Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 00:02

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Witam Wszystkich - jestem nowy na tym forum... i od razu przejde do sedna aby zbytnio nie nudzic, otoz biorac pod uwage ze jestem lamerkiem w freesco, poczytalem pare postow i opisow do Communi i instalnolem jak trzeba, moja domena to doom3.toya.net.pl taka wpisalem do Communi i... wyslalem maila z weba i dolazl na dowolne konto ale jezeli probuje z jakiegokolwiek konta np: tlen wyslac cos na Communi Gat'a nic nie przychodzi i dostaje zwroty mowiace ze nieznany host, hmnnn pomoze ktos ? - szczeze mnogosc mozliwosci tego proga hyba mnie przerasta... btw nie skonfigurowalem dns'a na freesco, czy moj problem moze sie z tym wiazac, jeszcze jedno niech ktos po ludzku wytlumaczy do czego ten dns potrzebny.. bo regulki znam ale to za sucho... z gory THX

Tytuł:
MODERATOR

Moja domen to... Na jakiej podstawie tak sądzisz? Czy jak wpiszesz www.twojadomena to pokazuje twoją strone?
Pewnie cię zmartwię, ale DNS jest niezbędny...

Tytuł:
No fakt masz racje jakos sie nie laduje... jezeli wpisuje po ip adresie to wchodzi. Ok dns'a postawie, ale jednego nie rozumiem nazwa mojego ip to doom3.toya.net.pl, wiec czemu nie laduje sie strona jezeli nazwa mojego ip jest wpisana w dns'a mojego isp ? Czy jezeli postawie dns'a u siebie to musze zmieniac konfiguracje dns'ow w windowsie u klientow.. czy zostaja takie jak dostalem u providera ? Jakie rozwiazanie/program jest najlepszy do postawienia dns'a ?

Tytuł:
MODERATOR

Zdaje się, że to nie jest "prawdziwa" subdomena - w każdym razie, ja nie mogę "rozwiązać" takiego adresu... A jakie IP dostajesz? Publiczne czy lokalne? Może to tylko nazwa twojego kompa w sieci lokalnej?

Tytuł:
Honorowy Admin

*root*helios~/>nslookup doom3.toya.net.pl
Server: localhost
Address: 127.0.0.1

*** localhost can't find doom3.toya.net.pl: Non-existent host/domain
albo:
*maciek*helios~/>whois -u doom3.toya.net.pl
whois: Unknown host
doom3.toya.net.pl doesn't resolve to an address
Po prostu taki host nie istnieje! Nie będzie więc przychodziła poczta skoro się strony www nie pokazują...
Istnieje co prawda toya.net.pl, ale widać nie mają wpisanego wirtualnego hosta doom3 (wcale) bo gdyby był przygotowany, to coś by się wyświetliło.

Tytuł:
No fakt.. wlasnie sprawdzilem pingowac po hoscie nie chce... adres mam zewnetrzny 217.113.230.87. Mam pytanie jezeli zaloze domene na one.pl to bede musial stawiac dns'a ? Czy dns standartowy na freesco wystarczy czy trzeba stawiac binda ?

Tytuł:
MODERATOR

Wg mnie, to skopali ci wpis w DNS'a - jak się sprawdzi po numerz IP, to zwraca doom3... Jak sprawdzasz doom3.itd to nie ma hosta...
Poproś admina o poprawkę!!!

Tytuł:
... THX LAMER :lol: , wlasnie poprawiono moj wpis w dns i juz all dziala, ale tylko wysylanie maili z www, nie bardzo wiem co wpisac w outlooku jezeli chce konfigurowac swoje konto z Communi to wpisuje serwr pop3 doom3.toya.net.pl i smtp doom3.toya.net.pl... i lipa outlook sie wywala na probie wyslania maila i pisze " Nie można wysłać wiadomości, ponieważ serwer odrzucił adres e-mail nadawcy. Adres e-mail nadawcy to: „admin@doom3.toya.net.pl”. Temat 'fdgdf', Konto: '192.168.0.1', Serwer: 'doom3.toya.net.pl', Protokół: SMTP, Odpowiedź serwera: '575 admin@doom3.toya.net.pl relaying prohibited. You should authenticate first', Port: 25, Zabezpieczenie (SSL): Nie, Błąd serwera: 575, Numer błędu: 0x800CCC78 " .... ktos podpowie jak to ugrysc ? z tego co czytalem to ktos tam kazal wylaczyc w serwerze Communi gate relaying.. wiec sadzac po komunikacie outlooka wlaczylem relaying tylko nie wiem czy w dobrym miejscu ale i tak byl ten sam bol, za jakas mala pomoc co i jak bylbym ogroooomnie wdzieczny...

THX

Tytuł:
MODERATOR

W outlook expresie przy ustawieniach konta musisz zaznaczyć opcję "serwer wymaga uwierzytelniania" (albo podobbie - nie mam teraz czasu sprawdzić) i będzie OK.

Tytuł:
... no wiec tak, odbierac maile na outlooka z serwa Communi Gate moge bez problemu bez uwierzytelniania, ale niesttety przy probie wyslania z wlaczonym uwierzytelnianie wystepuje znowu "Nie można wysłać wiadomości, ponieważ serwer odrzucił adres e-mail nadawcy. Adres e-mail nadawcy to: „admin@doom3.toya.net.pl”. Temat 'Test Mail', Konto: 'Elsnet', Serwer: 'doom3.toya.net.pl', Protokół: SMTP, Odpowiedź serwera: '575 admin@doom3.toya.net.pl relaying prohibited. You should authenticate first', Port: 25, Zabezpieczenie (SSL): Nie, Błąd serwera: 575, Numer błędu: 0x800CCC78 " - nie mozna tego uwierzytelniania gdzies wywalic ? moze cos zle ustawilem w COmmuni Gate ?

Tytuł:
MODERATOR

Spróbuj ustawić (outlook expres):
-serwer wymaga uwierzytelniania
- USTAWIENIA: zaloguh używając i wpisz dane
Najpierw wyślij wiadomość do siebie i zobacz czy działa.

Jeszcze jedna rzecz! Jeżeli masz ustawione w SMTP: "Relay to Any IP Address: If Received from: clients IP Address" to musisz wpisać w Settings, Protection, Client IP Addresses adresy IP kompów, które mogą korzystać z serwera. Inaczej nie będziesz mógł wysłać poczty na zewnętrzne serwery!

Tytuł:
... thx za czas, ustawilem wszystko tak jak napisales i nadal jeest to samo :( nie mozna ustawic communi gat'a aby nie uzywal uwierzytelniania ? tak mozna by bylo to prosciej sprawdzic hyba.
btw.. nie mam postawionego dns serwera na freesco czy to moze byc przyczyna ?... podkreslam ze maile z web'a Communi wysyla bez problemu na wszystkie konta a z outlooka nie chce uparte bydle :(

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
nie mozna ustawic communi gat'a aby nie uzywal uwierzytelniania

Można, tylko że spamerzy będą mieli niezłą zabawę...

To musi działać! Coś chyba źle ustawiasz w Outlook Expresie!

Przy dobrej konfiguracji serwera uwierzytelnianie SMTP nie jest potrzebne. Przydaje się głównie jeżeli spam już jechał przez serwer, dzięki temu bardziej widać że serwer jest zabezpieczony. Poza tym uwierzytelnianie i tak nie działa na serwery MX a z tego co widzę w moich logach 95% prób spamowania to metoda na dwa serwery. O wiele ważniejsze jest prawidłowe skonfigurowanie relayowania.

Tytuł:
Thx Lamer i Tjm... wszystko siedzialo w Cg w ustawieniach Smtp NTLM AUTH to: non-clients 8)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.