Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 24 października 2017, 13:16

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa, 29 października 2008, 22:53 
Offline

Rejestracja: środa, 19 marca 2003, 15:46
Posty: 14
Witam!

Zakupiłem bramkę VOIP firmy Linksys wraz z Telenofonem.
Wszytko działa i jestem "nawet" zadowolony gdyby nie problem taki mianowicie że bramka rozłącza się po jakimś czasie.

Jaki długi czas to jet jeszcze nie wiem dokładnie (od wieczora do rana na pewno się rozłączy)

Freesco nadaje bramce numer przez dhcp i numer jest nadany lecz dioda polączenia telefonicznego nie działa i telefon jest głuchy.

Nie pomaga restrat dhcp

nie pomaga odłączenie bramki z prądu

pomaga jedynie restart freesco.

sprawdzilem ustawienie maskarady jest takie:
ipfwadm -M -s 100 10 100II# Timeouts TCP, after TCP, UDP

zastanawiam się nad forwardowaniem portów lecz z lektury forum wynika ze nie jest to konieczne, przynajmniej u niektórych.

jeżeli już do tego dojdzie to jak i gdzie je przekierować i jakie to porty

Komputery działają normalnie.

Proszę o jakieś sugestie i pomoc w rozwiązaniu problemu.

_________________
P o Z d R o W i O n K a !

Polny


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 30 października 2008, 12:26 
Offline

Rejestracja: środa, 16 kwietnia 2003, 22:09
Posty: 30
Sprawdziłbym na najnowszym FreeSCO 038, trochę rzeczy tam poprawili. Albo inna dystrybucja z nowszym kernelem. Ta bramka VOIP nie ma czasem funkcji routera ?, pozbył byś się wyższych rachunków za prąd PC routera.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 30 października 2008, 18:39 
Offline

Rejestracja: środa, 19 marca 2003, 15:46
Posty: 14
Freesco mi się podoba i nie chcę zmieniać.

Z resztą zawsze jakoś przy pomocy formowiczów udawało się rozwiązać każdy problem

_________________
P o Z d R o W i O n K a !

Polny


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: wpisy
Post: niedziela, 2 listopada 2008, 20:04 
Offline

Rejestracja: środa, 19 marca 2003, 15:46
Posty: 14
witam !!

mam takie wpisy

udp 01:36.71 192.168.1.7 195.200.214.112 53605 (61256) -> 5060
udp 01:36.66 192.168.1.15 195.200.214.112 5060 (61000) -> 5060
udp 01:32.88 192.168.1.15 195.200.214.112 5061 (61002) -> 5060
udp 00:30.55 192.168.1.11 194.204.159.1 64010 (61298) -> 53


numer 15 to moja bramnka a nr 7 to inny komputer w sieci.

Dlaczego ten komp sie wcina na moją bramkę?Przekirowałem porty dla 15 na 5060
a dla 7 na 5070
i nic to nie pomogło.

Co jeszcze można zrobić?

_________________
P o Z d R o W i O n K a !

Polny


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 5 listopada 2008, 11:00 
Offline

Rejestracja: środa, 19 marca 2003, 15:46
Posty: 14
Proszę o sugestie co można zrobić aby Freesco nie blokowało bramki Voip.

Pozdrawiam

_________________
P o Z d R o W i O n K a !

Polny


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 5 listopada 2008, 13:17 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Wg mnie należy zrobić forward odpowiedniego portu (portów) na IP bramki w panelu administracyjnym Freesco.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 5 listopada 2008, 14:33 
Offline

Rejestracja: środa, 19 marca 2003, 15:46
Posty: 14
Witam!!

Dowiedziałem się z info tlenofonu, że:

Bramka wykorzystuje porty TCP 5060 oraz 5061

natomiast UDP od 15000 do 20000

W takim razie czy prawidłowy byłby wpis we freesco:

t,5050,192.168.1.15/5050
u,15001,192.168.1.15/15001

_________________
P o Z d R o W i O n K a !

Polny


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 5 listopada 2008, 14:38 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Wydaje mi się, że wpis tcp powinien załatwić sprawę. Nie bardzo już sobie przypominam jak wygląda przekierowanie zakresu portów na Freesco Poczytaj na stronie zciecha http://zciech.w.interia.pl/.
Ale... jeśli przekierujesz zakres portów udp od 1 do 5000 to będzie problem z korzystaniem z serwerów nazw (udp 53).

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 10 listopada 2008, 23:54 
Offline

Rejestracja: środa, 19 marca 2003, 15:46
Posty: 14
Witam!!

Dziękuję za porady.

Przekierowałem port TCP dla bramki na 5061 i od jakiegoś czasu wygląda na to że działa poprawnie.

I niech tak już pozostanie.

_________________
P o Z d R o W i O n K a !

Polny


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl