Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 15:17

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
WItam jestem nowy...od paru dni proboje zainstalowac jakis bezpieczny router aby dzialal na sdi i wmiare dobrze wspolgral w sieci.

Zainstalowalem freesco 2,7 ladnie pieknie laczy sie z internetem (diody na hisie swieca) problem jest w tym ze nie chce on sie polaczyc z lanem. Posiadam 2 kompy plus serwer gdzie jest zainstalowany freesco. Wszyskie kompy laczy hub planet soho 10 mbit. (karta sieciowa na serverze - realtek 8139)

problem objawia sie tym ze nie swieca sie wogle diody na karcie sieciowej(na serverze), natomias na hubie swieci sie dioda aktywnosci dla tego kompa.

probowalem ustawiac w ustawieniach karty sieciowej we freesco IRQ oraz I/O ( chociaz pisalo ze dla kart pci moze byc wartos 0, ale na 0 tez nie chcialo chodzic)
podczas uruchmiana routera diody nawet nie migna.

Czy moze mi ktos pomoc??

ps.
Prosze o jakies prste wyjasnienie i sposob rowiazania poniewaz nie jestem w tym obeznany

Tytuł:
Honorowy Admin

RTL 8139 standardowo dobrze pracuje z Freesco, sprawdź czy podczas startu następuje rozpoznanie interfejsu eth0, jesli nie to napisze na czerwono, że nie wykrywa karty sieciowej. W takim przypadku, coś z kartą chyba.

Tytuł:
no patrzylm nie ma czegos takiego

pisze
iniclalizacja eth0 done

a karta nadal nie swieci
sprawdzailem programem diagnostycznym pod dosem no i wszystko jest ok

tylko nadal niedziala lan na freesco:(

Tytuł:
Honorowy Admin

Zakładając, że karta działa, to należałoby sprawdzić jakie są numery IP. Jeśli karta serwera ma IP 192.168.1.1 to wszystkie komputery w LAN muszą mieć numery IP z tej samej klasy, inaczej nie będą sie widziały. Na komputerach klienckich trzeba też wpisac serwer jako bramę domyślną i IP serwerów DNS.

Tytuł:
hmm no ja ustwailem na serverze ip 192.168.0.1
na innym kompie 192.168.0.2
na trzecim jest automatycznie i jest dobierane cos ok 200
maska jest 255.255.255.0
bramy jeszcze nie ustawialem bo nie dzial serwer na lanie ...

ale problem jest taki ze chocby server byl tylko podpiety pod huba to i tak nie dziala lan:(

Tytuł:
Honorowy Admin

1. Sprawdź na serwerze ping 192.168.0.1 - powinno działać, jeśli pinguje to znaczy, że karta sieciowa pracuje.
2. Ustaw i sprawdź IP na klientach, pinguj z serwera....
3. Jeśli nie działa, sprawdź kable, przy hubie muszą być niekrosowane, jeśli masz możliwość sprawdź połączenie komp <-> serwer podłączając kablem krosowanym.
4. Jeśli wykluczyłeś sprawy sprzętowe i nadal nie działa, zrób nową dyskietkę Freesco, polecam Freesco easy PL

Tytuł:
ping dziala
nie mam jak pingowac z serwera bo nie swieca sie kontrolki...inne kompy nie widza wogle tego ip (192.168.0.1)
kable powinny byc ok bo specjalnie kupowalem pod huba (wczesniej mialem polaczenie 2 kopmy kablem skrzyzowanym a do huba teraz mam nowe kable) ale jeszcze sprawdze polacznie komp komp

sprawdze jeszcze czy przypadkkiem w siecowce styki nie sa powyginane....ostatnio mialem taki przypadek na innej ....moze to cos pomoze

a reinstalke to zrobie dopieor jak zobacze ze nic nie dziala....no i sprawdze jeszcze na innej siecowce

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.