Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 21 listopada 2017, 17:33

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek, 26 lutego 2008, 17:56 
Offline

Rejestracja: wtorek, 26 lutego 2008, 17:11
Posty: 3
Witam,

N początku wspomnę, że jestem zupełnym laikiem, no i stąd moje pytania :)
Mamy w domku skonfigurowanego linuxa freesco 0.2.7 na kilka komputerow, konfiguracje robil mi taki znajomy znajomego, z ktorym nie moge teraz zlapac kontaktu niestety. Konfiguracja jest dobra ale ostatnio jeden z uzytkownikow zaczal sciagac (aresem) i zapychac caaalutkie lacze caaaalutki czas (prosby nie pomagaja). No wiec chcialabym zablokowac wlasnie ten port 50110 (z ktorego bałwan jestem ares) dla wszystkich uzytkownikow na wszelki wypadek ale po pierwsze nie wiem jak to zobic a po drugie nie znam hasla do mojego freesco routera :(
Czy istnieje cien szansy ze ktos mi pomoze :oops:
Z gory dzieki za odpowiedzi :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 26 lutego 2008, 23:25 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Jedynym sposobem na zmiane hasła we Freesco jest uruchomnienie komputera ze standardowej dyskietki, zamontowanie dysku i skopiowanie z dyskietki pliku /etc/passwd na dysk twardy. Wówczas wrócimy do standardowego hasła dla roota - root i dla admina przez www - admin. Warunkiem jest fizyczny dostęp do routera. O blokowaniu portów można przeczytać na www.freesco.pl.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 27 lutego 2008, 10:42 
Offline

Rejestracja: wtorek, 26 lutego 2008, 17:11
Posty: 3
Cytuj:
Jedynym sposobem na zmiane hasła we Freesco jest uruchomnienie komputera ze standardowej dyskietki, zamontowanie dysku i skopiowanie z dyskietki pliku /etc/passwd na dysk twardy. Wówczas wrócimy do standardowego hasła dla roota - root i dla admina przez www - admin. Warunkiem jest fizyczny dostęp do routera.

Mam fizyczny dostęp do serwera ale ponieważ jest to strasznie stary model (bezwentylatorowy jakis procesor 100MHz) więc obawiam się, że bios na płycie nie wykryje mi dysku twardego jaki mam (250 GB, poza tym to jest dysk sata).
Czy jednak mogłabym utworzyć dysk sieciowy na moim komputerze (kttóry ma dostęp do internetu własnie przez router freesco) i zamontowac na serwerze wlasnie ten dysk sieciowy i tam zgrac ten plik /etc/passwd? Jeżlei tak to proszę o radę jak mam się za to zabrać (jak zamontowac dysk w linuxie i czy plik /etc/passwd? tylko skopiowac czy calkowicie przeniesc z linuxa na dysk zeby go tam nie bylo).

Dziekuje za odpowiedz :D [/quote]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 27 lutego 2008, 13:15 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Zadaje się, że się nie zrozumieliśmy. Chodziło mi o dysk serwera a nie innego komputera. Rozumiem zatem, że jest to freesco pracujące na dyskietce.
Wyłącz router, wyjmij dyskietkę, włóż ją do innego komputera z preacującym systemem windows, linux, czy jaki tam masz. otwórz dyskietkę, znajdź w katalogu router/etc plik passwd. Otwórz ten plik w prostym edytorze tekstowym typu notatnik, a nie w wordzie.
Znajdz linię w której jest słowo root. To co będzie w tej linii zamień na:
: [/] [] ()
root:C4I97IMufU3NI:0:0:root:/:/bin/sh

Zapisz plik. Po restarcie routera hasło do konsoli będzie root.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 28 lutego 2008, 13:49 
Offline

Rejestracja: wtorek, 26 lutego 2008, 17:11
Posty: 3
Witam,

Restart hasla pieknie zadzialal. Dziekuje bardzo :D
Natomiast jezeli chodzi o zablokwanie portu to czytam intensywnie ale jakis mi nie wychodzi bo jak zablokuje port 50110 to program p2p i tak sciaga. Musze jeszcze troche tym pogrzebac :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 28 lutego 2008, 16:16 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Freesco z dość starym ipfwadm nie ma zbyt wielu możliwości, ważne jest też czy ściąganie używa tcp czy udp. Co do zasad ipfwadm, to chyba najlepiej opisał to zciech - http://zciech.w.interia.pl

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl