Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 12 grudnia 2017, 19:55

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek, 2 stycznia 2009, 21:56 
Offline

Rejestracja: piątek, 13 lutego 2004, 00:48
Posty: 69
jwt.

witam,

jak przeskanowac siec i sprawdzic jakie mac-ki :) sa podlazone do sieci w danej chwili.

mam zainstalowane arp, i dhcp a pomimo tego moge podlaczyc nowy komp do sieci ktory niejest wpisany do hosts.arp i dhcpd.conf.
co moze byc nie tak?

pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 2 stycznia 2009, 23:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 691
Lokalizacja: Pabianice
Sprobuj wpisac do /etc/ethers Mac i Ip komputerow, ktore
sie moga laczyc do sieci.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 13:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 17 lipca 2006, 13:32
Posty: 220
CyberDuck pisze:
Sprobuj wpisac do /etc/ethers Mac i Ip komputerow, ktore
sie moga laczyc do sieci.


a potem dopisac do /etc/rc.d/rc.local:

: [/] [] ()
arp -f


za pierwszym razem ta komende nalezy wydac recznie z konsoli

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 16:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 691
Lokalizacja: Pabianice
Racja :) Przepraszam, ze zapomnialem o tym dopisac.

Jesli utworzysz wpisy w innym pliku niz ethers to musisz po
jego zapisaniu podac sciezke do tego pliku.
arp -f /sciezka
Domyslnie jest ustawione /etc/ethers .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 22:30 
Offline

Rejestracja: piątek, 13 lutego 2004, 00:48
Posty: 69
panowie dzieki za odp. ale jak to mozliwe ze niemoge nigdzie znalezc etc/ethers ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 22:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 17 lipca 2006, 13:32
Posty: 220
remolmar pisze:
panowie dzieki za odp. ale jak to mozliwe ze niemoge nigdzie znalezc etc/ethers ?


musisz ten plik samodzielnie utworzyc i wyedytowac...

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 22:50 
Offline

Rejestracja: piątek, 13 lutego 2004, 00:48
Posty: 69
ten rowniez?

/etc/rc.d/rc.local:



]ps .

sorry za lamerskie pytano jak taki plik sie tworzy....

:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 23:01 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 17 lipca 2006, 13:32
Posty: 220
remolmar pisze:
ten rowniez?

/etc/rc.d/rc.local


nie, tego nie tworzysz tylko go edytujesz

remolmar pisze:
jak taki plik sie tworzy....


wydaj komende:

: [/] [] ()
touch /etc/ethers

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 23:04 
Offline

Rejestracja: piątek, 13 lutego 2004, 00:48
Posty: 69
niestety wydaje komende touch /etc/ethers i wypisuje No such file or directory


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 23:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 17 lipca 2006, 13:32
Posty: 220
jestes zalogowany jako root na konsoli?

wyswietla ci sie cos takiego:

[root@nazwa_serwera nazwa_katalogu]#

???

mam nadzieje ze umiesz poslugiwac sie midnight commanderem?
komenda: mc

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 23:16 
Offline

Rejestracja: piątek, 13 lutego 2004, 00:48
Posty: 69
tak spoko stworzylem pliczek pod mc. wpisalem ip i mac ( nieiwiem czy powinny byc mac i IP ) chodzi mi o kolejnosc.
tak jak jest w hosts.arp

a co do
etc/rc.d/rc.local:

tez takich nieposiadam....?????/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 23:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 17 lipca 2006, 13:32
Posty: 220
w /etc/ether wpisujesz pary IP MAC

remolmar pisze:
a co do
etc/rc.d/rc.local:

tez takich nieposiadam....?????/


tak jak juz Ci wyzej odpowiedzialem... ten plik powinienes miec, wystarczy go wyedytowac

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 23:40 
Offline

Rejestracja: piątek, 13 lutego 2004, 00:48
Posty: 69
ok. niby plik sie zaladowal. wszystko pieknie a nadal kompy mi sie podlaczaja .....rece opadaja mi juz :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 23:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 17 lipca 2006, 13:32
Posty: 220
co zwraca polecenie:

arp

???

po wydaniu tego polecenia na otrzymanej liscie masz:

IP_ADRES(lub nazwe hosta) SPRZET MAC_ADRES FLAGA INTERFEJS

zwroc uwage na FLAGE... jesli jest CM to dany adres zostal zapisany do tablicy jako statyczny (zaladowany z Twojego pliku /etc/ethers)
jesli FLAGA jest C to dany adres nie pochodzi z pliku /etc/ethers i zostal przypisany dynamicznie

aby odciac mozliwosc podlaczania sie obcych uzytkownikow musisz po pierwsze przypisac dozwolone pary IP MAC (czyli tych ktorzy maja miec siec),
a po drugie wpisac reszte adresow IP z jakimis fikcyjnymi MACami

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 6 stycznia 2009, 00:04 
Offline

Rejestracja: piątek, 13 lutego 2004, 00:48
Posty: 69
no oki rozumiem .... ale do ile ip mam przyporzadkowywac fikcyjne mac-ki..... skoro ip range mam ustawiony na 192.168.0.2 do 192.168.0.4

a podlaczylem pod sie nastepnego kompa i wpisalem mu statycznie w polaczeniu lokalnym 192.168.0.5 i brame domyslna jako 192.168.0.1 dns takie z jakich korzystam i bezproblemowo sie podlacza do seci taki komp...... potem po poleceniu
cat /proc/net/arp

widze jak ladnie widnieje ip 192.168.0.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 6 stycznia 2009, 00:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 691
Lokalizacja: Pabianice
Nie musisz wpisywac calej komendy w ten sposob.
Wystarczy jak napiszesz "arp"

Ja nie wiem, ale ja dopisalem do pliku /etc/ethers tylko ip i mac z sieci.
Zreszta te same ktore mam w dhcp i hosts.
Po podaniu polecenia arp -f i probie nie moglem sie polaczyc
z internetem. Moglem sie jedynie polaczyc z siecia.
Probowalem wpisac statycznie adres komputera, ktory na bank byl
wylaczony w sieci wiec nie moglo byc konfliktu. Reszte IP mam zabanowanych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 6 stycznia 2009, 00:17 
Offline

Rejestracja: piątek, 13 lutego 2004, 00:48
Posty: 69
cholera u mnie to jednak niedziala..... a niby wszystko wygada tak jak powinno.....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 6 stycznia 2009, 00:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 691
Lokalizacja: Pabianice
Masz caly watek tez tutaj :
http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?p=110547#110547
Poczytaj, a jak nie dasz rady to pytaj dalej.
Moze mala podpowiedz.
Umieszczasz w pliku /etc/ethers jedynie :
1. IP_spacja_MAC
2. Zapisujesz
3. wykonujesz komende arp -f

Tez mialem problem, ale u mnie to bylo spowodowane to blednymi
wpisami w plik ethers. Sugerowalem sie tym, ze na koncu
mozna dopisac komentarze jak w innych plikach. Arp jednak tego
nietoleruje jak sie okazalo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 6 stycznia 2009, 18:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
przypomne pytanie kolegom ktorzy nie doczytali:

Cytuj:
jak sprawdzic jakie adresy mac maja uzytkownicy sieci.

nie jak odpalic arp

_________________
Pomógł? wypij jego zdrowie.
http://nnd-linux.pl/faq.php
http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/FAQ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 6 stycznia 2009, 19:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 17 lipca 2006, 13:32
Posty: 220
-MW- pisze:
przypomne pytanie kolegom ktorzy nie doczytali:


MW a doczytales ze pytanie tworcy topica jest 2 czesciowe? i ta druga czesc jak najbardziej wiaze sie z ARP i jego uruchomieniem:

Cytuj:
mam zainstalowane arp, i dhcp a pomimo tego moge podlaczyc nowy komp do sieci ktory niejest wpisany do hosts.arp i dhcpd.conf.
co moze byc nie tak?




a odpowiedz na pierwsze pytanie jak przeskanowac siec: albo wykorzystac dedykowane narzedzia albo najprosciej napisac samodzielnie skrypt z uzyciem komendy arping i niech skanuje... chyba nawet cos podobnego bylo juz robione na forum z interfejsem na WWW tylko remolarowi nie chcialo sie poszukac...

jesli chcialby cos na inna platforme to polecany takze na forum Dude bedzie swietny

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl