Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 29 czerwca 2017, 14:33

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek, 2 listopada 2009, 10:34 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 2 listopada 2009, 09:52
Posty: 2
Lokalizacja: Gdańsk
Witam wszystkich serdecznie.
Mam dość duży problem z serwerem. Dziś rano po przyjściu do pracy zauważyłem, że przestała działać Samba. Okazało się potem, że nie działają żadne usługi, to jest www, ftp, nie mogłem się też połączyć przez panel kontrolny po porcie 82. Najgorsze jednak jest to, że nie mogę się zalogować do systemu, nawet kontem root,po wpisaniu nazwy użytkownika i hasła pojawia mi się taki komunikat:
-bash: 'lib/libtermcap.so.2' is not an ELF file
-bash: 'lib/libtermcap.so.2' is not an ELF file
-bash: can't load library 'libtermcap.so.2'
Kompletnie nie wiem co robić. Router sam w sobie działa, dowód taki, że mam że tak powiem "internet".
Ze stacji lokalnej mogę pingnąć na serwer, mam wyjście na świat.
Nie znam się zbyt dobrze na Freesco. Kilka lat temu kupując serwer sprzedawca zaproponował mi ten system. Zainstalował, skonfigurował i wszystko bujało się w najlepsze. Nie grzebałem, bo jak działa to lepiej nie dotykać.
Mogę spróbować zrestartować system, ale obawiam się, że tylko pogorszę sytuację.
Podejrzewam, że cały problem pojawił się wówczas gdy w piątek chciałem w sieci lokalnej z windowsa do udostępnionego katalogu na serwerze wrzucić kilka gigabajtów plików (kopie bezpieczeństwa). Uruchomiłem kopiowanie i poszedłem spokojnie do domu.
Bardzo proszę o pomoc. Na serwerze są pliki, które dla kilku osób w pracy są bardzo ważne.
Pozdrawiam
Rafał Kardela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 2 listopada 2009, 13:03 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Czy to jest na pewno Freesco? i Czy w ogóle masz dostęp administracyjny do systemu?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 2 listopada 2009, 13:46 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 2 listopada 2009, 09:52
Posty: 2
Lokalizacja: Gdańsk
Na pewno jest to Freesco, a dostępu niestety nie mam.
Pojawia się natomiast komunikat, który moim zdanie świadczy o problemach z przydziałem adresów ip w sieci lokalnej. Oto on:
cp: cannot copy /etc/dhcpd.leases to /mnt/router/etc/dhcpd.leases: Read-only file system.

Kiedyś też miałem taki komunikat i wówczas restart systemu pomógł, ale wówczas z tego co pamiętam usługi www i samba oraz sterowanie za pomocą Control Panel działały.
Pozdrawiam
Rafał Kardela.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 2 listopada 2009, 20:40 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Odpal kompa z dyskietki startowej windows 98 i przeskanuj dysk scandiskiem. Opis jest gdzieś na www.freesco.pl

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl