Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 27 czerwca 2017, 09:08

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek, 1 marca 2010, 19:12 
Offline

Rejestracja: sobota, 27 lutego 2010, 15:48
Posty: 4
Witam. Mam problem z instalacją Freesco na wirtualnej maszynie(VMware Player).
Ściągnąłem najnowszą wersję 0.42. Rozpakowałem, zmieniłem nazwę pliku freesco.042 na freesco.042.img. Po włączeniu ładnie wyświetla mi się menu na niebieskim tle i cokolwiek bym nie wybrał to przy ładowaniu słyszę tylko dźwięk z płyty głównej i pojawia się to co na rysunku poniżej. Nie można nic wpisać, totalny zwis.

Obrazek

Proszę o jakieś rady, bo dopiero raczkuje w tym temacie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 1 marca 2010, 19:44 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
To jest dość typowy przykład wysypania się systemu podczas uruchamiania jądra. Instalacja Freesco na wirtualnej maszynie ma mały sens z całkiem innego jednak powodu. Bedzie problem z wykryciem kart sieciowych. Nowe wersje vmware, virtualboxa symulują też nowe wersje kart sieciowych, których Freesco raczej nie rozpozna.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 1 marca 2010, 22:16 
Offline

Rejestracja: sobota, 27 lutego 2010, 15:48
Posty: 4
Włączyłem w biosie opcję wspomagania wirtualizacji i już się dobrze uruchamia. Zobaczymy dalej jak będzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 6 marca 2010, 22:49 
Offline

Rejestracja: sobota, 27 lutego 2010, 15:48
Posty: 4
Witam ponownie....
Mam problem z konfiguracją sieci... mianowicie przy pingowaniu stron pakiety są wysyłane ale nic nie jest odbierane. Gdzie mogłem popełnić błąd?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 6 marca 2010, 23:37 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
A w ogóle system widzi karty sieciowe?
Co mówi ifconfig?
Jeśłi nadal mówimy o wirtualnej maszynie, to czy prawidłowo została skonfigurowana sieć? Z komputera gospodarza można pingowac gościa? Bo powinno to działać.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 15 marca 2010, 21:22 
Offline

Rejestracja: sobota, 27 lutego 2010, 15:48
Posty: 4
Źle właśnie powpisywałem adresy i już jest ok. Teraz próbuje zainstalować mc i nie mogę przebrnąć przez listę mirrorów bo na jednym staje i łączy się bez opamiętania.

Na takim czymś staje. Spróbuję jakoś obejść ;)
Obrazek


Ostatnio zmieniony poniedziałek, 15 marca 2010, 21:42 przez bromek, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 15 marca 2010, 21:31 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
We freesco nie ma listy mirrorów, coś ci się pomieszało.
Chyba, ze w najnowszych wersjach coś pozmieniali.
Z czasów, gdy używałem, pamiętam, że instalowało się poleceniem installpkg http://jakis.adres/nazwa_paczki_bez_tgz_i_bez_sh

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl