Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 01:45

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Witam
Wczoraj po długim nie interesowaniu sie serwerkem, znów nad nim siadłem. Zainstalowałem paczke beep i dodawanie użytkowników przez przeglądarke www. Dzisiaj postawiłem Proftpd.

Czytając grupę, znalazłem pytanie na kilka odpowiedzi, natomiast nigdzie na oczy nie rzuciło mi się, dlaczego root nie może się zalogować na ftp'a.
Napoczątku się logował, po reboocie już nie było to możliwe. Czy ja coś zrobiłem czy to było zamierzone z góry?
I problem jeszcze jeden. Utworzyłem konto shellowe dla kolegi. Wszystko jest ok, ale nie może odpalać programików ( m. in. beep pisze jakiś błąd ). Jeśli ustawi mu userid i groupid takie jak ma root, z programami nie ma praoblemów, natomiast nie może zalogować sie na serwer ftp?

Dlaczego?

Wydaje mi się że to wynika z jakiegoś jednego wpisu.

Czy można zrobić, żeby kumpel mógł pobawić się beep'em, oraz mógł się logować na ftp'a ( ale tylko do swojego katalogu ) ??

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Pozdrowienia

karbar

Tytuł:
Jeszcze dodam, że co chwile połączenie z serwerm ftp się urywa. Dlaczego?
Czy można jakoś ograniczyć maxymalny transfer, który może wykorzystywać proftpd?

Z góry dzięki za odpowiedzi
karbar

Tytuł:
Kurcze...im wiecej sie bawie tym wiecej błędów...czemu nie moge "nadpisywać" plików mimo, że w proftpd.conf jest w odpowienim miejscu AllowOverwrite Yes?

Niech jakiś master mnie oścwieci...
Będe wdzięczny

pozdrowienia
karbar

Tytuł:
Wiekoszosc problemow rozwieje dokladna analiza proftpd.conf:

root nie moze logowac sie ze wzgledow bezpieczenstwa, chyba w configu jest wzmianka o tym i da sie wylaczyc.

podobnie z max. transferem i czasem po ktorym rozlacza (jesli nie myle serwerow)

co do mozliwosci zapisywania plikow, to na pewno problem praw dostepu (chmod i chown) do katalogu udostepnionego ftp - musza byc odpowiednie prawa dla odpowiednich ludkow

pozdro

jumper (nie zaden master)

Tytuł:
Dzięki....zaraz pogrzebie. A te chmod etc. to jakie mają być? I jak zrobić, aby domyślnie były nadawane odpowiednie prawa podczas uploadowania na server??

pozdrowienia
karbar

Tytuł:
Katalog musi miec chown na wlasciciela ktory moze z niego korzystac (rowniez przez ftp) a chmod taki, aby wlasciciel mogl i czytac i pisac, najlepiej 7xx (ja mam 755, ale to zalezy na co pozwalamy reszcie swiata).

Pliki wrzucane ftp-em do katalogu przejmuja chyba prawa tego katalogu (w kazdym razie o to nie trzeba sie martwic w praktyce)

BTW chmody i chowny najlatwiej ustawiac przy uzyciu mc - po co sie pierniczyc we wpisywanie reszne (ale to moja subiektywna uwaga)

pozdro

jumper

Tytuł:
Honorowy Admin

Pakiet proftpd wymaga ustaionych poprawnie kont użytkowników. Można to robić ręcznie, żeby linie w pliku "passwd" wyglądały tak:
user:zakodowane_haslo:501:100:User:/mnt/home/user:/bin/sh - każdy user musi mieć unikalny numer i wszyscy powinni miec ten sam numer grupy. Jednak prościej zainstalować sobie pakiet useradd-pl i opcjonalnie useraddwww. Katalogi userów domyślnie są ustawiane na 711. Jeśli user ma mieć swoją stronę www, to nalkeży mu utworzyć podkatalog public_html i dac mu uprawnienia 755. Oczywiście przy wszelkich manipulacjach MC jest łatwiejszy niż wpisywanie komend ręcznie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.