Cytuj:
Wiem ze troche ciemny jestem ale po lektorze mam nadal pytania.
A czytales te lekture wiecej niz raz i dluzej niz piec minut?

Cytuj:
1 Chce założyc serwer ftp OK zrobione
No to mamy juz jakis postep

Cytuj:
2 Potrzebuje jednego uzytkownika przy pomocy ktorego moglbym robic porzadki na serwerze wgrywac i wywalac rzeczy
3 Potrzebny jest jeden katalog upload do ktorego uzytkownik anonymous mogl by wgrywac zeczy dla innych
Marudzisz jak kobieta w ciazy, ale niech Ci bedzie (nawiasem mowiac to to wszystko masz opisane na stronce, ktorej Ci adres wyzej podalem):
Do zarzadzania ftpem potrzebujesz tzw "superusera". Aby za bardzo nie kombinowac to robisz tak:
1. dodajesz za pomoca useradd nowego usera o nazwie ftpadmin. Procedura standardowa az do punktu w ktorym zostaniesz zapytany o jego katalog domowy. Domyslnie bedzie to /mnt/home/ftpadmin, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby wpisac tam inna lokalizacje np.: /mnt/dyskd/ftp. I tutaj uwaga: w opisywanym przykladzie zrobilem tak, ze ten katalog bedzie jednoczesnie katalogiem dla anonymousa i druga wieksza partycje mam podmontowana do katalogu dyskd. Po wpisaniu odpowiedniej sciezki dokanczamy zakladanie usera ftpadmin
2. Gdy juz mamy zalozonego uzytkownika nadajemy jego katalogowi domowemu (w opisywanym przypadku jest to /mnt/dyskd/ftp) odpowiednie prawa do zapisu, odczytu itd.
3. Zakladamy w tym katalogu podkatalog upload i nadajemu mu takze odpowiednie prawa. Jesli zakladalismy go zalogowani jako root to zmieniamy takze wlasciciela z root na ftpadmin i grupe root na ta do ktorej przydzielilismy ftpadmina.
4. Teraz przystepujemy do konfiguracji proftpd.conf. Nie bede sie juz rozpisywal, ale w skrocie gotowy plik do tego co chcesz zrobic wyglada tak:
# Konfiguracja Proftpd
ServerName "Freesco FTP Server"
ServerType Standalone
DefaultServer on
Port 21
Umask 0022 0020
MaxInstances 10
User nobody
Group nobody
AllowOverwrite yes
# defincja katalogu dla anonymousa
# katalog ten jest jednoczesnie katalogiem domowym
# usera ftpadmin :)
<Anonymous /mnt/dyskd/ftp>
User nobody
Group nobody
UserAlias anonymous nobody
MaxClients 9
AnonRequirePassword off
<Directory *>
# zablokowanie zapisu czegokolwiek przez anononymousa
# poza przeznaczonym do tego katalogiem
<Limit WRITE>
DenyAll
</Limit>
</Directory>
# Definicja katalogu upload dla anonymousa
<Directory upload>
<Limit READ WRITE>
DenyAll
</Limit>
# Te limity pozwalaja na zakladanie przez
# anonymousa katalogow w upload i na pobieranie
# i wysylanie z/do tego katalogu plikow
<Limit STOR RETR MKD>
AllowAll
</Limit>
</Directory>
</Anonymous>
# koniec definicji anonymousa
DefaultRoot ~
AuthUserFile /mnt/router/etc/passwd
Przetestowalem to u siebie i wszystko powinno dzialac.
Zastanawia mnie tylko fakt czy takie polaczenie anonymousa z drugim userem jest dozwolone w sensie bezpieczenstwa serwera. Wydaje mi sie, ze o ile dla ftpa tylko dla sieci lokalnej nie jest to problemem, to czy takie rozwiazanie mozna zastosowac gdy zechcemy udostepnic ftp na zewnatrz sieci?
Moze ktos z bardziej obeznanych uzytkownikow wypowiedzialby sie na ten temat?