Przymierzam się do kompletnego rozszyfrowania samby pod freesco. Jako że przy okazji dłubania przy sambie na większych linuksach mam już niezbędną literaturę, to myślę że może i na freesco co nieco rozpracuję.
Chodzi mianowicie o 2 problemy: niska prędkość działania w porównaniu do "dużych" linuksów oraz w części przypadków także blokowanie innych usług.
Zanim zagłębię się w konfiguracji mam dwa pytania:
1) Nie miałby ktoś poleceń NICE z linuksa z kernelem podobnym jak we freesco? Kolega Adam. T powiedział mi że może być np. Red Hat 5.1, niestety nie mam takiego a raczej nie opłaca się ściągać i instalować po to żeby jedną komendę wyjąć. Jeżeli ktoś ma coś takiego to byłbym wdzięczny za przesłanie na adres
tjm@area57.one.pl
2) Dla freesco są co najmniej 3 wersje samby. Mógłby ktoś chociaż w skrócie opisać między nimi różnice? Widziałem wersję 1 megabajt, 4 i 14. Pewnie główna różnica leży w stopniu rozbudowania, którą uważacie za najbardziej użyteczną? W tym momencie mam zainstalowaną wersję najmniejszą, ale jutro stawiam maszynę testową od nowa i nie wiem na co się zdecydować, na pewno są między nimi jakieś różnice w działaniu.