Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 1 sierpnia 2025, 23:54

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Witam. Mam problem z ustawieniem fresco dla sieci kablowej gdzie IP jest nadawane przez dostawce dynamicznie, a dostawca nie podaje adresu bramy ani domeny ktora nadaje to IP, sieciowka jest poprostu podpieta do modemu kablowego /motorolla/ i jakos sobie IP pobiera. Mam prosbe do kogos kto moze juz korzysta z freesco w podobnej sieci kablowej, o pomoc w konfiguracji, lub chociaz informacje czy wogle freesco daje sobie rade w takiej sytuacji. Z gory thx za pomoc

Tytuł:

Oczywiscie ze tak , ustaw w konfigu na eth0 klienta dhcpd i juz masz all

cinas

Tytuł:
Spoko tylko o ile dobrze pamietam to zeby ustawic klienta DHCP trzeba miec dane serwera DHCP a takich danych nie mam bo net na windowsie chodzi bez jakiejkolwiek konfiguracji. W tej chwili nie mam jak sprawdzic ale freesco wola o adres bramy, maske podsieci itp. moze macie pomysl jak sprawdzic ip serwera DHCP? aa do kablowki mam modem motorolli jesli to wogle ma jakies znaczenie.

Tytuł:

Włącz klienta dhcpi juz nic cie nie podaje

Tytuł:
a

Ostatnio zmieniony czwartek, 7 sierpnia 2003, 08:26 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
KingOfTheBongo pisze:
słuchaj mam ten sam problem, bo IP masz przydzielany na podstawie Mac-a krty. jak ustawisz tylko jako client dhcp to cie nie wykryje, jezeli nie podasz mu przy konfiguracji na początku nazwy hosta. Jak bedziesz miał hosta to może wtedy, jezeli nie, to jeszcze potrzebna ci bedzie domena. aha. i nie wpisuj nic wiecej, rzadnych bram, dhcp, ip czy dns-a.
Jezeli chodzi o udostepnienie neta to jezeli twoj komp na to pozwala, to zainstaluj win95 i winroute pro. Jak wyłączysz serwery dhcp i proxy oraz w rejestrze zmienisz zakres portów na NAT-cie to cie nie wykryją.
Wiem że to forum freesco, ale naprawde lepiej se "dupy" nie zawracac przy freesco jezli masz IP na Mac-a. Przynajmniej ja tak zrobiłem.

Tytuł:
No wlasnie juz od dawna smigam na winroute pro, ale chcialem zrobic normalny serwerek bo winroute chodzi na moim kompie /wiec jak sie zawisi to nie ma neta itp./ a, jeszcze jedno niewiem czy dhsp jest nadawane po MAC-u sieciowki bo juz nie raz zmienialem karte sieciowa od kiedy mam neta przez kablowke i w sumie po zrestartowaniu modemu dziala net. Wiec ciagle licze ze krtos ma taka sama sytuacje jak u mnie z dzialajacymk freesco, lib jakims innym routerkiem /np. smoothwall, lub IPcop/

Tytuł:
skoro zmieniałeś karte i nadal działa to nie masz adresu na Mac-a, po prostu dhcp przydziela wszystkim IP podłączonym do sieci (fajnie, mozna sie podłączyń na lewo bez serwerka :)))) ). Musisz wpisać hosta i powinno działać. Ustaw client dhcp w polu 720 no i poustawiaj dobrze karty. Jezeli masz dwie karty na PCI dobrze by był jak być wpisał im przerwania IRQ, dla kart ISA dodatkowo I/O.

Chociaż nie wiem czy ci to coś da. masz wgrane do freesco sterowniki dla linuxa do karty sieciowej? moze to wina krty, jak bys miał 3com-a by nie było problemu.

Tytuł:
Cytuj:
skoro zmieniałeś karte i nadal działa to nie masz adresu na Mac-a, po prostu dhcp przydziela wszystkim IP podłączonym do sieci (fajnie, mozna sie podłączyń na lewo bez serwerka ))) ). Musisz wpisać hosta i powinno działać. Ustaw client dhcp w polu 720 no i poustawiaj dobrze karty. Jezeli masz dwie karty na PCI dobrze by był jak być wpisał im przerwania IRQ, dla kart ISA dodatkowo I/O.

Tylko skad mam wpisac tego hosta skoro moj provider nie dal zadnej informacji na ten temat :(. A karty mam obie na Realteku 8139 wiec raczej standardowe to z nimi nie ma bedzie prblemu. Thx za odpowiedz

Tytuł:
hmm :)

ktos tu mofil o modemie motorolli ??

wejdz na stronke http://192.168.100.1

to taka stronka do modemu twojego :)

tam masz all dane :>

PS: jesli chcesz na lewo powiekszyc transfer down/up daj znac pomoge ;)

Tytuł:
Użytkownik

Witam
Mówisz że pod windowsem chodzi bez problemu?
Popróbuj tak: start/uruchom/winipconf
dowiesz się kilku ciekawych informacji, między innymi maskę pod sieci itp.
Jeżeli Twój ISP przydziela Ci dynamicznie IP to należy to zaznaczyć przy konfiguracji. Nie mam doświadczenia z podłączeniem kablowym, ale myślę że jest podobnie jak przy DSL-u, tzn. dwie karty sieciowe itp.
Proponowałbym przez Eterneth.
Należy też pamiętać że eth0 jest na wyjście do NET-u, a eth1 do sieci lokalnej.
Cytuj:
A karty mam obie na Realteku 8139 ...

Karty o których mówisz chodzą na moim serwerku bez zarzutu.

Tytuł: ok
kliknij na ten link:

http://www.showmyip.com/

a poznasz swojego hosta.
Dla domeny nic nie wpisuj.

Tytuł:
Thx za pomoc dzis na pewne podejme druga probe ustawienia freesco, mam nadzieje tylko ze host ktory pokazuje mi http://www.showmyip.com/ nie jest przez mojego dostawce zmieniany. Jesli akcja sie powiedzie to dam znac ;)

Tytuł:
Thx za pomoc, ale i tak do bani bo host tez sie zmienia :( nie jest staly

Tytuł:
Honorowy Admin

Eee... coś kręcisz... komputer z Windowsem nie musi mieć żadnych danych, żeby wyszukał sobie serwer DHCP w sieci i jeśli ustawisz sobie klienta DHCP na Freesco musi to działać analogicznie...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.