Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 29 czerwca 2017, 14:29

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek, 22 października 2009, 01:18 
Offline

Rejestracja: środa, 21 października 2009, 22:20
Posty: 6
Witam wszystkich serdecznie w moim pierwszym poście :)
Mam FreescoPL pod SDI i o ile pod Linuksem wszystko pięknie śmiga (nawet XP w virtualboksie) to pod Windows (obojętnie czy XP czy Seven) nie otwierają się niektóre strony (np. www.google.pl czasem nawet się otworzy ale juz nic nie wyszuka). Kolega poradził mi zmniejszyć wartość MTU ale tu jest problem bo podłączam pod mój ruter (z Freesco na pokładzie) różne komputery i nie chciałbym w każdym z nich zmieniać wartości MTU (poza tym mam np. seven'a i tam nie umiem). Czy jest możliwość ustawienia mniejszej wartości (niż domyślna 1500) MTU dla eth0 pod Freesco? Jeżeli tak to w jaki sposób, bo próbowałem z panelu admin.htm oraz z setup'u bezpośrednio na ruterze i nigdzie nie znalazłem zmiany MTU dla eth0 (była tylko dla modemu ale już niska)?
Jeżeli moje rozumowanie jest błędne i nie chodzi tu o MTU tylko o coś innego to proszę o wyjaśnienie.
Dodam, że nie znalazłem na forum żadnej szukajki, więc jeśli problem był już poruszany na forum to proszę o linka do postów.
Pozdrawiam
EDIT
Już znalazłem szukajkę i poczytałem trochę o moim problemie. Zasugerowano zmianę MTU dla ppp0 na 1500. Spróbuję i dam znać jutro.


Ostatnio zmieniony sobota, 24 października 2009, 13:41 przez vtold, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 22 października 2009, 12:20 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
W przypadku SDI, aż dziwne, ze jeszcze ktoś ma takie łącze, kiedyś domyśłnie ustawiano mtu na 552 - na zasadzie, ze im mniejsze tym będzie lepiej. Dotyczyło to głównie połączeń modemowych kiepskiej jakości. Wtedy mniejszy pakiet oznaczał mniej zgubionych danych i mniej do ponownego przesłania.
Te czasy jednak minęły. Nie pamiętam, bo Freesco od lat już nie używam, ale chyba w wersji PL dla SDI MTU już było ustawione na 1500.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 24 października 2009, 12:50 
Offline

Rejestracja: środa, 21 października 2009, 22:20
Posty: 6
Dzięki Maćku za pomoc. Rzeczywiście ustawienie MTU 1500 dla ppp0 pomogło (mam wersję PL dla SDI i tam nadal jest wartość 552). Zrobiłem to poprzez:
: [/] [] ()
ifconfig ppp0 mtu 1500

Problem jest tylko taki, że działa to do restartu rutera. Niestety jestem jeszcze raczej dość cienki w Linuksie i nie wiem gdzie ten parametr ustawić, żeby było już na stałe. Jeżeli trzeba wyedytować jakiś plik to prosiłbym również o podanie polecenia uruchamiającego edytor (distro na dyskietkę mam tylko bez dysku twardego).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 24 października 2009, 13:09 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Najlepiej chyba będzie uruchomić konfigurację, tam jest w ustawieniach na pewno opcja ustawienia MTU, niestety nie pamiętam dziś, czy w samych ustawieniach interfejsu, czy w ustawieniach modemu.
Edycja pliku będzie wymagała innego systemu. Na dyskietce jest to plik system.cfg bodajże w katalogu /router/etc (po odczytaniu dyskietki w innym systemie). Edycja pliku pod windowsem może być bardzo ryzykowna, ze względu na inne znaki zakończenia linii. Dlatego należałoby to bardzo ostrożnie zrobić w notatniku, podmieniając tylko 552 na 1500 i nie używać w żadnym wypadku klawisza enter. Lepiej będzie mieć edytor typu edit+, który potrafi odczytywać pliki linuksowe. O ile taki program istnieje jeszcze.
Najlepiej jednak mieć Linuksa. ;)

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 24 października 2009, 13:13 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: środa, 24 października 2007, 15:30
Posty: 329
Lokalizacja: Sadowne
Pod windę jest Notepad++

_________________
Polska Grupa Freesco
medhost - Kompleksowe rozwiązania informatyczne
Przychodnia Optima Koszarska Rudnicka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 24 października 2009, 13:18 
Offline

Rejestracja: środa, 21 października 2009, 22:20
Posty: 6
No dobra mogę wyedytować dyskietkę pod Linuksem (na to nie wpadłem :) )
Jeżeli jest to system.cfg to go znajdę. Napiszę jak mi poszło. Dzięki za pomoc.
EDIT
Znalazłem na dyskietkce sysedit i odpaliłem go ale próba zapisania pliku system.cfg skończyła się komunikatem:
: [/] [] ()
cp: cannot copy /etc/system.cfg to/mnt/router/etc/system.cfg: Read-only file system

EDIT
Czy jak zamontuję fd0 z tą dyskietką pod Linuksem to będę musiał zmieniać jakieś atrybuty tego pliku czy da się po wyedytowaniu zapisać bez bólu? W tej chwili siedzę na sevenie i czekam aż się głupi system zaktualizuje więc nie mogę tego sam sprawdzić a boję się żeby nie uszkodzić czegoś na dyskietce.
EDIT
No i już po bólu, dzięki za wszelką pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl