
PGF

Kipa pisze:
Szkoda, że idziemy dwoma drogami

To wynika z moich preferencji, wolę MRTG niż LAS, ale mogę zmodyfikować skrypt justice, tylko napisz konkretnie jak to być chciał.

Tytuł:
MODERATOR

Nie to miałem na myśli.
To nie problem dostosować Twój program do LAS, skoro zrobiłem to samo z moim. No nic, może jak poznam MRTG to też się na niego przerzucę.
: [/] [] ()
Teraz wstawka techniczna dla phpBB, aby poniżej zmiany były  widoczne na czerwono
Ale ja chciałem o czymś innym. Skoro zacząłem sie już wypowiadać, mam taki pomysł (nie zauważyłem abyś to stosował), po prostu plik konfiguracyjny.
Np. /mnt/router/etc/justice.cfg
Wówczas na początku skryptu wstawiamy
#!/bin/sh

. /etc/system.cfg
. /etc/live.cfg
. /etc/chat.pwd
[color=red]. /etc/justice

[ "$spdinet" ] || spdinet=512000 # co to masz NEO?[/color] [color=black]wartość domyślna[/color]

No i tak dalej :idea:

Obrazek Kipa

Ostatnio zmieniony środa, 9 kwietnia 2003, 14:12 przez Kipa, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PGF

Kipa pisze:
Nie to miałem na myśli.
To nie problem dostosować Twój program do LAS, skoro zrobiłem to samo z moim. No nic, może jak poznam MRTG to też się na niego przerzucę.
Teraz wstawka techniczna dla phpBB, aby poniżej zmiany były  widoczne na czerwono
Ale ja chciałem o czymś innym. Skoro zacząłem sie już wypowiadać, mam taki pomysł (nie zauważyłem abyś to stosował), po prostu plik konfiguracyjny.
Np. /mnt/router/etc/justice.cfg
Wówczas na początku skryptu wstawiamy
#!/bin/sh

. /etc/system.cfg
. /etc/live.cfg
. /etc/chat.pwd
[color=red]. /etc/justice

[ "$spdinet" ] || spdinet=512000 # co to masz NEO?[/color]

No i tak dalej :idea:

Ha ha myśli nasze idą tymi samymi ścieżkami :D To już miało być dla justice 3.2, i już nawet miałem taką wersję przestestowaną, jednak ostatecznie się z tego na razie wycofałem. Bo planuję przy instalacji (pakietu) wstępną konfigurację, aby user podawał podstawowe paramerty i aby zapisywały się one do justice.cfg. Tylko coś ostatnio czasu mi brak, mam dużo załatwiania przed weselem :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.