Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 03:33

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: serwer dial up
Witam
zainstalowalem 0.2.7 wersje dla modemu dialup, gdyz chcialbym miec w domu taki maly serwer ktory bedzie dzwonil na zadanie stacji roboczej na ktorej jest zainstalowany win98se i tu klops bo windows nie widzi w otoczeniu sieciowym nic oprocz tego komputera, na ktorym jest zainstalowany, kiedy wpisuje w przegladarce http:/192.168.0.1:82/ nic sie nie dzieje, po prostu jakby nie bylo zadnego komputera w sieci, a karty sieciowe i kabel sa dobre gdyz diody na obu kartach swieca na zielono.
Na serwerze freesco jest karta isa 3com - bios podaje ze irq to 3 wiec tak wpisalem.
Na stacji roboczej sa dwie karty sieciowe: 3com pci do ktorej jest podppiety serwer i karta knc dvb (satelitarna) czy to dlatego ze sa dwie karty sieciowe na stacji roboczej windows ma problemy?
Prosze o pomoc
ps. karta satelitarna instaluje sie jak karta sieciowa chociaz sluzy do ogladania teliwizji, procedure instalacji freesco robilem dosc starannie ale moglem popelnic blad, jak wywolac raport o bledach we freesco?

Tytuł:
Honorowy Admin

Po pierwsze problem nie dotyczy Freesco. Po drugie czy masz jakieś pojęcie o Windows? Jeśli tak, to sprawdź czy karta sieciowa zainstalowała się poprawnie, sprawdź, czy ma IP z tego samego zakresu co serwer Freesco, trzeba tam wpisać także maskę sieci, IP serwera jako bramę...
W otoczeniu sieciowym Freesco nie musi być widoczne, żeby działało. Poczytaj na www.freesco.pl i pokombinuj trochę, a jak nie to znajdź jakiegoś lokalnego guru od windowsów, żeby ci to poustawiał...

Tytuł: serwer dial-up
kiedy na obu komputerach byly windowsy98se komputery sie widzialy, teraz sie nie widza
a jesli to windows to czy z freesco moge wejsc na drugi komp jest tak to zrobic prosze o jakas wskazowke

Tytuł:
Maciek pisze:
lokalnego guru od windowsów, żeby ci to poustawiał...

dobre...od 10 lat korzystam z windowsa...
freesco dziala masz racje bo po wstukaniu jakiegokolwiek adresu w przekladarka np onet.pl (na stacji roboczej) modem (na serwerze) (tam gdzie jest zainstalowane freesco)zaczyna wybierac nr tpsa, natomiast polecenie ping na stacji ping 168.192.0.1 nie dziala
co to znaczy?? innymi slowy moge spwodowac zeby modem wybieral nr natomiast nie moge dostac sie na serwer ze stacji roboczej??

Tytuł:
Maciek pisze:
Po pierwsze problem nie dotyczy Freesco.
mam rowniez modem na stacj roboczej i musze przez ten modem polaczyc sie z netem zeby miec kontakt z freesco bo inczej jak nie jestem polaczony z netem to komutery sie nie widza. czy to nie dziwne?

Tytuł:
Honorowy Admin

Cytuj:
mam rowniez modem na stacj roboczej i musze przez ten modem polaczyc sie z netem zeby miec kontakt z freesco bo inczej jak nie jestem polaczony z netem to komutery sie nie widza
Nie nie dziwne... - kwestia ustawień w windowsie, a w zasadzie kwestia ustawień w > IE > Narzędzia > Opcje internetowe > połączenia > tu trzeba ustawić tak, aby nie wybierał połączenia, tylko łączył się przez Freesco. We włąściwościach sieci również trzeba ustawić odpowiedni IP, maskę, bramę domyślną i serwery DNS.

Cytuj:
dobre...od 10 lat korzystam z windowsa...
Po powyższym problemie widzę, że jeszcze wiele przed tobą.
Cytuj:
natomiast polecenie ping na stacji ping 168.192.0.1 nie dziala
co to znaczy?? innymi slowy moge spwodowac zeby modem wybieral nr natomiast nie moge dostac sie na serwer ze stacji roboczej??

Podejrzewam, że coś masz skopane w ustawieniach na stacjach roboczych, wersja 0.2.7 nie ma blokady pingów. Przypomnę, że jeśli serwer Freesco ma numer 192.168.1.1 to stacja robocza musi mieć 192.168.1.2 a nie np. 192.168.0.2 (to właśnie może dać efekt wywołania połączenia a jednocześnie komputery nie będą sie widziały...
PS. Proponuję zastosować wersję easy PL jeśli masz modem zewnętrzny, jeśli wewn ętrzny zastosuj wersję standardową z polskim setupem, może będzie łątwiej...

Tytuł:
Dzieki Macieju za wszystkie rady.
Konfiguracje sieci pod windows znam mniej wiecej i klasy adresow takze, to nie jest moja pierwsza siec.
Ustawialem polaczenie z internetem przez lan na stacji roboczej, ale komputery dalej sie nie widza chyba ze polacze sie z netem przez modem na stacji roboczej wtedy widza sie ladnie i wszystko gra ale to troche bezsensu.

Tytuł: zrzuty
Maciek pisze:
[
Cytuj:
natomiast polecenie ping na stacji ping 168.192.0.1 nie dziala

Podejrzewam, że coś masz skopane w ustawieniach na stacjach roboczych, wersja 0.2.7 nie ma blokady pingów. Przypomnę, że jeśli serwer Freesco ma numer 192.168.1.1 to stacja robocza musi mieć 192.168.1.2 a nie np. 192.168.0.2 (to właśnie może dać efekt wywołania połączenia a jednocześnie komputery nie będą sie widziały...
...

Jestem naprawde w kropce, podaje konfiguracje

polecenie ifconfig

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Bcast:127.255.255.255 Mask:255.0.0.0
UP BROADCAST LOOPBACK RUNNING MTU:3584 Metric:1
RX packets:24 errors:0 dropped:0 overruns:0
TX packets:24 errors:0 dropped:0 overruns:0
eth0 Link encap:10Mbps Ethernet HWaddr 00:A0:24:DB:C2:B9
inet addr:192.168.0.1 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:234 errors:0 dropped:0 overruns:0
TX packets:216 errors:0 dropped:0 overruns:0
Interrupt:9 Base address:0x210
sl0 Link encap:Serial Line IP
inet addr:127.0.0.2 P-t-P:127.0.0.3 Mask:255.0.0.0
UP POINTOPOINT RUNNING MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0

a w windows zgddnie z http://www.freesco.pl/freesco/k_win.php
i jak pisalem mam tylko polaczenie z freesco kiedy polacze sie przez modem na stacji roboczej

Tytuł:
Honorowy Admin

Jeśli to jest win98SE, to spróbuj w ustawieniach IE - zaznaczyć "nigdy nie wybieraj połączenia".,tak czy inaczej, trudno zgadywać, co i w jaki sposób skopałeś. U cinasa takie modemowe połączenie pracowało chyba ze dwa lata, u mnie działało spokojnie przez kilka miesięcy. Więc to MUSI działać. Freesco modemowe udostępniało net całej sieci u mnie w szkole do czasu otrzymania SDI. Nikt nie napisze ci co jest źle, bo możliwości są tysiące. Radzę zrobić od nowa Freesco (powtarzam, sugeruję Freesco easy PL, jeśli masz modem zewnętrzny), porządnie wszystko ustawić, wypróbować działanie routera pingiem do internetu oraz pingiem do stacji roboczej. Następnie wszystko porządnie ustawić na stacji roboczej. Sprawdzić też urządzenia w stacji, czy nie są walnięte.

Tytuł:
Problem leży w windowsie, ja jak kiedyś postawiłem freesco też tak miałem.
Modem jest jakby domyślną siecią, i po prostu winda widzi lan dopiero po podniesieniu połączenia modemowego. U mnie lekarstwem na to było wywalenie modemu z kompa, i tak przestał być potrzebny. Ale można spróbować instalacji windy od nowa i najpierw odpalić sieć lokalną, a później doinstalować modem jeśli jest potrzebny.

Tytuł:
TJM pisze:
Problem leży w windowsie, ja jak kiedyś postawiłem freesco też tak miałem.
Modem jest jakby domyślną siecią, i po prostu winda widzi lan dopiero po podniesieniu połączenia modemowego. U mnie lekarstwem na to było wywalenie modemu z kompa, i tak przestał być potrzebny. Ale można spróbować instalacji windy od nowa i najpierw odpalić sieć lokalną, a później doinstalować modem jeśli jest potrzebny.

Dzieki tak zrobie ale w weekend bo zajmie to pol dnia :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.