Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 00:01

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Nasza sytuacja wygląda tak . Mamy w sieci sdi i neo. Kumpel ma sdi i u niego jest serwer ( i nigdy gościa niema :( ) ja mam neo na sprzetowym routerku. Czasami neo+ się wiesza wiec mamy na serwerku zrobione ze przełącza wtedy na sdi ( pozdrawiam Panów z Rybnickiej TPSA , może byście tak coś z tym zrobili) . wszyscy użytkownicy mają ustawione ze logują się na serwerek ( i tam mam ustawione przeróżne blokady portów). Niestety niektórzy kombinatorzy wyczuli ze jak zalogują się bezpośrednio na routerek to mają lepszy dostęp ( niestety na routerku mogę blokować tylko pojedyncze porty, nie da się całych zakresów i nie mogę mu ustalić o jakich porach ma blokować). Postanowiłem wpisać w routerka macadres gościa tak żeby my zablokować dostęp do niego i żeby mógł korzystać z netu tylko przez serwerek. No ale okazało się ze teraz gdy gościu ma ustawioną bramkę na serwerek to www mu działa ale np. GaduGadu czy czaty lub DC nie.
Czy ktoś może mi to wytłumaczyć na jakiej zasadzie to działa i jak to zrobić Żeby przez serwerek miał pełny dostęp do netu a bezpośrednio przez routerka nie ?

Dzięki za pomoc i wyrozumiałość dla lamera :) :wink:

Tytuł:
MODERATOR

Nie jestem specem, ale spróbuj tak: jeśli możesz blokować dostęp od różnych IP na routerze; to zablokuj wszystkie IP oprócz serwera.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.