Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 23:47

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
No wlasnie jesli chodzi o justica na SDI nie mialem problemow ..
ale teraz mam DSL1 i 35 osob pod niego i mam problem z dobraniem $maxtran ... ma ktos jakis pomysl .. ewetulanie jakas podpowiedz :P

potrzebuje tego na tydzien .. w przyszylm tyg i tak bedzie jakis :P linux z cbq ale narazie jakos to musi chodzic a maniakow P2P na sieci nie brakuje :roll:

Tytuł:
Użytkownik

nie jestem pewien ale zdaje mi sie że ta zmienna maxtran jest potrzebna tylko na początku działania skryptu, w trakcie przeciez ta zmienna się automatycznie zmienia w zależności od ilości osób, więc u ciebie (szczególnie przy tylu użytkownikach kiedy zawsze ktoś bedzie ciagnał) ta zmienna może być nieistotna, jeśli tak nie jest to proszę mnie wyprowadzić z błedu

Tytuł:
PGF

mat1l9s pisze:
nie jestem pewien ale zdaje mi sie że ta zmienna maxtran jest potrzebna tylko na początku działania skryptu,

W każdym cyklu jest odczytywana od nowa

Tytuł:
Użytkownik

hmm. długo myślałem nad zasadą działania tego skryptu i wydaje mi się że jak ustawisz te 67% przepustowości łącza to bedzie dobrze czyli (1024000*60/8 )*0.67=5145600
potestuj tak z godzinkę na pełnym obciążeniu sieci i podaj wnioski jakie wyciągniesz, bo sam jestem ciekaw jak justice sprawuje się na tylu użyszkodnikach

Tytuł:
potestuje dzisiaj ... narazie nie mialem czasu sesja :/

btw.. nie wiem moge sie mylic.. ale chyba justice dziala na max 28 uzytkownikow?

Tytuł:
totalna kaszna ..... justice jest dobry ale na kilka osob..

po zainstalowaniu justica pojawily sie przerwy (timeout'y) [wywalalo z chatow, irca i mnie w CS]
niektore osoby naliczal x4 np. u pewnego malzenstwa sciagalem im GG (500kb) justice naliczyl ze sciagneli prawie 5mb :?:
ogolnie mowiac chrzanilo sie konkretnie ... po usunieciu justica timeouty nie zniknely pomogla dopiero szybka reinstalka freesco.
(serwer: celek 400 128ramu 20gb dysk)

jednak na taka ilosc osob to jedynie jakis linux + cbq :)

Tytuł:
Użytkownik

hmm, a możesz powiedzieć ile średnio było osób aktywnych (opgrubionych) i ile tak mniej więcej było blokowanych (czerwonych) ?
i jaką ustawiłeś wartość prg ?

Tytuł:
czesc

z moich obserwacji wynika ze ta wartosc to 2000000 w czasie 30sekundowym
a wyglada to tak ze dany koles zostanie wrzucony na odpowiedni modul shapera po sciagnieciu tego zakresu danych ustaw tak i sprobuj u mnie dziala znakomicie przy 15 uzytkownikach

ps:a cbq tez wcale nie jest takie dokladne

Tytuł:
Użytkownik

ja bym jeszcze proponował ustawic wartość $prg na np. 2000, żeby było mniej aktywnych i dac na minutę, a nie 30 sek

Tytuł:
siemka

u mnie $prg 15000 to jest raptem ok:15 kB na 30 sec a sprawdzanie 30 sec powoduje szybsze odrzucanie kompow ktore juz nie pracuja na necie

Tytuł:
Użytkownik

a może by założyć sonde na ilu użytkownikach działa wam justice ??
ciekawe jaka by była największa ilość ?

Tytuł: sonda
mat1l9s pisze:
a może by założyć sonde na ilu użytkownikach działa wam justice ??
ciekawe jaka by była największa ilość ?

Witam @ll

popieram pomysł, świetny
mam też problem z justice (pisałem o tym tu http://www.freesco.deal.pl/viewtopic.php?t=2275), ponieważ noszę się z zamiarem zamiany ip kompów w lanie to do justica wsadziłem już te nowe, w sumie były 34 pozycje i jakoś zbiegło się to z dziwnym wyglądem justice.htm, wczoraj wywaliłem te nowe ip, zostało mi 17 starych aktualnie używanych, od ostaniego resetu nie minęła mi jeszcza doba - obserwuję co sie dzieje. Dam znać o wynikach. Ankieta swoją drogą bardzo by pomogła. Może jakiś błąd jest w justicu?

pozdr.
p.

p.s. i jeszcze coś, z tego co się dzieje w sieci to jednorazowo w szczytowym momencie mamy aktywnych z 7-8 userów z tego góra 4 jest blokowanych

Tytuł:
odgrzewam temacik ;)

1. odpalilem justice na 32 osoby i cos sie okazlo kupa maxymalnie wlaczalo mi 28 ip i nastepowaly dziwne objawy ... lacz poprostu stawalo w miejscu jest net za chwile nie ma i tak na zmiane ... moje ip nie bylo wpisane ale zauwazylem ze na wpisanych jest to samo :/

2. odpalilem justica na 22 ipkow i smiga .... ale tez powstaja problemy ale to chyba z mojej niewiedzy ... objawy sa nastepujacy ... moje ip nie jest wpisane do blokowania .. lubie sobie pograc Counter-Strika .. i czasami dzieje sie tak ze nastepuje timeout na 2-3 sek po czym wracam do gry. Czasami calkowicie mnie wywala z gry po czym daje "reconnect" i mam 4xretraing ... i zeby znowu zagrac musze rebootnac serwer .. :/
zauwazylem ze dzieje sie tak podczas wiekszej aktywnosci tzn .. ostro jazde kaze robie 4-6 ipkow ...
zliczanie ustawilem na 30sek .. maxtran 30% 1152000 :P
dziala dobrze! scina rowno :D jak testsowalem na sobie przy 6 hostach mialem transfer 10-20kb

myslalem o tych timeout'ach ... i tym rozlanczaniu nie wiem ale chyba ktos juz to o takim czyms pisal i rozwiazaniem tego problemu byla podmiana tego kernela z obsługą DMA ze strony Raadara :?: :roll:

narazie to tyle ... 8O :D

Tytuł:
MODERATOR

spróbuj sie dopisac do listy IP do blokowania wtedy jestes na równych prawaach z innymi IP, a takto oni mają pierwszenstwo

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.