Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 20 sierpnia 2017, 00:28

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: FREESCO
Post: poniedziałek, 10 sierpnia 2009, 15:42 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 10 sierpnia 2009, 15:35
Posty: 1
Witam.
Jestem całkowicie zielony jeśli chodzi o linux`a. Chciałbym zainstalować sobie freesco ale nie wiem jak to w ogóle dotknąć. Skąd pobrać, co pobrać i jak zainstalować. Fajnie by było jakby ktoś to łopatologicznie opisał :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 10 sierpnia 2009, 18:22 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
A coż w tym skomplikowanego? Wchodzisz na http://download.freesco.pl i ściągasz odpowiadający ci obraz Freesco i rawrite.exe. Nagrywasz na dyskietce i odpalasz komputer z dyskietki.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 13 listopada 2009, 15:00 
Offline

Rejestracja: piątek, 13 listopada 2009, 14:39
Posty: 16
Witam
Jestem tu nowy i zaczynam ... a raczej chce zacząć pracę na FRESCO.
Z linuxem mam niewiele kontaktu. Znalazłem już kilka opisów instalacji i powiem szczerze że nie skonfigurowałem go jeszcze.

Szczerze to jest to troszkę ciężkie do ogarnięcia mimo że nie mam kłopotów z komputerami wcale.

Mam zamiar w firmie postawić router na fresco. Obecnie zainstalowałem sobie go na dyski i ... dalej nic nie zrobiłem.

W firmie mam adsl, który chciałbym podzielić. Wymyśliłem sobie że do testów stworze sobie małą sieć gdzie obecna sieć będzie mi symulowała adsl. Problem polega na tym że ani nie jest widoczny komputer (router) z mojej sieci ani nie widzi go komputer w mojej tymczasowej podsieci.

Próbowałem już na eth0 wpisywać stałe ip ... nic, zmieniłem na pobierane dynamicznie ... też nic.

Przy dynamicznym ip po uruchomieniu fresco mam komunikaty błędów:
WAITING FOR DHCPOFFER ON ETH0 ... FAIL/DELAYED
ENABLING NAT AND FIREWALLING ... FAIL/DELAYED

ADDING DEFAULT ROUTE ... FAIL/DELAYED

po stronie wewnętrznej sieci powinno teoretycznie działać bo pojawiają się informacje o dostępie zdalnym (chyba dobrze myślę)

I co robię źle? dlaczego mi to nie działa? może jakieś pomysły ... podpowiedzi?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 13 listopada 2009, 16:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
A nie lepiej zainstalowac sobie NND ?
Masz na forum duzo wiecej na temat NND, baaardzo duzo pomocy, i konfiguratory
tez sa juz gotowe ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 13 listopada 2009, 21:52 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Zacznijmy od tego, że:
Cytuj:
W firmie mam adsl, który chciałbym podzielić. Wymyśliłem sobie że do testów stworze sobie małą sieć gdzie obecna sieć będzie mi symulowała adsl. Problem polega na tym że ani nie jest widoczny komputer (router) z mojej sieci ani nie widzi go komputer w mojej tymczasowej podsieci.

Freesco nie ma zaimplementowanej współpracy z urządzeniami USB. Jeśli masz sprzętowy modem z RJ45 (np ST510), to możesz Freesco zastosować, ale musisz ze strony download.freesco.pl ściągnąć wersję z pppoe, ewentualnie ze strony freesco.org ściągnąć najnowszą wersję w której opcja pppoe już jest na stałe.
Po drugie normalna sieć nie może symulować adsl z oczywistych względów.
Po trzecie Freesco trzeba skonfigurować, wersję 0.2.7 nieco inaczej, a 0.3.x inaczej.
Cytuj:
Obecnie zainstalowałem sobie go na dyski i ... dalej nic nie zrobiłem.

Cos nie wierzę, potrafiłeś zainstalować na hdd, a nie potrafisz skonfigurować?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 15 listopada 2009, 00:28 
Offline

Rejestracja: piątek, 13 listopada 2009, 14:39
Posty: 16
Dzięki za podpowiedzi. w poniedziałek będę walczył nadal.
Cytuj:
Cos nie wierzę, potrafiłeś zainstalować na hdd, a nie potrafisz skonfigurować?

właśnie mówię że z komputerami sobie radzę i to jest dla mnie zagadka.

Cytuj:
Po drugie normalna sieć nie może symulować adsl z oczywistych względów.

ale gdybym sobie ustawił podsieć w postaci routera fresco to przynajmniej z jednej strony powinienem go widzieć ... a jest inaczej. nigdzie go nie widać mimo ścisłego trzymania się instrukcji.
Komputer jest sprawny ponieważ nie jest stary (2lata) działał pod XP poprawnie. Wiem możne marnotrawstwo sprzętu ale nie mam nic starszego :)
Teraz mam Fresco 3.x ... zrobię testy z 2.7 i zobaczę czy to coś zmieni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 15 listopada 2009, 00:38 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Freesco ma pewne ograniczenia w zakresie kart sieciowych. Najlepiej mieć karty RTL 3189. Jeśłi masz kartę, której Freesco nie widzi to będzie dość kiepsko.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 15 listopada 2009, 22:54 
Offline

Rejestracja: piątek, 13 listopada 2009, 14:39
Posty: 16
jedna karta zintegrowana na płycie (nie pamiętam jaka) ... podczas instalacji fresco ja bynajmniej widzi. Druga karta 3Com na PCI ... wydawać by się mogło że stara marka będzie działała normalnie ... a może się mylę.
Jako że serwer jest w pracy to pozbieram wszelkie sugestie i jutro przetestuje ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 16 listopada 2009, 00:13 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Karty 3com są bardzo różne i nie ze wszystkimi Freesco sobie daje radę. Poza tym nie ma tam wykrywania kart i trzeba ręcznie je skonfigurować.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 16 listopada 2009, 14:20 
Offline

Rejestracja: piątek, 13 listopada 2009, 14:39
Posty: 16
Witam
po kilku różnych testach i próbach ... UDAŁO SIĘ :D

Pierwsza rzecz ... zmieniłem kartę na RTL - nie zadziałało na wersji 033. Potem szukałem dyskietek ( towar deficytowy) ;) starałem się uruchomić 027 .. miałem błąd archiwum ...Uruchomiłem wersję 042 i ... działa. z pomocą przyszło mi dostępne w tej wersji wyszukiwanie podzespołów. okazało się że linux nie rozpoznaje mojej zintegrowanej karty. Wyłączyłem ją i wszystko ruszyło na kartach RTL i 3Com.

Ależ jestem zadowolony. Dzięki za wszelkie sugestie i pomoc.

Nie mniej jednak nasuwają się teraz kolejne pytania. Potrzeba mi jeszcze kilku rzeczy do pełni szczęścia i prosiłbym o małą podpowiedź.

W małych routerkach jest coś takiego jak QoS czy to osiągnę tu? Chodzi mi o to by pasmo internetu podzielić na różne prędkości dla różnych IP ale nie zmieniać tym samym szybkości sieci wew. Wszystkie komputery w sieci mają przypisane stałe IP.

I jeszcze jedna rzecz ... czym blokować jakieś konkretne adresy stron. Bardziej chodzi o domeny niż ich IP.

Jeszcze raz dzięki za pomoc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 16 listopada 2009, 14:37 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
Hm
Dlaczego od razu nie ruszyłeś NND?
Byłbyś 4 dni do przodu a to co teraz chcesz robić zrobiłbyś od ręki bez większych problemów.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 16 listopada 2009, 14:47 
Offline

Rejestracja: piątek, 13 listopada 2009, 14:39
Posty: 16
znaczy się ... wiesz ze nie wiem ;)
Po porostu znałem taką pozycję jak feesco ... ze słyszenia oczywiście ... dlatego uparłem się na to. Poza tym chyba moja mentalność typu "co ja tego nie zrobie? " :P ... może teraz jak sprzęt już działa poprawnie faktycznie zmienię to na NND :)

czy jeśli mowa o NND to ten pakiet nnd-linux-0.2.3-bc-2008.12.24.iso jest finalny ?


Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 listopada 2009, 15:00 przez kol_mi, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 16 listopada 2009, 14:57 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2004, 23:06
Posty: 3267
Lokalizacja: Katowice
Dobry pomysł :)

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 16 listopada 2009, 15:57 
Offline

Rejestracja: piątek, 13 listopada 2009, 14:39
Posty: 16
jeszcze chwile pociągnę temat. a mianowicie mam juz instalkę NND i w związku z tym pytanie. Czy instalka jest "walnięta" czy może to problem sprzętowy znowu. NDD uruchomił sie z płyty ale nie mogę zalogować się jako root... nie przyjmuje usera i wraca do logowania. No przecież tego nie przeskoczę raczej. Chyba że jutro już bo dziś nie dam rady uruchomię instalkę z fdd ... myślicie że to coś zmieni??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 16 listopada 2009, 18:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 690
Lokalizacja: Pabianice
Pierwsze logowanie "root" "root" i powinno zadzialac.
Na forum masz akurat jesli chodzi o NND wszystkie tematy
wyczerpane na max. Juz nawet uzytkownicy niewiele pytaja
bo wszystko tutaj jest. Zajrzyj tez do FAQ na stronie glownej.
Przeczytaj dokladnie instalacje NND.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 16 listopada 2009, 19:19 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Pozwolę sobie uzupełnić. Faktycznie przed rozpoczęciem zabawy, należało kilka pytań zadać, aby roboty sobie niepotrzebnej nie przysparzać. Choć z drugiej strony, dawałem do zrozumienia, że Freesco ma swoje ograniczenia. Należało sobie poczytać nieco.
Po drugie QoS nie ma we Freesco, nie ma też w NND. W NND jest za to niceshaper (lub konfigurator htb, nieco trudniejszy w użyciu), który ma podobne funkcje.
Ale...
Admin jest Bogiem. Może wszystko. Jednak powstaje pytanie, czy musi to koniecznie udowadniać. Zanim się zabierzesz za restrykcje wprowadzane dla użytkowników w postaci cięcia pasma, to sie zastanów ile w wyniku tego pasma się zmarnuje bezproduktywnie, że może lepiej wprowadzić dynamiczny podział.
Ta sama wskazówka dotyczy także innych sposobów udowadniania, że jesteś Bogiem.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl