Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 10:56

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
...zmusił mnie do napisania o tym problemie moj sasiad. Mam od 2 tygodni internetdsl'a 512 zapodalem freesco 0.2.7 chodzilo super dzieli inet na ok. 10 kompow. Niestety przyszedl moj sasiad i mowi stary mam za maly transfer, co za kiche ta tepsa robi nie moge przekroczyc 15 KB/s . Spoko mowie ja mam 80-70 KB/s jak sciagam DAP'em. Na to on ale ja nie uzywam DAP'a bo mi sie nie chce ! No i tu zaczyna sie problem, wywalilem dap'a mysle sobie potestuje, wiec ustalilem sobie ze, bede sciagal pliczek z tucows.com za pomoca ie. Faktycznie nie moge przekroczyc 15kB/s, no coz podlaczam sie bezposrednio do dsl'a iii !!!!! jest 50KB/s, troche dziwne kilka prob i problem sie powtarza - freesco obcina transfer. Zaladowalem od nowa freesco mysle moze cos padlo, ale nic sie nie zmienilo czyli 15KB/s no to freesco 0.3.1 zapodalem (fajniesze jest) ale nic nie pomoglo, aha wszystkie testy robilem bedac samemu w sieci (teraz jak sie opedze z egzaminem to stawiam debiana :D). Czy ktos moze ma jakis pomysl DLACZEGO !!!? tak sie dzieje, moze to normalka dla nat'a, ze tak obcina , ale dlaczego w takim razie dap wyciaga max'a jakie daje lacze dsl ?
Szukalem rozwiazania, ale jak to przed egzaminem ciezko sie skupic :D

Tytuł:
MODERATOR

ja mam neo+:
- bezpośrednio podłączone byle czym ciągnę do 160 KB/s
- przez freesco do 60KB/s

wszystko mierzone DU meterem

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
160 KB/s

Na NEO 512? Jaja sobie robicie czy podstaw matematyki nie znacie??? Wynik jest nawet za duży na NEO 1MB...

Tytuł:
co do neo to 160KB/s (prawie 1,5Mbs:D) to troche za duzo, ale moze na poczatku sciagania sa takie skoki chwilowe, ja opisywalem staly transferek jaki osiagnalem w dap'ie czyli nie mniej niz 70KB/s na dsl 512, ale gdy podpinam sie pod dsl'a bezposrednio, a za nat'em na frresco przy sciaganiu za pomoca ie nie moge przekroczyc 15KB/s . Moj serwerek to 466 celeron, plytka BX440 atrend, 288 MB ramu , dysk 4GB (teraz to chodzi na dyskietce), karty realtek 8029 -10Mbps

Tytuł:
MODERATOR

160 to wcale nie za dużo, taki mam stały transfer (przy bezpośrednim połączeniu do kompa) nawet nie użyawając DAPa, a przez freesco 70 to max

Tytuł:
MODERATOR

Tak jak przedmówca powiedział, w sam raz dla łącza powyżej 1 Mbps.
To czym mierzysz se możesz wsadzić głęboko.
http://www.numion.com/YourSpeed/ to jeden z lepszych testów, choć nie pozbawiony wad, ale jak się rzetelnie potestuje to dużo można już się dowiedzieć.
W każdym razie dla 512 Kbps nie powinien transfer przekroczyć 60 kB/s co widać na podwójnej skali http://www.ferrum.com.pl/Kipa/Bez.Granic/Transfer.html

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
No a moze ktos by odpowiedzial na moje pytanie ! Dlaczego nat na freesco tak tnie transferek i tylko przy sciaganiu przez ie i jakies rozwiazanie problemu odrazu, no wierze w was jak diabli super user's :D
Co do transferku na idsl'u 512 , bo moze nie wszyscy wiedza, u mnie panowie z tpsa ustawili takie predkosci 640kbps/160kbps, (jak spytalem dlaczego to powiedzieli, ze takie maja wytyczne i tyle :() w kazdym badz razie pewnie chodzi o synchronizacje dsl'a, na ktora sa tracone ze 2 bity,
acz kolwiek 70KB/s mialem, ale nie 160KB/s, przecierz to dech zapiera :D

Tytuł:
PGF

ArqS pisze:
No a moze ktos by odpowiedzial na moje pytanie ! Dlaczego nat na freesco tak tnie transferek i tylko przy sciaganiu przez ie i jakies rozwiazanie problemu odrazu, no wierze w was jak diabli super user's :D

Więc ja myślę :mrgreen: że jest to sprawa kompresji. SDI nie ma żadnej kompresji i są wyniki pokazywane w miarę realne. Tak jak zresztą przy ściąganiu filmów mpg,avi czy też mp3, gdzie skompresować raczej nic się już nie da. Może to być taka sytuacja jak na modemie, że mierząc prędkość w KB miałem wyniki rzędu 11 KB/sek :D. Za FreeSCO pokazywany jest, być może realna prędkośc ściągania (też może zależy czym mierzysz). WKBR z moich doświadczeń (oczyma tylko :) na 1mbit POLPAK'u (to jest chyba FR nie ?), wyniki były bardzo podobne dla FreeSCO, FreeBSD, i przy podłączeniu bezpośreednio do routera sprzętowego za 3kzł. A to 160 KB/sek to chyba ktoś chce zaimponować Nam swoją wiedzą :)

WSZYSTKO ZALEŻY CZYM MIERZYSZ I JAK MIERZYSZ !

Tytuł:
No tak, jak problem jest nie codzienny to najlepiej zwalic na uzytkownika, ze sie nie zna, ale dzieki za wszystko, teraz na freesco 0.3.1 mam transferek 38-50 KB/s z tucows.com oczywiscie przy sciaganiu przez ie. I juz freesco nie obcina transferu -wierzylem, ze to nie wina linuxa :D jak zwykle sprzet zawiod, co sie skopalo - nie wiem, ale napewno nie karty sieciowe reszte wymienilem na nowe :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.