Cytuj:
zalozny ze taki przeginacz wstanie rano, wlczy kompa, ustawi sciaganie filmu i idze sobie do szkoly/pracy/gdziekolwiek , justice po przegieciu transferu obetnie mu pasmo ale on dalej sciaga (z minimalnym transferem ale sciaga), justice widzi ze dany IP zszedl ponizej wartosci ustalonej i mu odblokowuje pasmo, a ten automatycznie sciaga juz z wiekszym transferem.. i tak w kolko

mam racie ?
Tak, ale to ma miejsce w przypadku wiekszych sieci (a dlaczego ? może wytłumacze ponizej), a w mojej 6-ścio komputerowej, przy 2-4 userach aktywnych nigdy nie miało to miejsca.
Cytuj:
jesli sie nie myle to wersja 3.1 byla inaczej rozwiazana, tam byl przypisany max transfer dla kazdego IP aktywnego, podzielony sprawiedliwie (justice

) i wtedy kazdy dzial sobie w swoim przedziale pasma, nikomu nie wadzac. Bo jak przegial to nic nie mogl sam wiecej zrobic (przegladac stonek przy sciaganiu)
Hmm... Mylisz się, w tym temacie zmian nie było pomiedzy 3.1 a 3.2
Sprawa wygląda tak:
Próg minimalny to w wersjach 3.1 i 3.2 stała wartość, jedna trzecia maxtran. Czyli w sytuacji kiedy ktoś dostawał się do shaper'a przy kilku userach (5 lub 6) to shaper ten blokował do prędkości przy której nie sposób było przekroczyć mintran, i powodowało to odblokowanie usera. I wtedy wsytępowało zjawisko "migotania".
W obecnie testowanej wersji zakładam zmiany, jakie ? Jeszcze kombinuję.
Myślę nad elastycznym progiem mintran, w zależności od ilości użytkowników i od zakresu portów z jakich korzystają. Na pewno mintran musi być niżej niż przepustowość shaper'a.
Justice wkracza niestety do sieci wielokomputerowych i nie do końca sie tam sprawdza. Ale wszystko przed nami